• Sagriezta ķepa. Ko darīt?

    Mājas mīluļi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    21. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Diemžēl gan uz ielām, gan mežos, gan sētmalēs stikla lauskas joprojām nav nekāds retums, turklāt, uzsniegot sniegam, tās zem baltās kārtas kļūst neredzamas. Kā pareizi rīkoties, ja suns vai kaķis sagriezis ķepu?
    1. Vispirms brūce – īpaši tad, ja tā ir dubļaina, – jānomazgā zem tekoša ūdens un jāapslaka ar ūdeņraža pārskābi
    2. Pirms kājas apsaitēšanas marles saites galā jāieliek un jāietin vates slānītis, lai veidotos tāds kā polsteris, kur uzsūkties asinīm.
      Marles polsterējums jāuzliek uz brūces. Ja ievainota ir pēda, polsterējums jāliek uz ievainojuma, saite jāpatin uz augšu, lai tā pieķertos kājai, tad atkal jāvirza uz pēdu. Polsterējums jāaptin vēlreiz un vēlreiz, saitēšana jānobeidz uz apakšstilba. Ja brūce atrodas uz apakšstilba, saite no brūces vietas cirkulāri jātin uz leju līdz pēdai. Saitējums jānoslēdz ar mezglu.
    3. Ja mājā ir dzīvnieks, ieteicams jau laikus iegādāties un aptieciņā turēt pašlīmējošo saiti, kas pārsēju nofiksēs un pasargās no laizīšanas un noplēšanas. Suņiem šis materiāls nepatīk, tāpēc viņi to negrauž. Pašlīmējošo saiti nedrīkst notīt tik stingri un biezi, ka kājai nevar piekļūt gaiss, – tad brūce zem apsēja izsutīs. Šo saiti vajadzētu lietot tikai atsevišķos gadījumos – kad dzīvnieks tiek vests uz klīniku un kad dodas ārā. Visu pārējo laiku brūcei ir jāelpo un jābūt nosaitētai tikai ar kokvilnas saiti.
    4. Saimniekam divreiz dienā sava mīluļa sagrieztā ķepa jāvanno sāls šķīduma vanniņā un jāsmērē ar antibiotisku ziedi. Pastaigās ārpus mājas sunim jāvelk zābaciņš (tos var nopirkt zooveikalos un veterinārajās aptiekās). Vidēji divu nedēļu laikā brūce aizaug ar jauniem audiem (sākumā piepildās no iekšpuses, līdz pārklājas ar ādu).
    5. Lai dzīvnieks saiti nenoplēstu, ieteicams viņam uzlikt plastmasas apkakli, ko var nopirkt veterinārajās klīnikās un aptiekās.

    Ja brūcē iekļuvuši ļoti smalki stikli, labāk suni vest uz klīniku, kur stiklus no brūces iztīrīs.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē