• Ko kaķa krāsa stāsta par viņa personību?

    Interesanti
    Ligita Timma
    31. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Speciālistu novērojumi par kaķu krāsas un temperamenta saistību publicēti rakstos un grāmatās jau 19. gadsimtā. 1872. gadā Gordons Steibls, kurš ir viens no tā laika zināmākajiem kaķu pētītājiem un sabiedrības izglītotājiem mājas kaķu jautājumos, mēģinājis aprakstīt dažādus raksturus, tos saistot ar kažoka krāsu.

    Tā kā gan kaķa apmatojuma krāsu, gan temperamentu kontrolē gēni, ko kaķēni pārmanto no saviem vecākiem, pilnīgi iespējams, ka atbilstošam krāsojumam komplektā nāk arī noteikts kaķa temperaments. Kaķu selekcijas darba pamatā šķirnes veido pēc dzīvnieku ārējā izskata, ļoti reti pēc personības iezīmēm. Taču abas šīs lietas var būt saistītas.

    Cilvēkiem patīk stereotipi – ja reiz teikts, ka melns kaķis ir maigākas dabas nekā ruds, mēs gaidām, ka tā būs.

    Taču katra kaķa uzvedību un raksturu lielā mērā ietekmē arī pārmantotā senču pieredze un vide, kurā viņš aug.

    Mūsdienās, aptaujājot dažādu krāsu un šķirņu kaķu saimniekus, pētnieki saņēmuši arī visai atšķirīgus vērtējumus par vienas un tās pašas krāsas dzīvniekiem. Protams, ka paši saimnieki pret saviem mīluļiem un savu kaķu salīdzināšanu ir subjektīvi, bet skaidrs, ka, runājot par kažoka krāsas saistību ar kaķa personību, iezīmēt var tikai tendences, jo vienmēr būs izņēmumi.

    Kurai krāsai dod priekšroku?

    • Daudzās zemēs melns kaķis tiek asociēts ar nelaimi, bet Lielbritānijā tas nes ziņu par gaidāmo veiksmi. Aptaujās noskaidrots, ka populārāki par melnajiem šajā valstī ir tikai pelēkie kaķi.
    • Latvijā mēdz teikt, ka rudais kaķis savam saimniekam nes laimi un piesaista naudu.
    • Japānā laimes kaķi ir raibie – balti ar melniem un krēmkrāsas plankumiem.

    Rudie

    Rudā krāsa tiek asociēta ar strauju temperamentu. Lielākā daļa rudu kaķu ir puiši. Tas ir saistīts ar ģenētiku. Novērots, ka vidēji no katriem pieciem rudiem kaķiem tikai viena ir kaķene. Tāpēc, ja runā par rudo kaķu raksturu, skaidrs, ka biežāk tie ir viedokļi par runčiem.

    Rudie ir harizmātiskas personības, pašpārliecināti. Viņiem nepatīk apkampšana un murcīšana. Nesēdēs saimnieka klēpī, kad vien tam ienāks prātā paglaudīt. Taču samīļošana arī rudajam ir ļoti vajadzīga, tikai viņam labāk tīk, ja saimnieks to dara neuzbāzīgi, neuzspiežot savu gribu un ļaujot kaķim izvēlēties – palikt uz dīvāna vai tomēr pārcelties uz klēpi.

    Starp rudajiem runčiem salīdzinoši biežāk sastopami agresīvi indivīdi. Interesanti, ka, eksperimentā salīdzinot dažādas krāsas kaķu izturēšanos pret nepazīstamiem cilvēkiem, rudie kaķi visilgāk un vissparīgāk pūlējušies izrauties no svešinieka rokām. Citu krāsu kaķi ātrāk samierinājušies ar cilvēka roku spēku.

    Ļoti līdzīgi izteikti rudajiem ir kaķi, kuru kažokā ir arī baltā krāsa, bet tie pēc dabas ir slinkāki, ar pēkšņiem enerģijas uzplūdiem, kam seko izlādēšanās.

    Rudie ir gudri, apķērīgi, ātri apgūst noteikumus, kādi valda mājā un pēc kādiem dzīvo cilvēki.

    Viņiem iespējams iemācīt komandas un trikus. Saviem cilvēkiem uzticas un izprot viņu vajadzības.

    Baltie

    Baltie kaķi ir klusi, kautrīgi, miermīlīgi un draudzīgi, bet viegli aizkaitināmi. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka tie ir arī pārāk lēnīgi, neattapīgi un ar gudrību nekad neizceļas, taču reizēm mēdz būt neizskaidrojami agresīvi.

    Pilnīgi balto kaķu atšķirīgo uzvedību zinātnieki skaidro nevis ar iedzimtu temperamentu, bet gan ar to, ka viņi tādi mēdz kļūt tāpēc, ka nereti no dzimšanas ir ar vienu vai abām ausīm kurli, sliktu redzi vai pat akli. Kaķis, kurš spiests dzīvot neskaidrā un viņam grūti izprotamā pasaulē, patiesībā pastāvīgi izjūt bailes no nezināmā, un tieši tādēļ rodas priekšstats par viņa it kā neattapību, lēnīgumu un vieglo aizkaitināmību.

    Pavisam atšķirīgas personības var būt baltajiem kaķiem, kuriem ir kāds neliels citas krāsas plankumiņš uz galvas.

    Šo kaķu patiesā krāsa ir paslēpusies zem maskēšanās gēna un var tikai minēt, ar kādām temperamenta iezīmēm saimniekam būs jārēķinās.

    Melnie

    Pilnīgi melnajiem ir mežonīgu kaķu reputācija, kurus grūti prognozēt. Viņi vienlaikus spēj būt gan draudzīgi cilvēkiem, gan stūrgalvīgi un neatkarīgi. Neuzticas svešiniekiem. Mīl klaiņot plašā teritorijā. Nepakļaujas dresūrai. Šie kaķi ir pārmantojuši dažas iezīmes, kas tiem kopīgas ar savvaļas kaķiem.

    Zinātnieki secinājuši, ka absolūti melni kaķi bijuši sastopami jau tajos laikos, kad šī suga vēl nebija pieradināta.

    Pateicoties saviem gēniem, melnie kaķi ir veselīgi, mazāk uzņēmīgi pret vīrusiem nekā citu krāsu kaķi. Daudzās zemēs melnu kaķi uzskata par nelaimes vēstnesi, par laimi, viņš pats to nezina.

    Kaķi, kuru kažokā ir balta un melna krāsa vai arī pelēka un balta, ir ļoti attapīgi un gudri. Viņi parasti ir nepārspējami peļu mednieki, aktīvi, varbūt ne tik piemīlīgi, kā saimniekam gribētos. Novērots, ka šie kaķi mēdz būt draugos ar daudziem cilvēkiem, ne tikai ar savu saimnieku, labi satiek ar citiem kaķiem, bet šīs draudzīgās saites lielākoties ir ļoti nepastāvīgas.

    Šokolādes krāsas kaķi

    Īsti spilgta šokolādes krāsa ir neparasta un ļoti liels retums. Visi šokolādes krāsas kaķi ir cēlušies no viena Havannas brūnā kaķa. Savukārt šī šķirne veidota, krustojot melnus, zilus un savdabīgi krāsainus kaķus.

    Šokolādes krāsas kaķi ir pārsteidzoši gudri, draudzīgi, rotaļīgi, un viņiem ļoti patīt komunicēt ar cilvēkiem. Viņi mēdz izstiept ķepu un droši piebikstīt saimniekam, lai pievērstu sev uzmanību.

    Pelēkie

    Uzskata, ka visu krāsu kaķi ļoti senā pagātnē cēlušies no Āfrikas pelēkajiem savvaļas kaķiem, kas pieradināti pirms 10 000 gadiem. Tāpēc kaķi, kas pēc skata atgādina savus savvaļas senčus, pārmantojuši ātrus refleksus, mēdz būt labi mednieki, bet savās rotaļās ir agresīvi. Ziņkārīgi, gudri, ātri apgūst jaunas lietas. Viņi var ļoti pieķerties savam cilvēkiem, bet var arī būt neatkarīgi, jo viņos mājo alkas pēc brīvības un plašumiem.

    Pelēki vienkrāsaini kaķi tiek uzskatīti par klusām, maigām, piemīlīgām un sirsnīgām būtnēm.

    Dažādie raibie

    Raibie kaķi ir ļoti dažādās variācijās atkarībā no krāsu salikuma un toņiem, un arī raksturā tie ir atšķirīgi. Kaķi, kuru kažokā ir trīs krāsas, piemēram, rudā, melnā un dzeltenīgā, biežāk ir sieviešu kārtas.

    Kaķu saimnieku novērojumos minēts, ka kaķi ar svītrainu zīmējumi lielākoties ir draudzīgi, pieklājīgi, rāmi un relaksēti, pat slinki, ar punktotu zīmējumu – ekstraverti, aktīvi, runātīgi, ziņkārīgi. Bruņrupuču krāsojums piešķir kaķim attapību, dzīvelīgumu, šie kaķi zina, ko viņi grib un kā to no saimnieka panākt, bieži ir ļoti čakli peļu ķērāji.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē