• Dubultā dzīve. Kāpēc kaķis krāpj savu saimnieku?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    2. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cik gan lielu aizvainojumu sajūt saimnieks, kad noskaidrojas, ka viņa mīļotais kaķis viņam ir neuzticīgs! Liekas, nu, kā gan viņam trūkst? Barības, rūpju, mīlestības un glāstu – visa kā ir gana. Taču, par spīti visam, astainis vairākkārt manīts iznākam no kaimiņmājas vai blakus esošā dzīvokļa. Kāda nepateicība! Taču situācija ir visai sadzīviska – kaķi bieži dodas uz tēju tur, kur viņus ar prieku sagaida.

    Viss sākas ar teritorijas apskati – kaķim jāzina viss, kas notiek tuvējā apkaimē. Šie dzīvnieki jau no dabas ir ļoti ziņkārīgi, viņus interesē pilnīgi viss. Visur iebāzīs savu degunu. Mēs ar jums zinām, ka kaķi ir teritoriālas radības. Viņi aktīvi patrulē savā teritorijā, aizsargā to no potenciāliem draudiem. Kaķi ir skrupulozi un konsekventi savās darbībās, jo videi, kurā viņi dzīvo, jābūt absolūti drošai.

    Labākas dzīves meklējumos

    «Zivis meklē, kur dziļāks…» Visiem zināms teiciens, kas attiecināms arī uz kaķiem. Pirmkārt, uz runčiem – viņi biežāk iesaistās dažādās avantūrās un šaubīgos piedzīvojumos. Dzīvniekus piesaista jaunas smaržas, skaņas. Daži vispār ar prieku paplašinātu sava īpašuma robežas.

    Sastopami arī pārlieku draudzīgi un komunikabli kaķi, kas tā vien alkst iegūt arvien jaunas pazīšanās.

    Un apkārt ir tik daudz labu cilvēku, kas tā vien alkst sadraudzēties ar simpātisko kaķi. Mīlīgs skatiens, nemainīgais kis-kis, kas nostiprināts ar kārumu, bet pēc tam arī uzaicinājums ienākt. Un viss – patīkamā iepazīšanās ir notikusi, kaķis ir gatavs arī tās turpinājumam. Ja šī pazīšanās bijusi ļoti patīkama, atradināt kaķi dzīvot pa divām mājām būs ārkārtīgi grūti. Kaķi instinktīvi iet tur, kur zāle zaļāka un debesis zilākas – barība garšīgāka, klusums un miers, glāstu pārpārēm.

    Iespējams, to visu mincis līdz galam nesaņem tavās mājās. Un piespiest viņu atgriezties neizdosies ne ar pierunāšanu, ne draudiem. Jāatzīst, ka kaķi var sev piemeklēt jaunas mājas arī pēc savas iniciatīvas. Vienkārši viņiem mājās kaut kādā mirklī kļuvis nekomfortabli – pārāk skaļi, nemierīgi.

    Tev ir aizdomas, ka mīlulis ir tev neuzticīgs? Sākumā padomā, vai tavā mājā nav notikušas kādas straujas pārmaiņas. Iespējams, ģimenē ienācis mazulis, tu esi veicis radikālu pārbūvi vai remontu utt. Biežs kaķu neuzticības iemesls – uzbāzīgi un nekaunīgi bērni, kuri dienu un nakti tiranizē nabaga dzīvnieku. Ja tā ir noticis, padomā, kā padarīt kaķa dzīves apstākļus komfortablākus.

    • Pie kā tieši dodas tavs kaķis? Arī ne mazāk svarīgs jautājums. Kaķi ir izslavēti dziednieki. Viņi bieži ienāk pie slimiem un vientuļiem cilvēkiem, lai padarītu viņu dzīvi krāsaināku. Tas ir gluži kā balzams dvēselei padzīvojušam cilvēkam. Paglāstīja kaķi, un šķiet, ka visi kreņķi aizgājuši otrajā plānā. Nevajag dusmoties un apvainoties uz savu kaķi šādos gadījumos. Tev tas neko nemaksā, bet slimam, padzīvojušam cilvēkam sagādā prieku.
    • Tu laid savās mājās svešu kaķi? Sarežģīts un visai kutelīgs jautājums. Labi, ja viss tiek atrisināts ar labu, ar humoru. Taču bieži vien viss notiek gluži pretēji – ar skandāliem, lamāšanos un savstarpējiem apvainojumiem. Dažkārt pat nonāk tik tālu, ka šī problēma tiek risināta tiesā.

      Paskaties uz savu pūkaino ciemiņu. Mājas kaķi tu pazīsi uzreiz, tā teikt – ar neapbruņotu aci. Protams, pretendēt uz svešu mīluli nav labi. Tāpēc labāk, protams, atrast saimniekus un mēģināt izskaidroties ar viņiem. Mēdz būt gadījumi, kad saimniekiem nav nekādu pretenziju.

    Pazīmes, ka kaķim ir vēl viena ģimene

    • Tavs kaķis brīnumainā kārtā vienmēr ir paēdis. Pat pēc ilgas prombūtnes, kad šķīvītī ielikt iecienītais ēdiens, viņš to tikai aposta, pieklājības pēc kaut ko ieknābā un iet gulēt.
    • Pasmaržo kaķi. Apkārtstaiguli var nodot svešas smaržas, kas kažokā ievelkas uz visai ilgu laiku un ko kaķi nepaspēj izlaizīt. Katram dzīvniekam ir savs unikāls aromāts, iespējams, agrāk tu nepievērsi uzmanību šādam sīkumam. Arī katrai mājai ir savs neatkārtojams aromāts – sākot no atsvaidzinātāja, kāds tajā tiek izmantots, un beidzot ar smaržu, kas nāk no drēbēm un priekšmetiem. Pasmaržo kaķa kažoku, vai tas gadījumā neglabā sevī svešas mājas vai kosmētikas aromātu. 
    • Tavs kaķis ilgstoši pazūd. Normālā režīmā kaķis iziet pastaigā pa savām kaķu lietām uz dažām stundām un pēc tam atgriežas mājās, sātīgi pavakariņo un uzreiz aizmieg. Savukārt, ja kaķis sācis nozust uz vairākām dienām, ir pamats uztraukties.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē