• 5 populārākās melno kaķu šķirnes

    Mājas mīluļi
    Astes
    Astes
    2. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daži melna kaķa pamanīšanu asociē ar neveiksmi, taču citi ir īpaši iecienījuši tieši tumšo spalvas krāsu. Aplūkosim, kuras ir piecas populārākās šķirnes.

    1. Bombejas kaķis

    Graciozs un pievilcīgs kā melns leopards! Šķirne iegūta pagājušā gadsimta 50. gados, krustojot melnu Amerikas īsspalvaino kaķi ar tumši brūnu burmu. Bija iecerēts, ka šie kaķi ar savu spīdīgo kažoku izskatīsies kā mazas panteras, tomēr būs sabiedriski un draudzīgi, un rezultāts neviļ. Bombejieša melnais kažociņš ir īss un piegulošs, bez pavilnas, bet apaļās acis – zeltainas vai vara krāsā.

    2. Austrumu jeb orientālais īsspalvainais kaķis

    Šī šķirne bija zināma jau tālā pagātnē, bet nopietni ar tās selekciju pagājušā gadsimta 30. gados Drēzdenē (Vācija) sāka nodarboties kaķu pētnieks profesors Frīdrihs Švangarts (1874–1958). Viņš selekcionēja arī melnos kaķus. Otrā pasaules kara laikā profesora rūpīgais darbs gan tika pilnībā iznīcināts, taču vēlāk to turpināja Lielbritānijas selekcionāri, un 1974. gadā šķirne tika oficiāli atzīta.

     

    Šie kaķi ir runīgi un ļoti mīl savu saimnieku. 

    Starp vienkrāsainajiem par visefektīgākajiem atzīti melnie jeb ebony (melnkoka) kaķi. Pēc izskata līdzīgi siāmiešiem: vidēji lieli, slaidi, ar garām kājām, slaidu kaklu, ķīļveida galvu, lielām ausīm, slīpām, dzidri zaļām acīm. Vilna ir īsa, smalka, mīksta un spīdīga, bez pavilnas. Šie kaķi ir runīgi un ļoti mīl savu saimnieku.

    3. Britu īsspalvainais kaķis

    Tika radīts 19. gadsimta otrajā pusē, krustojot angļu mājas kaķus ar persiešu kaķiem. Pirmie kaķi bija pelēcīgi zilā krāsā. Tā ir britu īsspalvaino kaķu klasiskā krāsa. Ar laiku tika iegūtas dažādas krāsu variācijas: sudrabaini, marmora, bikolori u. c. Taču tieši melnie briti no saviem citu krāsu šķirnes brāļiem atšķiras ar īpašu eleganci un neatkārtojamu šarmu.

    4. Eksotiskais kaķis

    Šīs šķirnes kaķiem ir tādi paši krāsu indeksi kā persiešiem, un viens no populārākajiem ir melnais eksots.

    5. Persijas kaķis

    Viena no senākajām un joprojām vispopulārākajām varietātēm. Tā plaši aprakstīta 16. gadsimtā, bet zināma vēl agrāk. Persiešu dzimtene ir Persija, mūsdienu Irākas un Irānas teritorija. Sākotnēji viņi bija balti, rudi un sudraboti svītraini, bet selekcijas rezultātā radās arī melni. Tie ir temperamentīgāki par saviem ciltsbrāļiem un izskatās efektīgi: apmatojums ir izteikti melns un garš. Saules staros tas gan var ­pabalēt un kļūt rūsgans vai pelēcīgs.

    Ievērības cienīgi piemēri

    • Eiropas īsspalvainais kaķis

    No četrdesmit krāsu varietātēm izceļamas, protams, divas: melna un sudraboti melna marmora. Vilna ir īsa un bieza, akotmati – spīdīgi, bet pavilna – sevišķi mīksta.

    • Krievu melnais kaķis

    Šķirnes veidošana aizsākusies Austrālijā pagājušā gadsimta 70. gados, krustojot krievu zilo kaķi (Russian Blue) un baltu Sibīrijas kaķi (Siberian), bet pilnveidota Lielbritānijā. Krievu melnais kaķis pēc izskata atgādina mazu panteru – ir veikls, aktīvs un pašpārliecināts. Šķirne kļūst arvien populārāka.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē