• Laimes kaķis, naudas kaķis — kā rodas rudie minči?

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    19. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā kaķēnam iespējams tikt pie ruda kažoka, ko nereti dēvē arī par veiksmes krāsu? Kā vēstī dažādu tautu mīti, rudi kaķi saviem saimniekiem varot pieburt finansiālu labklājību – ieved tādu savās mājās un redzēsi, ka nauda pati atripos.

    Sarkani oranžs, ruds, dzeltens, bēšs, rūsgans, marmelādes krāsā – tā no angļu valodas red orange, rust, marmalade, yellow, ginger var tulkot kaķa kažoka krāsas apzīmējumus, ko izmanto pieredzējuši kaķu audzētāji, vadoties pēc starptautiski atzītiem šķirņu standartiem. Visus šos krāsu nosaukumus izmanto, lai raksturotu minci, par kuru ikdienas sarunvalodā parasti sakām vienkāršāk – ruds jeb rižiks.

    Trīs pret vienu – tādu kaķu selekcionāri min iespējamo attiecību, kādā pasaulē var nākt rudas krāsas runči un rudas krāsas kaķenes. Māte daba laikam nospriedusi, ka sarkani rudais kažoka tonis vairāk piemērots kaķu vīrišķajam dzimumam. Kaķenēm jāsamierinās, ka viņu priekšrocība ir daudzreiz biežāk sarkanīgo toni iemantot kažokā, kur sarkans mijas ar melnu un baltu.

    Pamatkrāsas – sarkanā un melnā

    Lai izprastu, kāpēc, sapārojoties atšķirīgu krāsu kaķiem, dzimst tik dažādi krāsoti kaķēni, jāzina, ka minčiem pamatkrāsas, kas nosaka viņu apspalvojumu, ir tikai divas – melnā un sarkanā. Visi pārējie toņi ir tikai šo divu krāsu variācijas, izņemot, ja kaķis piedzimis gluži balts. Balto krāsu nodrošina gēns, kurš atšķaida vai pilnībā dzēš jeb maskē krāsu, tāpēc patiesībā balts kaķis varēja piedzimt arī kā melns vai ruds, taču minētais gēns īsto krāsu kā ar dzēšgumiju ir izdzēsis.

    Arī sarkanā un melnā krāsa var variēt dažādos toņos. Sarkanā var izpausties kā krēmkrāsa (cream), bet par melnās krāsas klātbūtni var liecināt kaķa nēsātais šokolādes brūnais (chocolate), kanēļa toņa (cinnamon) vai roņu krāsas (seal) kažoks. Melnā krāsa var izpausties arī kā zilganpelēkā (blue) vai ceriņkrāsa (lilac, fawn). Svarīgi zināt krāsas nosaukumu angļu valodā, lai to varētu noteikt pēc šķirnes starptautiski atzītā standarta raksturojuma.

    Krāsu nosaka gēni

    Par kaķa apspalvojuma krāsu atbildīgi ir gēni, kuri katrā nākamajā paaudzē tiek pārmantoti no abiem vecākiem. Iespējamās gēnu kombinācijas var izrādīties atšķirīgas, tāpēc vienā metienā parasti ir atšķirīga krāsojuma kaķēni, nemaz nerunājot par krāsu izkārtojumu un musturu, kas arī var būt ļoti dažāds.

    Kaķēni dzimst gan vienkrāsaini (solid), gan strīpaini (tabbies), gan punktaini (pointed), gan ar baltu krādziņu, zeķītēm vai īpašu zīmējumu – masku – uz purniņa. Ej nu tiec gudrs, kādi likumi nosaka no vieniem vecākiem radušos kaķēnu izskatu. Un ne vienmēr kažoka krāsojums būs saistīts ar kādu noteiktu kaķu šķirni – visbiežāk šķirnēm ar konkrētu krāsu maz sakara, par piemērotām standartam var tikt atzītas arī vairākas un pat atšķirīgas krāsu, zīmējumu un to izkārtojuma, salikuma kombinācijas.

    Tāpēc, ja runājam par rudiem kaķiem, tie var būt gan dārgi šķirnes kaķi, piemēram, persieši, gan jauktenīši.

    Galvenais – jāatceras, ka krāsa vien nav šķirnes pazīme!

    Sarkanai krāsai saikne ar dzimumu

    Lai izprastu, kāpēc dažreiz kaķu vecākiem izdodas tikt arī pie rudas krāsas atvasēm, jāzina, kādas īpatnības piemīt gēnam, kurš kaķiem atbildīgs par sarkano kažoka toni. Viena no galvenajām īpatnībām – šis gēns ir cieši saistīts ar dzimumu.

    Līdzīgi kā cilvēkiem, arī kaķiem iespējamo dzimumu nosaka viens hromosomu pāris. Šajā pārī vienmēr vienu hromosomu saņemam no mātes, otru – no tēva. Sievišķajam dzimumam abas hromosomas ir viena veida – XX. Vīrišķajam dzimumam hromosomas apvienojušās kombinācijā XY. Lai piedzimtu puika (runčuks), svarīgi, lai no tēva puses būtu pārmantota Y hromosoma, kuras nekad nav mātei.

    Tieši X hromosoma satur īpašo O gēnu, kuru mēdz dēvēt arī par dzimumu gēnu. Tieši tas kaķa apspalvojuma melnās krāsas pigmentu spēj izmainīt uz sarkano krāsu (sajaukumā ar dzēšgumijai līdzīgo gēnu, kas balina krāsas, tā mēdz izpausties arī kā krēmīgi iedzeltens, oranžs vai brūngani sarkanīgs tonis). Tātad gan māte, gan tēvs nākamajām paaudzēm var nodot sarkano krāsas pigmentu, jo abiem hromosomu pārī būs X hromosoma. Jautājums tikai – vai šis par sarkano pigmentu atbildīgais gēns aktivizēsies.

    Kaķenes trīskrāsu, runči – rudi

    Kaķenēm daba piešķīrusi divas X hromosomas, un tajās O gēns reizēm var aktivizēties tikai vienā no hromosomām, tādējādi melno pigmentu padarot par sarkanīgu, bet otrā hromosomā O gēns var arī neizpausties, līdz ar to atstājot melno pigmentu nemainītu. Līdz ar to kaķenei kažoks vietām var būt iekrāsots sarkanīgos toņos (piemēram, dzeltenīgs, oranžs vai ruds), bet vietām melnos toņos. Šādas kaķenes sauc par bruņurupuču krāsas (tortoiseshell) kaķenēm.

    Gēns, kurš atbildīgs par balto krāsu, nav saistīts ar dzimumhromosomām. Līdzās sarkanajai un melnajai krāsai var izpausties arī baltā krāsa, kuru neietekmē O gēna aktivitāte vai tās trūkums. Ja kaķenes kažokā sastopamas visas trīs krāsas, to dēvē par bruņurupuču ar baltu krāsu jeb trīskrāsu (tricolor) kažoku.

    Ja nevienā no abām X hromosomām O gēns neaktivizējas, gaidāmajai kaķenītei kažokā sarkanais tonis neizpaudīsies, tai neveidosies bruņurupuču vai trīskrāsu kažociņš.

    Tā kā runčiem hromosomu kombinācijā ir iespējama viena X un viena Y hromosoma, lai piedzimtu sarkans jeb ruds runcis, pietiek, ja viņa X dzimumhromosoma satur O gēnu un tas ir aktivizējies – melno krāsu pārvērtis rudā. Ja gēns snauduļos, kaķa kažoks paliks melnā krāsā. Savukārt, pateicoties gēnam, kurš atbildīgs par balto krāsu, melnam vai rudam runcim kažoks vēl var iekrāsoties arī balts.

    Trīs likumi, kas nosaka krāsu

    Viena no lielākajām iespējām iegūt nākamajā metienā rudo toni būs tad, ja sapāros rudu runci ar bruņurupuču krāsas vai trīskrāsu kaķeni, kuras kažokā sarkanā krāsa mijas ar melno un balto. Tad paredzamās kaķēnu krāsas būs melns, zilganpelēks, bruņurupuču, kā arī ruds un krēmkrāsas. Tomēr vislielākās iespējas iegūt rudus kaķēnus būs, ja sapāros rudu runci un rudu kaķeni, kādas dabā nemaz tik bieži nav sastopamas. Kāpēc pastāv varbūtība, ka tieši šādiem vecākiem dzims rudi kaķēni? Iepriekš gari skaidroto var definēt trijos likumos.

    1. Kaķēni no vecākiem pārmanto divu krāsu gēnus.
    2. Runčuki pārmanto abus krāsu gēnus no savas mātes, jo tēvs viņiem piešķīris Y hromosomu, kura nav atbildīga par krāsu.
    3. Kaķenes pārmanto vienu par krāsu atbildīgo gēnu no mātes (X hromosoma), otru – no tēva (arī X hromosoma).

    Sarkans piestāv persiešiem

    Viena no senākajām šķirnes varietātēm ir sarkanie Persijas kaķi, kuri kā pastāvīga grupa Anglijā izdalīti jau 1880. gadā. Tolaik šie kaķi dēvēti arī par oranžajiem kaķiem. Mūsdienās sarkano persiešu vairošana saistīta ar zināmām grūtībām, jo nav viegli iegūt vienmērīgi krāsotu kaķi – bez svītrām un tumšākiem plankumiem. Sarkano persiešu krāsa variējas no sarkani rudas līdz pat sarkankoka tonim.

    Bieži sarkaniem kaķiem ir nedaudz gaišāks krāsojums uz zoda, kājām un astes, kas saistīts ar melnās krāsas gēna klātbūtni.

    Visbūtiskākais, lai uz ķermeņa nebūtu svītrojuma, kas parasti parādās uz galvas, kājām un astes.

    Vislabākos sarkanos persiešus iegūst, pārojot sarkanu vai sarkanīgas marmorkrāsas runci ar bruņurupuča krāsas (melns ar rudu) kaķeni. Labus rezultātus iegūst, pārojot sarkanu kaķeni ar zilu vai sarkanu runci.

    Slavenākie rudie kaķi

    • Kāds ruds kaķis, vārdā Moriss, jau pagājušajā gadsimtā kļuva pazīstams kā kaķu barības reklamētājs ASV televīzijas kanālos. Šī reklāmas zvaigzne savulaik atrasta dzīvnieku patversmē.
    • Viens no pasaulē pazīstamākajiem rudajiem kaķiem ir runcis Garfīlds, kurš dzīvojas pa komiksiem un multenēm. Saskaitīts, ka, piemēram, 2006. gadā Garfīlds bijis manāms dažādu pasaules valstu 2570 laikrakstos un žurnālos, tāpēc rudais runcis ieguvis Ginesa rekordu kā pasaulē visplašāk izmantotais sindicētais komiksu varonis. Tomēr kaķu audzētāji aizvien vēl turpina strīdēties, vai Garfīlds uzskatāms par īstu rudas krāsas runci vai arī tomēr viņš pieder pie strīpainīšiem.
    • Seram Vinstonam Čērčilam (1874–1965), Apvienotās Karalistes premjerministram, esot piederējuši vairāki rudi runči. Viens no tiem, vārdā Tango jeb Mr. Kat, dzīvojis kopā ar ievērojamo politiķi viņa mājā Čartvelā. Savukārt cits ruds runcis Jock drīkstējis pat gulēt Čērčila gultā un reizumis apmeklēt svarīgas tikšanās ar citiem pasaules politiķiem – kara laikā Čērčils tās rīkojis savā kabinetā.
    • Jau cits kaķēns, taču arī vārdā Jock, gulējis vienā gultā ar savu ievērojamo saimnieku pašā viņa mūža nogalē līdz pat politiķa pēdējam elpas vilcienam šaisaulē. Jock esot pieminēts arī Čērčila mantojuma lietā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē