• Kāpēc kaķim ir blaugznas?

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    10. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Blaugznas kaķiem ir diezgan populāra veselības (un arī izskata) problēma. Tās ir sīkas, baltas ādas plēksnītes apmatojuma dziļumā. Bieži blaugznas nav viscaur, bet koncentrējas vienā ķermeņa vietā, piemēram, uz mugurkaula astes tuvumā.

    Zinošu saimnieku vidū ir izplatīts teiciens, ka blaugznas nāk no iekšas. Tajā ir liela daļa patiesības, jo pastiprināta blaugznu veidošanās tiešām liecina, ka kaķim var būt nopietnas veselības problēmas. 

    Pastāv arī dažādi citi blaugznu iemesli – nelabvēlīga vide un nepareiza kopšana. Katrai problēmai pretī var likt tās risinājumu, tāpēc pirmais, kas saimniekam jādara, ar speciālista palīdzību jānoskaidro blaugznu veidošanās iemesls.

    Vienveidīga barība

    Nav nepieciešams katru mēnesi pirkt citas firmas barību. Svarīgi ir reizi pa reizei pamainīt barības veidu. Ja kaķis ikdienā ēd tikai sauso barību, brīvdienās viņu vajadzētu palutināt ar konserviem, kā arī laiku pa laikam iedot kvalitatīvu jēlu gaļu. Ja kaķis nav liels ūdens dzērējs, konservi jādod biežāk, jo tie kompensē mitruma trūkumu kaķa organismā.

    Nepiemērota vai nekvalitatīva barība

    Ir kaķi, kuriem tāpat kā cilvēkiem ir alerģija no proteīna. To gan var apstiprināt tikai veterinārārsts, kurš uztaisa dzīvniekam analīzes. Ja analīzes apstiprina alerģiju no proteīna, ir jāpārtrauc dot kaķim barību ar paaugstinātu alergēna daudzumu, nomainot to pret citu. Visticamāk, veterinārārsts ieteiks profesionālo barību, bagātinātu ar vielām, kas rūpējas tieši par ādu, kā arī izrakstīs vitamīnus.

    Liekais svars

    Arī liekajam svaram mēdz būt dažādi iemesli, bet viens no biežākajiem, kas raksturīgs tieši istabas kaķiem, ir mazkustīgs dzīvesveids. Ja kaķim trūkst rotaļu, izkustēšanās un cilvēka uzmanības, viņš var meklēt citu nodarbi – ēšanu. Saimniekiem ir grūti atteikt kaķim, kurš ņaud vienā laidā, kamēr netiek pie kārotās maltītes, kaut gan tā jau sen pārsniedz dienas devu.

    Ja blaugznu iemesls ir liekais svars, ar ko vielmaiņa netiek galā, tad saimniekam jāaudzē ļoti stingrs mugurkauls, lai strikti dotu mīlulim tikai tik lielu dienas devu, kā veterinārārsts norādījis, un ne grama vairāk.

    Labā ziņa ir tā, ka ar laiku kaķīša kuņģis pielāgosies barības apjomam, ko ikdienā saņem, un bada sajūta vairs nebūs tik mokoša.

    Nepietiekama ķemmēšana

    Kaķiem, kuriem ir mīksts, salīdzinoši plāns un īss apmatojums, ķemmēšana var nebūt nepieciešama. Savukārt ar garo un biezo apmatojumu un bagātīgo pavilnu apdāvinātajiem astaiņiem ķemme jāredz vismaz reizi nedēļā. Arī senioriem, kuriem, iespējams, jau parādījušās artrīta pazīmes un ir sāpīgi aizsniegties līdz mugurkaula lejasdaļai, jāpalīdz ar ķemmīti. Kaķiem cienījamos gados āda var kļūt sausāka, līdz ar to pastiprinot blaugznu veidošanos.

    Sauss gaiss mājās

    Ziemā, kad centrālā vai vietējā apkure darbojas ar pilnu jaudu un telpas reti tiek vēdinātas, gaiss kļūst ļoti sauss. Cilvēkiem elektrizējas mati un apģērbs, elpceļos rodas diskomforts, bet mājdzīvniekiem parādās blaugznas. Nav vajadzīgs saldēties un samazināt siltumu telpās. Var līdzēt vecā labā metode ar ūdens bļodiņu istabā vai uz radiatoriem, kas mitrina gaisu. Tāpat pret sausu gaisu līdzēs istabas augi un bieža grīdas mazgāšana.

    Seboreja

    Kaķim, tāpat kā cilvēkam, var būt ādas tauku dziedzeru funkcionēšanas traucējumi – seboreja. Šīs slimības iemesli meklējami iekšējo orgānu darbībā. Šajā gadījumā vienīgais, kas var palīdzēt, ir profesionāls veterinārārsts, kurš kaķi izmeklēs un noteiks ārstēšanu.

    Ādas ērcīte un citi parazīti

    Pamata nodrošinājums pret parazītiem, kas izraisa ādas slimības, ir regulāra attārpošana un atblusošana.

    Alerģija

    Blaugznas var būt alerģijas izpausme. Pastiprināta un negatīva reakcija var būt ne tikai pret barību, bet arī sadzīves ķīmiju, indīgiem istabas augiem un nepiemērotu vai neprasmīgu higiēnas produktu lietošanu (piemēram, kārtīgi neizskalots kaķu šampūns).

    Uzmanību!

    Ja arī saskati sava kaķa blaugznu iemeslu kādā no šeit minētajiem aprakstiem, labāk pārliecinies par to pie veterinārārsta. Analīzes un apskate var atklāt, ka blaugznu iemesls ir pavisam cits vai arī problēma ir komplicēta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē