• Ko darīt, ja kaķis dzer par maz?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    9. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Oskar drinking...
    Foto: Tambako The Jaguar, flickr.com/tambako
    Oskar drinking...
    Jebkura kaķa ēdienkartē līdztekus barībai noteikti jābūt arī ūdenim. Tomēr ne visi mājas kaķi ir ar mieru lietot šķidrumu vajadzīgā daudzumā. Kā lai zina, ka kaķis dzer pietiekami, un ko darīt situācijā, kad viņš dzer par maz?

    Kāds ir iemesls?

    Bez skābekļa un ūdens nevar iztikt neviens dzīvs organisms, un kaķis nav nekāds izņēmums. Taču dažreiz kaķu vidū gadās nedzērāji. No vienas puses, kaķa organisma īpatnības ļauj ekonomēt ūdeni, koncentrējot urīnu, no otras – tas var novest pie nopietnām veselības problēmām, ja kaķim ir nosliece uz nierakmeņu slimībām.

    Viens no izskaidrojumiem, kāpēc kaķis maz dzer, meklējams viņa izcelsmē – zoologi uzskata, ka kaķu senči dzīvoja sausās teritorijās un evolūcijas gaitā pielāgojās patērēt nelielu šķidruma daudzumu.

    Turklāt kaķis atšķirībā no cilvēka gandrīz nemaz nesvīst. Iekams sākt domāt, kā pieradināt kaķi pie ūdens dzeršanas, pārliecinies, vai dzīvnieks tik tiešām maz dzer – noliedz kaķim pieeju visiem šķidruma avotiem, izliec pa visu dzīvokli mērkrūzītes ar ūdeni un pēc diennakts aprēķini, cik daudz ir izdzerts (ņem vērā, ka neliels daudzums no tā būs izgarojis). Taču viena diena nav nekāds rādītājs, jo, kas zina, varbūt tieši eksperimenta dienā tavs mīlulis negrib īpaši daudz dzert. Tāpēc vēlams veikt testu vairākas reizes.

    Cik ir norma?

    Nav grūti aprēķināt, cik daudz ūdens kaķim būtu jāizdzer. Veterinārārsti uzskata, ka uz vienu kilogramu mājdzīvnieka svara būtu jāuzņem aptuveni 20–40 mililitru šķidruma. Ja gribi veikt precīzākus aprēķinus, kaķa svaru vajag sareizināt ar 0,03. Sanāk, ka dzīvniekam, kura svars ir 6 kilogrami, diennaktī būtu jāizdzer 180 mililitru ūdens.

    Kaķim dzeramajā trauciņā jābūt tikai un vienīgi ūdenim. Piens un buljons ir ēdiens

    Vairumā gadījumu jautājums, kāpēc kaķis nedzer, rodas tiem saimniekiem, kas baro savus mīluļus ar konserviem vai naturālu barību ar augstu mitruma pakāpi. Piemēram, konservos ir aptuveni 80% ūdens! Skaidrs, ka kaķis, saņemot šķidrumu no barības, gandrīz nemaz nedzer. Savukārt kaķi, kuri ēd sauso barību, dzer daudz vairāk, nekā tie, kas ēd naturālo barību vai konservus. Un tas ir normāli.

    Kādu ūdeni dot dzert?

    • Vārīts ūdens – miris ūdens, ja var ticēt zinātniekiem. Tāds dod vismazāk labuma, bet pēc stāvēšanas triju stundu laikā kļūst pat kaitīgs. Daudzi veterinārārsti uzskata, ka vārīta ūdens dzeršana kaķim var veicināt nierakmeņu rašanos. Saimnieki, vislabāko nodomi vadīti, visai bieži cenšas dzirdināt savus mājdzīvniekus ar vārītu ūdeni – dažkārt tajā arī slēpjas iemesls, kāpēc kaķis nedzer. Starp citu, vārīts ūdens maina īpašības, pārvēršoties par magnētu baktērijām, vīrusiem un citiem mikroorganismiem, kas ir mums visapkārt.
    • Destilēts ūdens ir nedzīvs un bezjēdzīgs. To iegūst vārot – savāc tvaiku un atdzesē to. Visi mikroelementi paliek aiz borta, bet tie ir tik ļoti nepieciešami organismam. Turklāt destilēts ūdens gandrīz nemaz nevada elektrību, bet, ja nav elektromagnētisko impulsu šķidrumā, tas noved arī pie palēninātas šķidruma kustības organismā.
    • Veikala dzeramais ūdens pudelēs – nav slikts variants, ja izdodas atrast kvalitatīvu produktu. Eiropā dzeramie ūdeņi tiek iedalīti divās grupās – dzeramie un dabiskie jeb avotu ūdeņi. Runājot par dzeramajiem ūdeņiem, Latvijā nav likuma, kas pieprasītu uz pudeles etiķetes norādīt ūdens sastāvu un urbumu, no kura konkrētais ūdens iegūts, tāpēc pastāv uzskats, ka veikalu dzeramais ūdens ir gandrīz tas pats krāna ūdens, tikai attīrīts un bagātināts ar minerāliem, kuru pārāk liels daudzums var novest pie nierakmeņu slimībām. Labāk izvēlies avotu ūdeni, tam uz etiķetes jābūt uzrādītam urbuma numuram, ķīmiskajam sastāvam un ieguves vietai.

    Kādu vislabāk?

    Ir divi varianti – filtrētu vai nostādinātu krāna ūdeni. Jānostādina ledusskapī, cieši aizvērtā stikla traukā kādas 6–8 stundas. Vai arī traukā ar krāna ūdeni ieliec sudraba karoti vai gredzenu – aptuveni pēc stundas to varēs dot mīlulim. Sudrabs ūdeni jonizē, sakārto ūdens molekulāro struktūru, iznīcina visas kaitīgās baktērijas un ilgi saglabājas svaigs.

    Kādu ūdeni dzīvniekam nedrīkst dot?

    1. Gāzētu ūdeni. Šāds ūdens satur ogļskābo gāzi, kas nepiedalās nevienā vielmaiņas procesā un kairina gļotādu.

    2. Minerālūdeni. Šāds ūdens ir mineralizēts, bagātināts ar dažādiem mikroelementiem, pēc kuriem veselam organismam nav vajadzības. Liekās minerālvielas dzīvnieka organismā sāk nogulsnēties.

    Veidojot kaķa ēdamvietu, atceries:

    •Pusdienošanas zonai jābūt pēc iespējas tālāk no tualetes zonas.

    •Ūdens un barības trauciņiem jāstāv atstatus vienam no otra, jo kaķis dzers tikai tīru ūdeni.

    •Vislabāk izmantot bļodiņas no nerūsējoša tērauda.

    •Dzeršanas trauks katru dienu rūpīgi jāizmazgā un ūdens tajā regulāri jāmaina.

    Veic testu!

    Labs veids, kā noteikt, vai kaķim pietiek ūdens, ir viegli paraujot viņu aiz liekās ādas čupra daļā. Ja āda ātri un elastīgi atlec atpakaļ – viss ir kārtībā, bet, ja tā atkāpjas lēnām, iespējams, tavs mīlulis neuzņem pietiekami daudz šķidruma.

    Ja kaķis tik tiešām dzer par maz

    Sākumā novēro savu kaķi – iespējams, viņš pēc savas būtības ir estēts un vēlas dzert no pavisam citiem traukiem, nevis tiem, ko saimnieks viņam piešķīris. Tu vari paeksperimentēt, piedāvājot mīlulim alternatīvus dzeramā trauka variantus: tasītes, porcelāna bļodiņas, traukus, ar kuriem laisti telpaugus, stikla bļodas u. c.

    Noliec ūdens trauciņus, kas atšķiras pēc formas un tilpuma dažādās mājas vietās. Dažiem kaķiem piemīt visai ekstravaganta gaume, un viņi parastas emaljas bļodiņas vietā var dot priekšroku spilgtas krāsas bļodiņai no polipropilēna.

    Savukārt kaķus, kam patīk dzert tekoša krāna ūdeni, var piesaistīt ar bļodiņu-strūklaku, jo kaķi dievina dzert kustīgu, plūstošu ūdeni. Veikalos pieejami visdažādākie strūklaku veidi, atliek izvēlēties piemērotāko. Svarīgi arī saprast, kādu ūdeni tavs mincis iecienījis, – ir kaķi, kas lok tikai ūdeni istabas temperatūrā vai pat nedaudz siltāku, savukārt citi dod priekšroku aukstam ūdenim.

    Svarīgi!

    Ja kaķis kategoriski atsakās dzert ūdeni, viņš obligāti jāatrāda veterinārārstam. Iespējams, ārsts ieteiks piespiedu dzirdināšanu, līdz kaķim parādīsies normāla slāpju sajūta. Dzirda kaķi no karotītes vai ar šļirci bez adatas. Barība jāpadara mitrāka, pielejot tai nedaudz ūdens (sauso barību izmērcē, taču nemaisa, jo no briesmīga izskata putras kaķis var atteikties).

    Cik ilgi kaķis var iztikt bez ūdens?

    Ja organismam pilnībā tiek pārtraukta šķidruma padeve (ne tikai ar ūdeni, bet arī barību, kas satur šķidrumu), visi procesi organismā palēninās, šūnas ātri izžūst, asinis sabiezē, tiek izjaukts arī ūdens un sāls līdzsvars. Cik ilgi kaķis izdzīvos, atkarīgs no viņa vecuma un veselības stāvokļa. Jauna un vesela kaķa ķermenī ir aptuveni 70% šķidruma – šāds dzīvnieks var izturēt bez dzeršanas četras, lielākais, piecas dienas. Jo kaķis vecāks, jo mazāk šķidruma ir organismā, jo ātrāk viņš iet bojā no atūdeņošanās, jo iekšējās rezerves ir trūcīgas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē