• Istabas kaķis laukos — apdraudējumi un pārbaudījumi

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    20. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Istabas kaķīti, kas aizvests uz laukiem, gaida vairāki pārbaudījumi. Daži var iet secen, ja dzīvnieka īpašnieks laikus tiem sagatavojies vai vismaz zina, kā rīkoties ārkārtas situācijās. Konsultē veterinārārsts KONSTANTĪNS KRIVOGUZOVS.

    Tumšie kaķi pārsauļojas

    Pēc pulksten 12 dienā saule ir visaktīvākā un iedarbīgākā – tieši šajā laikā tumša kažociņa īpašnieki dažkārt mēdz pārsauļoties. Kā zināms, tumša krāsa pievelk saules starus, un istabas mincis, kas nav radis atrasties tiešo saules staru iedarbībā, gulēdams saulītē, var arī saķert saules dūrienu. It īpaši, ja kaķim ir garš apspalvojums.

    • Kā tas izpaužas?

    Saķerdams saules dūrienu, kaķis kļūst nomākts, tāds kā apdullis, tam ir koordinācijas traucējumi – dzīvnieks sāk streipuļot. Smagākos gadījumos kaķim sākas vemšana, viņš sāk krākt, jo nevar paelpot – sākas plaušu tūska, jo pārkarsēšanās gadījumā paplašinās asinsvadi, paātrinās elpošana un rezultātā sāk izpausties šie simptomi.

    • Ko darīt?

    Kaķis ir jāatdzesē. Te var līdzēt ledus gabaliņi, aukstas kompreses. Dzīvnieks jānovieto vēsā vietā. Taču smagākos gadījumos kaķis steidzami jāved pie veterinārārsta!

    Sakož ērces un blusas

    Kaķiem ērces nav tik bīstamas kā, piemēram, suņiem, kas šo parazītu kodienu dēļ var saslimt ar piroplazmozi. Taču problēma – lielas ērču invāzijas rezultātā kaķim var sākties pat anēmija (asins zudums). Arī nepareizi izrauta ērce, precīzāk, tās atstātie fragmenti kaķīša ķermenī, var radīt nepatīkamas brūces, kas karstā laikā mēdz iekaist. Blusu kodumi savukārt mājdzīvniekam var izraisīt pamatīgu alerģiju.

    • Ko darīt?

    Kaķīti jau laikus apstrādāt ar pretblusu līdzekļiem, bet vislabāk izvēlēties tādu preparātu, kas atbaida gan blusas, gan ērces. Atceries, ka iedarbīgākie līdzekļi ir skaustā pilināmie! Bet, ja kaķim ir blusas, vislabāk būtu vispirms minci izmazgāt un skaustā pilināmos līdzekļus pilināt uz tīra dzīvnieka.

    • Kā noteikt, vai kaķim ir blusas?

    Parasti dzīvnieka kažokā blusas nedzīvo, bet tikai barojas. Taču tur viņas atstāj fekālijas, kas ar neapbruņotu aci redzamas kā melni punktiņi. Ja saimniekam ir šaubas – tie ir netīrumi vai patiešām blusu fekālijas –, faktu var konstatēt šādi: pašķir kaķa apmatojumu, izvelk vairākus melnos punktiņus un uzliek tos uz stikla, pēc tam uz tiem uzpilina pilīti ūdens. Ūdenī blusu fekālijas izšķīst un iekrāsojas sarkanas (tās ir asinis – blusu barības pārpalikumi). Tā parastu netīrumu var atšķirt no blusu fekālijām.

    Dabū cērmes

    Patiesībā cērmes var dabūt arī istabā dzīvojošs kaķis, kas vispār nekad neiet ārā. Kā tas iespējams? Cērmju oliņas saimnieks mājās var pārnest ar apaviem. Tāpēc, lai būtu mierīga sirds, vislabāk kaķīti attārpot regulāri, līdz četrām reizēm gadā.

    Apēd saindētus grauzējus

    Lielu, veselīgu žurku tāds nepieredzējis istabas kaķis diez vai var noķert, jo, dzīvodams istabā, viņš nav izkopis savu mednieka talantu. Taču grauzēju, kas saēdies žurku indi, var gan. Inde cirkulē grauzēja asinīs. Ja kaķis ir tikai iekodis saindētam grauzējam, nekas pārāk bīstams notikt nevar. Taču, ja kaķis apēd saindētu peli vai, piemēram, tās kuņģa saturu, tad gan var sākties nopietnas problēmas – saindējas arī kaķis.

    • Ko darīt?

    Ja saimnieks ir pārliecināts, ka kaķis tiešām apēdis saindētu grauzēju, vispirms svarīgi mincim izraisīt vemšanu. To var darīt, izmantojot pārtikas sāli, kas dzīvniekam jāmēģina iedabūt mutē un jāpiespiež norīt, – ar ceturtdaļu tējkarotes vajadzētu pietikt, lai izraisītu vemšanu.

    Pēc tam gan steidzami jādodas pie ārsta. Dzīvības glābšanas pasākumi šādos gadījumos ir veterinārārsta rokās.

    Noķer biti vai lapseni

    Kaķim ir tieksme mēģināt apēst savu medījumu. Bet, ja lapsene tajā brīdī iedzeļ mincim mutē vai rīklē, sākas tūska, kas attīstās ļoti ātri (tas ir 10 minūšu jautājums). Tā patiesi ir bīstama, jo četrkājainais var nosmakt – viņš vairs nevar paelpot.

    • Jārīkojas zibenīgi!

    Uz klīniku pie veterinārārsta kaķis jāved uzreiz, taču pirmā palīdzība jāsniedz jau pa ceļam – jāmēģina mazināt tūsku, ap kaklu apliekot ledus kompreses, vai arī jāmēģina iedot kādu antihistamīna preparātu. Tiesa, piemēram, tavegils iedarbosies tikai apmēram pēc pusstundas… Tomēr labāk ir pacensties izdarīt visu iespējamo mīluļa labā, līdz viņš nonāk pie veterinārārsta.

    Paspēlējas ar čūsku

    Kaķu rotaļas ar čūskām nav reta parādība, un čūskas patiešām mēdz sakost murrātājus. Pārsvarā saimnieks čūskas koduma sekas kaķim pat nepamana, tomēr katrs gadījums ir individuāls – viss atkarīgs no dzīvnieka organisma (kā tas reaģē uz čūskas indi) un koduma lokalizācijas (kur ir iekosts). Katrā ziņā, tiklīdz saimnieks pamana pārmaiņas kaķīša uzvedībā un novēro kādas saslimšanas pazīmes, vienīgā recepte, kā laikus novērst potenciālas briesmas vai problēmas ar mīluļa veselību, ir doties pie veterinārārsta.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē