• Cik bieži vannot kaķi un vai vispār vajag to darīt?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    10. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Visi, kam mājās ir kaķis, kaut reizi ir saskārušies ar jautājumu: cik bieži viņu mazgāt un vai maz to drīkst darīt? Daudzi nemaz nezina, ka kaķiem ar ūdens procedūrām viss ir daudz sarežģītāk, nekā tas ir cilvēkiem. Tāpēc nesteidzies, uzreiz pēc kaķēna atnešanas mājās iebāzt viņu putu vannā. Sākumā tiksim skaidrībā – ko drīkst un ko ne.

    Vairāki profesionāli kaķu audzētāji ir pārliecināti, ka šos dzīvniekus vannot nav nekādas nepieciešamības. Tomēr šāda uzskata piekritēju ir daudz mazāk nekā to, kas ir abām rokām PAR kaķu mazgāšanu un mākslīgo higiēnu. Tāpat valda arī uzskats, ka kaķi var vannot visai bieži, taču jāievēro likums, ka galvas un ausu apvidu mērcēt nedrīkst. Kā tad ir patiesībā? Lūk, abu pušu argumenti.

    Vannošanas pretinieku argumenti

    Ja kaķis, kurš jau pēc dabas ir ļoti tīrīgs, dzīvo mājā un pa āru nevazājas, ūdens procedūras viņam nav vajadzīgs, jo no tām nav nekādas jēgas. Drīzāk vannošana dzīvniekam var tikai kaitēt. Vesela kaķa mazgāšana ar šampūnu veicina ādas sausumu, kas ietekmē apmatojuma stāvokli. Šiem graciozajiem dzīvniekiem ir savi dabas mehānismi, kā attīrīties, – viņi rūpīgi izlaiza savu kažociņu un ķepiņas.

    Kaķis ir viena no tīrīgākajām radībām uz zemes. Jau kopš senseniem laikiem viņi apsargājuši cilvēku mājas no grauzēju uzbrukumiem, un gadsimtiem ilgi neviens kaķus nav iedomājies mazgāt, pat ja mincis tikko apēdis peli vai žurku.

    Kaķis arī bez ūdens lieliski sevi saved kārtībā un labi smaržo. Cilvēka iejaukšanās ar viņa raupjajām attīrīšanas metodēm var bēdīgi beigties.

    Ūdens procedūras vairumam kaķu ir milzīgs stress, kaķis, izrauts no siltās vietiņas un pēkšņi iebāzts vannā, dažos gadījumos var pat dabūt sirdstrieku. Stresa dēļ dzīvniekam var arī pazemināties imunitāte.

    Kad kaķus vannot nav ieteicams

    • Pēc operācijas (sterilizācija, kastrācija u. c.), līdz pilnībā sadzīs visas rētas.
    • Grūsnības laikā.
    • Divas nedēļas pēc vakcinācijas.

    Vannošanas piekritēju argumenti

    Kaķis, kaut arī dzīvo mājā vai dzīvoklī, jāmazgā vismaz reizi pāris mēnešos ar saudzīgiem mazgāšanas līdzekļiem. Tas uzlabo kaķa apmatojuma stāvokli. Nekādu ļaunumu vannošana kaķim nenodarīs, īpaši, ja to dara ar speciāliem šampūniem, kas nekairina ādu un padara apmatojumu spīdīgu. Tieši otrādi, kaķa nemazgāšana var novest pie problēmām ar ādu, kažoku, ielaistākos gadījumos – ja kaķis staigā tur, kur tam tīk, proti, pastaigājas pa ielu, pagrabiem un sasmērējas – iespējama arī pedikulozes, ēdes u. c. slimību attīstība.

    Vairākums kaķu mīļotāju tomēr uzskata, ka kaķus vannot vajag atkarībā no viņu netīrības pakāpes vai arī vien reizi vairākos mēnešos. Un nevis ar ziepēm, bet speciāliem šampūniem. Galvu un ausis labāk neaiztikt.

    Pieradināt dzīvnieku pie ūdens procedūrām vajag pakāpeniski, akurāti.

    Nedrīkst mocīt kaķi, ja redzams, ka viņš baidās, nemaz jau nerunājot par situāciju, kad kaķim no bailēm un panikas acis jau pārgriezušās uz otru pusi un sirds no krūtīm lec ārā. Ja, par spīti viņa protestiem, tomēr turpināsi dzīvnieku vannot, panāksi vien to, ka viņam no ūdens būs bail visu atlikušo mūžu.

    Kuriem kaķiem vannošana nepieciešama?

    • Kaķiem ar lieko svaru – viņi vienkārši ar mēli nespēj aizsniegt visas ķermeņa vietas.
    • Kaķu šķirnēm bez apmatojuma – sfinksiem, pīterboldiem.
    • Kaķiem, kas dienas laiku pavada ārā.
    • Kaķiem, kam apmatojumā parādījušies parazīti.

    Speciālistu viedoklis

    Ja tu ļoti uztraucies par savu kaķi, visprātīgāk tomēr ir pakonsultēties ar veterinārārstu – cik bieži, kā un ar kādiem šampūniem dzīvnieku mazgāt. Speciālisti pat netīrīgus kaķus nerekomendē mazgāt biežāk kā reizi divās nedēļās. Ja kaķis ir ļoti tīrs, ar parastu apmatojumu (tādu kā strīpainajiem sētas kaķiem), pastāvīgi dzīvo mājās, ir vesels, mierīgs, pietiks, ja viņu vannosi reizi pusgadā vai arī nevannosi nekad.

    Viennozīmīgi kaķa mazgāšana nepieciešama, ja dzīvniekam parādījušies eksoparazīti (blusas, utis, ausu ērcīte), kunkuļi apmatojumā, pirms izstādes vai ja kaķis ir ļoti netīrs.

    Savukārt kaķus, kam nav apmatojuma (piemēram, sfinksus) nepieciešams mazgāt ne retāk kā reizi divās nedēļā, jo tie pārlieku svīst. Šo šķirņu dzīvniekiem radīti pat speciāli šampūni, ko var nopirkt veterinārajās klīnikās. Parasti sfinksi visai mierīgi izturas pret ūdeni, taču mazgāt viņus zem dušas vai pilnībā piepildītā vannā gan nav ieteicams, labāk siltu ūdeni iepildīt vanniņā un kaķi nomazgāt ar roku.

    Ja izmanto sūkli, tad izvēlies vismaigāko, kādu vien veikalos iespējams atrast. No sākuma samitrini kaķim sānus, muguriņu, pēc tam ieziepē ar šampūnu, pamasē ar rokām vai sūklīti, tad uzmanīgi noskalo putas. Pēc vannošanās ietin kaķi mīkstā dvielī. Nav vēlams no vannasistabas kaķi laist ārā vēl mitru – mincis var viegli saaukstēties.

    Kaķus ar vidēja garuma kažoku un garspalvainos rekomendē mazgāt ne biežāk kā reizi divās nedēļās vai arī skatoties pēc netīrības pakāpes. Reizēm pat pietiek ar vannošanu reizi pusgadā.

    Kaķim jāiegādājas speciāli šiem dzīvniekiem radīti šampūni. Suņiem un cilvēkiem domātie šampūni kaķiem nav piemēroti. Arī ziepes izmantot nedrīkst.

    Ja kaķis iemīļojis gulēt tavā gultā vai ložņāt pa galdu, viņš arī ir jāmazgā. Regulāri var mazgāt ķepas, nevannojot dzīvnieku pilnībā. Jāatceras vien tas, ka kaķis pie vannas jāradina jau kaķēna vecumā, citādi iebāžot jau pieaugušu kaķi ūdenī, viņam tas būs liels šoks, un otrreiz to atkārtot viņš diezin vai vēlēsies. Arī saimniekam var sanākt ilgi dziedāt kaķa skrāpējumu rētas.

    Pieradināt vajag ar rotaļas palīdzību, neko neuzspiežot ar varu, vanniņā var ielikt kādas rotaļlietas, ar kurām mincis var spēlēties, uztaisīt putas, ielejot ūdenī kaķim domāto šampūnu. Kaķis jāmazgā ļoti uzmanīgi, lai neizraisītu bailes no ūdens.

    Garspalvainajiem kaķiem nedaudz biežāk jāapmeklē vanna. Pirms vannošanās kaķis ir rūpīgi jāizķemmē, lai atbrīvotos no atmirušajiem matiņiem. Piemēram, persiešus iesaka mazgāt ne retāk kā reizi mēnesī. Kaķis regulāri jāvanno arī tad, ja viņam ir liekais svars.

    Ķermeņa apmēru dēļ viņš vienkārši nespēj ar mēli aizsniegt visas vietas, īpaši tas attiecas uz dibenu. Tur, kur netiek klāt, apmatojums parasti kļūst nespodrs, netīrs un saveļas. Tādēļ rūpīgi seko līdzi sava mīluļa ēdienkartei, lai svara dēļ viņam nav jāmokās ar sevis apkopšanu.

    Nekādā gadījumā kaķi nedrīkst mazgāt ar ziepēm! Atceries, ka kaķiem āda ir daudz jutīgāka nekā cilvēkiem un tai ir pavisam cits pH līmenis.

    Ārkārtas gadījumos, ja pie rokas nav speciāli kaķiem radīts šampūns, bet dzīvnieks jānovanno steidzami – izmanto mazuļu šampūnu.

    Vannas dibenā var ieklāt gumijas paklājiņu, lai dzīvnieks nepaslīdētu. Ūdens līmenis atkarīgs no kaķa izmēra, taču vidēji tie ir 10–15 cm, aptuveni līdz krūtīm – ne augstāk. Ūdens temperatūrai jābūt aptuveni 37 grādiem. Ūdens procedūras jāveic vairākas stundas PĒC barošanas, nemazgā kaķi ar pilnu kuņģi vai arī tad, ja viņš ir ļoti izsalcis.

    Pēc tam, kad esi noskalojis šampūnu, vari izmantot kaķiem domāto kondicionieri, kas atvieglos apmatojuma ķemmēšanu un uzlabos kaķa kažoka stāvokli pēc vannas. Kondicionieri vai balzamu vislabāk izvēlēties atbilstoši sava kaķa kažoka un ādas īpatnībām. Speciālisti gan iesaka drošības labad vienmēr izmantot hipoalerģisko kondicionieri, vislabāk – bez jebkāda aromāta, jo kaķis tik un tā, cenšoties atbrīvoties no svešajām smaržām, izlaizīs visu kažoku. Pēc tam, kad esi izskalojis kondicionieri, uzmanīgi ietin dzīvnieku dvielī. Žāvēt kažoku ar fēnu var, taču tas jādara ļoti akurāti un ar ne pārāk siltu gaisu, lai nepāržāvētu apmatojumu un neapsvilinātu kaķi.

    Ja tavam mīlulim sākušās problēmas ar apmatojumu, tas pastiprināti izkrīt vai kļuvis ļoti sauss, nomaini šampūnu, mazgā kaķi retāk, obligāti izmanto balzamu, neberz kaķi, viņu mazgājot, īpaši jau ar asu sūkli. Un obligāti pārbaudi kaķa vispārējo veselības stāvokli – iespējams, viņam trūkst vitamīnu vai ir nepiemērota ēdienkarte.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē