• Mans kaķis nemurrā! Kur ir problēma?

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    25. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Daudzi no mums kaķus iegādājas ne tikai tāpēc, lai par viņiem priecātos, bet arī cerībā izdzirdēt šo apburošo, nomierinošo un nepārspējamo murrāšanas skaņu. Mūsdienu zinātnieki pierādījuši – kaķa murrāšana labvēlīgi ietekmē mūsu veselību. Neiedziļināsimies teorijā. Vienkārši zini – ja pie tevis vai uz tevis ērti iekārtojies kaķis un sāk malt savas dzirnaviņas, sācies organisma atveseļošanās process. Nu, vai tas nav brīnums!?

    Nav gan jābūt zinātniekam, lai saprastu, ka kaķis, kurš nogūlies uz cilvēka ceļiem, ir visspēcīgākais antistresa līdzeklis. Jebkurš kaķa saimnieks apstiprinās šo vārdu patiesumu. Kad tu glaudi savu mīluli un kasi viņam aiz auss, visas problēmas brīnumainā kārtā kaut kur pazūd.

    Kāpēc kaķi murrā?

    Ilgus gadus pastāvēja priekšstats, ka kaķi murrā, lai paustu savu labsajūtu, tomēr šāds apgalvojums nebūs pareizs, jo kaķi murrā arī tad, kad ir ievainoti, cieš sāpes un pat mirst. Tāpēc ne bez pamata zinātnieki uzskata, ka murrāšanai piemīt ārstniecisks spēks. Arī radību laikā kaķenes mēdz murrāt!

    Speciālisti uz šo jautājumu – kā kaķi murrā? – joprojām nevar sniegt skaidru atbildi. Viena no teorijām vēsta, ka raksturīgā skaņa veidojas, kad kaķa galvas smadzeņu garozā rodas elektriskie impulsi, kas atrodas balss saišu muskuļu tuvumā, liekot tiem sarauties.

    Interesants fakts: murrāšanas laikā nav iespējams izklausīt kaķa plaušas un sirdi.

    Murrāšanas aparāts kaķiem izvietots starp galvaskausu un mēles pamatni un izskatās kā smalki savīti zemmēles kauliņi. Bet muskuļu saraušanās balss saišu tuvumā izraisa to vibrāciju. Sarežģīta tehnika! Cita teorija apgalvo, ka vibrācijas, kas atkārtojas 25–50 reizes sekundē, kaķis, visticamāk, rada ar balsenes muskuļiem, ātri paplešot un sašaurinot balss spraugu un kombinējot to ar ieelpu un izelpu. Murrāšanas skaņu kaķis veido ar muti un degunu, bet vibrācija izplatās pa visu ķermeni.

    Ko darīt, ja kaķis nemāk murrāt?

    Lai arī kā saimnieks cenšas izspiest no mīluļa vēlamās skaņas, tas nekādi neizdodas. Kāpēc tā notiek? Ticēsim ekspertiem – nevajag uzskatīt, ka dzīvnieks to nemāk vai nav iemācīts.

    Iespējams, kaķis vienkārši neredz vajadzību murrāšanai – lai kontaktētos, viņam arsenālā ir daudz citu paņēmienu. Piemēram, vokalizācija, mīmika, ķermeņa valoda. Vairāki kaķi murrā ļoti klusu, inteliģenti, gandrīz nedzirdami. Vienkārši mēģini ieklausīties! Vai arī maigi uzliec roku uz viņa krūtīm – visdrīzāk, tu sajutīsi raksturīgo vibrāciju.

    Murrāšana ir skaņa, ko kaķis rada tikai tad, kad pats to vēlas. Lai kā tu censtos, kaķis nemurrās, ja jutīs diskomfortu, tostarp arī nepatiku attiecībā pret kādu konkrētu cilvēku.

    Atsevišķi kaķu mīļotāji piefiksējuši – tikpat kā nemurrā kaķēni, kas nākuši pasaulē ielu kaķenēm. Tas, dabiski, tā ir ne vienmēr. Taču visam ir loģisks izskaidrojums: pašas kaķēnu mammas iemāca saviem mazuļiem būt klusiņiem, lai lieku reizi nepievērstu sev uzmanību.

    Tāpēc nevajag pārdzīvot, ja tavs mīlulis ir nerunīgs un kluss. Tāds nu tev klusētājs trāpījies… Neko nepadarīsi. Ja nu kaķis pirms tam ir bijis kārtīgs murrātājs, bet tagad aizdomīgi pieklusis, pieraksti viņu vizītē pie veterinārārsta, lai kliedētu visas šaubas, ka ar minci kaut kas nav kārtībā.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē