• Kā savest kārtībā kaķu večukiņa galvu?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    17. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Diemžēl mūžam jaunam neizdodas palikt nevienam – ne dzīvniekam, ne cilvēkam. Kad kaķis nav vairs nekāds jaunais, nebrīnies, ka arī viņam, tāpat kā cilvēkam vecumdienās, sāk aizmirsties sen zināmas lietas un līdz nepazīšanai izmainīties uzvedība. Vecumdienās mincim var pienākt brīdis, kad vajadzēs lietot medikamentus smadzeņu pamodināšanai. Kā tu vari to pamanīt un laikus palīdzēt savam mīlulim savest kārtībā galvu, konsultē veterinārārsts Normunds Fjodorovs.

    Kad kaķim sākas vecīša laiks? Līdzīgi kā cilvēka mūžā izšķir brieduma gadus un vecumdienas, arī kaķis sasniedz vecumu, kad, kā mēdz teikt, mūžs iet uz otru pusi. Kaķim šī laiku šķirtne ir ap to brīdi, kad nodzīvoti gadi astoņi deviņi. Tad arī saimniekam jāsāk gādāt par minča pāriešanu uz citu barību, kas tiek ražota speciāli kaķiem senioriem, – tās sastāvs ir piemērots novecojoša dzīvnieka organismam. Uz pārtikas pakas pat minēts, ka tā paredzēta jau septiņgadīgiem kaķiem. Tas nav ražotāju izdomājums – šāds iedalījums pamatots ar pētījumiem par kaķa organisma nolietošanās procesiem.

    Tiek uzskatīts, ka kaķim 12 gadu vecums atbilst stāvoklim, kāds cilvēkam mēdz būt 61 gada vecumā, attiecīgi 15 kaķa nodzīvoti gadi pielīdzināmi 73 cilvēka gadiem.

    Ilgdzīvotāji lielākoties ir jauktās šķirnes. Veterinārārsts Normunds Fjodorovs apliecina, ka viņa ilggadējā praksē visi klienti, kas sasnieguši 19, 20 un vairāk gadu vecumu, ir bijuši bezšķirnes kaķi. Viņš šādu faktu izskaidro ar to, ka gēnu krustošana nodrošina labākus, pilnvērtīgākus vielmaiņas procesus un veidojas mazāk iedzimtu pataloģiju.

    Kas notiek galvā un kā tas izpaužas uzvedībā?

    Kaķa novecošanās galvenokārt atkarīga no diviem faktoriem – iedzimtības un pārtikas kvalitātes. Ja kaķis saņem pilnvērtīgu barību un vēl arī modernās piedevas, kas nodrošina toksisko vielu jeb brīvo radikāļu izvadīšanu, viņa mūžs būs ne tikai garāks, bet arī sakarīgāks, jo, palēninot organisma šūnu bojāeju, ilgāk tiks nodrošināta to pilnvērtīga funkcionēšana. Īpaši tas attiecināms uz smadzeņu šūnām. Mēdz teikt, ka nervu šūnas neatjaunojas, taču apgalvojums nav īsti precīzs – arī tās atjaunojas, taču šis process notiek krietni lēnāk.

    Smadzeņu novecošanās parasti ir saistīta ar izmaiņām uzvedībā – kaķis kļūst neaktīvāks, mazāk kontaktējas ar saimnieku, zaudē interesi par rotaļāšanos, savām mantiņām, pat ēdiens viņu vairs neinteresē tik daudz kā agrāk. Taču nereti parādās arī līdz tam nebijusi nepatīkama uzvedība, kuras pamatā ir izmaiņas centrālajā nervu sistēmā, tajā skaitā atmiņas pasliktināšanās.

    Bieži novērojamas uzvedības problēmas

    • Kaķis neatceras savu saimnieku un citus mājas iedzīvotājus vai atpazīst lēnāk un var izrādīt pret tiem pat it kā nepamatotu agresiju; dzīvnieka skatiens kļūst dezorientēts, redzams, ka viņš ir apjucis.
    • Kaķis nokārtojas ārpus kastītes, jo vairs līdz tai nepaspēj aiziet vajadzības reizē, darīšanas notiek nekontrolēti, vai arī apjūk un nevar savu tualeti atrast, jo radušās īstermiņa atmiņas problēmas.
    • Izrāda nepatiku pret jebkurām izmaiņām vidē, piemēram, mēbeļu pārvietošana, svešu cilvēku vai dzīvnieku ienākšana.
    • Naktī staigā un skaļi ņaud, skrāpējas.

    Ko tu vari darīt profilaksei?

    Lai mīluļa novecošanos un ar to saistītās uzvedības izmaiņas pēc iespējas attālinātu, veterinārārsts iesaka par to rūpēties jau tad, kad ārēji vēl nekas neliecina par vecuma tuvošanos. Svarīgākais profilaksē ir laikus sagādāt kaķim piemērotu barību – tādu, kas paredzēta tieši senioriem, – un tai klāt dot arī visas viņam vajadzīgās pārtikas piedevas, kuru nav barībā. Gatavajai kaķu barībai netiek pievienoti daži organismam nepieciešami vitamīni, kuri saskarsmē ar gaisu zaudē savu aktivitāti vai arī kurus var pārdozēt, tāpēc tie jādod atsevišķi. Papildus kaķim vajadzīgas arī nepiesātināto taukskābju un aminoskābju palielinātas devas, kas veicinās vielmaiņas procesus, saistīs un izvadīs no organisma brīvos radikāļus.

    Otra būtiska lieta – smadzenes nodarbināt. Tas nozīmē, ka tev ir regulāri jārunājas, jārotaļājas arī ar mīluli brieduma gados un jāgādā viņam jaunas mantiņas, piemēram, jaunu kaķu makšķeri.

    Ļoti ieteicamas ir speciālās rotaļlietas prāta trenēšanai – tādas, kurās var iepildīt gardu barību, lai kaķim ir ko padomāt, kā pie labumiem tikt.

    Saimnieki lielākoties rīkojas tieši pretēji tam, kā vajadzētu. Proti, pieaugušam kaķim arvien mazāk pievērš uzmanību, taču pierādīts, ka kaķa socializācija nepieciešama visa mūža garumā – viņam jāiepazīstas ar svešiem cilvēkiem, nebijušām situācijām, ir jāsagādā mīlulim arī pa kādam pārsteigumam. Protams, ja kaķis jau piecus gadus dzīvo klusu un norobežotu dzīvi, nevajadzētu gan sākt ar pārsteigumiem, jo tas varētu viņu līdz nāvei pārbaidīt. Svarīgi būtu pieradināt kaķi pie citiem dzīvniekiem. Ja ne citādi, vismaz savu mīluli iepazīstināt ar svešu kaķi, vislabāk, ja draugi var ik pa laikam atbraukt ciemos kopā ar savu dzīvnieku, jo arī šāda iepazīšanās ir atkal jauna pieredze un liek mincim turēties formā. Jāņem gan vērā, ka cita dzīvnieka ciemošanās dažreiz neizdodas veiksmīga, ja kaķis viesi kategoriski nepieņem, taču ir vērts pamēģināt.

    Ja tavs mīlulis vēl jūtas gana sprauns un ir allaž regulāri gājis laukā, nevajadzētu to viņam liegt, cenšoties pasargāt no liekiem pārsteigumiem vai pārpratumiem. Lai arī kaķim vecumdienās var gadīties apjukums un neliela apmaldīšanās, savas mājas viņš spēj atrast instinktīvi. Mincis gan vairāk jāuzmana, lai netiek izlaists klaiņojošiem suņiem pa zobam, jo nav vairs nekāds sprinta skrējējs.

    Kā palīdzēt vecītim ar dīvainībām?

    Ja kaķis novecošanas dēļ jau sācis citādi uzvesties, vajadzētu viņu aizvest pie veterinārārsta aprunāties, kā vari viņam palīdzēt sakārtot galvu un justies labāk. Ārzemēs tiek piedāvāta speciāla pārtika dzīvniekiem ar uzvedības izmaiņām, bet Latvijā tādas nav, toties iespējams izvēlēties dažādas piedevas. Ja būs nepieciešams, dakteris ieteiks medikamentus – perifēro asinsvadu paplašinātājus un nootropos preparātus jeb tā sauktos modinātājus. Nootropie medikamenti nervu šūnās uzlabo vielmaiņas aktivitāti un impulsu vadāmību, palīdzēs ātrāk šūnām atbrīvoties no brīvajiem radikāļi. Līdz ar to aktivizējas kaķa uztveres spēja un samazinās iepriekš novērotās dīvainības uzvedībā. Dzīvniekiem dod gluži tās pašas zāles, ko cilvēkiem, tikai attiecīgi piemērojot devas. Medikamentus, kuru iedarbība saistīta ar asinsvadu paplašināšanu, gan nevarēs paņemt no saimnieku aptieciņas, dzīvniekiem tiek ražoti speciāli preparāti, tāpat arī piedevas, kas satur nepieciešamās aminoskābes un nepiesātinātās taukskābes.

    Vecam kaķītim stresa samazināšanai noder arī feromoni, kas rada nomierinošu iespaidu. Īpaši tie var līdzēt, ja kaķa dīvainas uzvedības pamatā ir dažādi sīki stresori, par kuriem viņš agrāk gadiem nav licies ne zinis. Piemēram, kaimiņš aiz sienas darbina sadzīves tehniku, bet tavs kaķis pēkšņi vairs nespēj aptvert, kas notiek, un sāk justies nedroši.

    Ņem vērā! Ir dažas kaites, no kurām noteiktā vecumā diemžēl dzīvnieks vairs nevar atkopties pilnībā – insults, deguna blakusdobuma vai vidusauss iekaisums, galvas traumas, kas radījušas smadzeņu apvalka bojājumus vai smadzeņu šūnu bojāeju. Arī sirds un asinsvadu slimības atstāj neizdzēšamas sekas.

    Cik bieži parādīt kaķi ārstam?

    Klīnikas apmeklēšana profilakses nolūkos vairākas reizes gadā, analīzes un skrīningi, ko vecāku dzīvnieku saimniekiem iesaka rietumvalstu speciālisti, mums vēl nav pa kabatai. Arī sabiedrības tradīcijas rūpēties par kaķi kā īstu ģimenes locekli vēl tikai veidojas. Mūsu mazajiem brāļiem par laimi, kopš 20. gadsimta 90. gadiem attieksme pret viņiem pamazām, bet konsekventi mainās uz labo pusi.

    Nekad nevajadzētu uz savu mīluli lūkoties ar nostāju: nu ko tur vairs, viņš jau ir vecs, bet tieši otrādi – viņam vairāk pievērst uzmanību.

    Jebkurš veterinārārsts pateiks, ka labs saimnieks var nodrošināt dzīvniekam pilnvērtīgu un sakarīgu dzīvi arī seniora gados, tikai vairums to vēl īsti nenovērtē. Nekad nevajadzētu uz savu mīluli lūkoties ar nostāju: nu ko tur vairs, viņš jau ir vecs, bet tieši otrādi – viņam vairāk pievērst uzmanību, pastāvīgi novērot, lai izmaiņas uzvedībā un veselībā pamanītu, kad tās tikko sākušās, un par tām aprunātos ar veterinārārstu. Tad kopā ar speciālistu tās būs vieglāk novērst. 

    Ieteikumi senioru saimniekiem:

    • Seko kaķa uzvedībai, pašsajūtai, biežāk ieskaties viņa acīs, zobos, ausīs.
    • Regulāri izķemmē viņa kažociņu – tā tu ne tikai atbrīvosi to no vecās vilniņas, kas līdz ar to nenokļūs viņa vēderā, bet masāža nāks par labu arī asinsritei.
    • Piefiksē svara izmaiņas. Panākt, lai kaķis rāmi stāv uz svariem, reizēm ir grūti, bet vari darīt, piemēram, tā: nosveries pats ar kaķi rokās un bez tā, pie viena varēsi sekot arī savam svaram.
    • Ja tavs kaķis ir istabā sēdētājs, katru dienu nodrošini viņam kustības pa mājokli un pavēro, cik brīvi viņš kustas un vai noķer peli.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē