• Paštaisīti pakaiši kaķa tualetei

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    21. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai tev kādreiz bijusi situācija, kad kaķa tualetē jānomaina pakaiši, bet jauni vēl nav iegādāti un nav iespējas tūlīt tikt uz veikalu? Apskatām vairākas metodes, kā pagatavot kaķa tualetes pakaišus pašam vai izmantot pieejamus materiālus.

    Avīzes un reklāmas bukleti

    Viens no vieglāk pieejamajiem materiāliem, ko ieklāt kaķa tualetes kastītē, ir avīzes un reklāmas bukleti. Parasti mājās papīra ir daudz, tas nav jāpērk, un kaķim tas varētu patikt. No otras puses, šī materiāla izmantošanai ir vairāk negatīvo nekā pozitīvo aspektu. Kopumā šī metode ir krīzes variants – kamēr tiec līdz veikalam vai atrodi labāku materiālu.

    Pirmkārt, ja vēlies to izmantot regulāri, vajadzēs ļoti daudz papīra. Otrkārt, papīrs ir jāsasmalcina, lai mincis pēc misijas paveikšanas varētu to apkašņāt. Ideāls veids, kā to izdarīt, ir izmantot biroja papīra smalcinātāju, ja vien tev nav iebildumu pavadīt laiku, šķērējot papīru smalkos gabaliņos.

    Treškārt, papīrs nenomāc smakas. Ceturtkārt, kastīte būs jāiztīra gandrīz nekavējoties pēc tam, kad kaķis tajā būs paviesojies, citādi tā kļūs tik netīra, ka dzīvnieks otrreiz vairs tajā nevēlēsies kāpt.

    Koka skaidas

    Ja vien tavai ģimenei nepieder kokzāģētava vai pagalmā ik nedēļu netiek zāģēta malka, tad šie pakaiši nav gluži paštaisīti un vajadzēs padomāt, kur tos varētu dabūt. Tomēr šī ir viena no labākajām, ja ne pati labākā alternatīva veikalā pirktiem pakaišiem.

    Kvalitātes ziņā koka skaidas faktiski neatšķiras no lētā gala pakaišiem veikalā.

    Tām noteikti ir labāka uzsūktspēja nekā papīram, taču tās necementēs un neveidos bumbiņas, ko ērti izņemt no kastītes. Koka skaidu priekšrocība ir dabiskais koka aromāts. Kamēr vien skaidas būs svaigas, tās absorbēs ekskrementu smaku apmierinoši. Ja vēlies pārbaudīt šo metodi, bet nezini, kur ņemt skaidas, pamēģini sarunāt ar tuvāko kokzāģētavu. Tualetes kastītei derēs smalkas un mīkstas skaidiņas bez asumiem. Skujkoku skaidās mēdz būt sveķi – tādas nederēs, jo ķersies dzīvnieka apmatojumā.

    Vistu barība

    Šī ir neparastākā un sarežģītāk īstenojamā no piedāvātajām alternatīvām veikalā pirktiem pakaišiem. Kombinētā vistu barība jāsajauc ar nedaudz sodas un ciedru koka skaidām (derēs arī citas skujkoku skaidas) – proporcijas nav tik svarīgas, bet pamatā ir vistu barība un skaidas. Sodas un skujkoku skaidu funkcija ir smakas nomākšana. Kā vērtē tie, kas izmēģinājuši, šie pakaiši esot ļoti efektīvi mitruma uzsūkšanas un smakas absorbēšanas ziņā. Tomēr ir kāda problēma – šis kokteilis pievilina žurkas un kukaiņus.

    Smiltis

    Līdzīgi kā papīrs, smiltis ir krīzes variants, ja nekā cita tiešām nav. Tualetes kastītē iebērtas smiltis uzsūks mitrumu nedaudz labāk kā papīrs, bet nemaz nenomāks smakas.

    Vēl kāda problēma – smiltis pieķeras ķepām, un mincis tās iznēsā pa visu māju.

    Turklāt, ja kaķis pēc nokārtošanās parasti vēl kādu brīdi kašņājas pa kastīti, pavisam drīz nāksies mainīt visas smiltis, jo tās būs viscaur netīras un dzīvnieks diez vai gribēs tādās kāpt. Nedaudz vērst par labu smakas problēmu var soda, ko pieber smiltīm un vienmērīgi izmaisa. Ja tomēr izmanto šo materiālu, izsijā smiltis un pārbaudi, vai līdz ar tām kastītē neieber kādu stiklu, akmeni vai citu svešķermeni.

    Paštaisītu pakaišu plusi un mīnusi:

    Plusi

    • Veids, kā izlīdzēties krīzes gadījumā, ja esi, piemēram, brīvdienās laukos un nav iespējas tikt uz veikalu.
    • Ja iepriekš esi pieradis pirkt kvalitatīvākos un dārgākos pakaišus, pašam uztaisīt būs lētāk.
    • Veselīgāk, ja piekrīti viedoklim, ka putekļainie, uz cementa un māla bāzes ražotie un aromatizētie pakaiši var izraisīt alerģiju un astmu, kā arī var būt kancerogēni.
    • Draudzīgi videi, jo tos droši drīkst aprakt vai sadedzināt, turpretī veikalā pirktie jāizmet atkritumu tvertnē.

    Mīmusi

    • Sagatavošana ir ilgāka un laikietilpīga nekā laikus iegādāties veikalā vai pasūtīt internetā.
    • Vajadzīgās sastāvdaļas ne vienmēr ir pie rokas.
    • Ekskrementu izņemšana no paštaisītajiem pakaišiem var būt ķēpīgāka, jo tie nav cementējoši.
    • Nenomāc smakas tik efektīvi kā aromatizētie pakaiši.
    • Nav tik labu mitruma uzsūktspēju kā uz cementa un māla bāzes ražotajiem.
    • Kaķis var atteikties lietot alternatīvos pakaišus.
    • Var nākties kādu laiku eksperimentēt ar tavam kaķim piemērotākajiem pakaišiem (piemēram, smiltis nederēs tiem, kas pēc nokārtošanās ilgi kašņājas kastītē).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē