• 5 iemesli, kāpēc kaķi laiza savus saimniekus

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    16. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: soul_studio / Shutterstock
    Vai kādreiz esi aizdomājies, kāpēc tavs kaķis laiza tavu degunu, vaigus vai rokas, kad tu viņu glaudi? Vairums droši vien atbildēs – tas taču ir acīmredzami, viņi to dara tāpēc, ka tādējādi izrāda savu mīlestību, pieķeršanos un pateicību.

    Daļēji tā tas arī ir, bet ir arī citi iemesli. 

    1. Uzmanības izrādīšana.
      Kaķi intuitīvi mūs laiza, lai pateiktu, ka viņi mūs mīl un to, cik daudz mēs viņiem nozīmējam. Viņi to dara tāpēc, ka uzskata par daļu no ģimenes, un viņi jūtas drošībā, atrodoties mums blakus. Kaķi uzvedas tāpat kā viņu mammas laikā, kad viņi vēl bija kaķēni.
    2. Kaķi iezīmē savu teritoriju.
      Parasti kaķi aplaiza cits citu, lai nomazgātu tās vietas, līdz kurām viņi paši nevar aizsniegties. Pirmkārt, jau tā ir īstas draudzības pazīme. Taču, kad viņi aplaiza mūs, tā ir sava veida teritorijas iezīmēšana: aplaizot savu saimnieku, viņi atstāj savu smaržu, tādējādi citiem atstājot vēsti – viņš pieder man.
    3. Kaķiem patīk rotaļāties.
      Laizot viens otru, kaķi atgriežas laikā, kad viņi dzīvoja ar saviem brāļiem un māsām. Ja kaķis rotaļas laikā sāk mūs laizīt, bet pēc tam pēkšņi kost, nevajag uztraukties un lamāties, tas vienkārši ir kaķa veids, kā mums pateikt, ka viņam ir jautri un viņš vēlas turpināt šo spēli.
    4. Kaķis cenšas mazināt stresu.
      Ja kaķis pastāvīgi to vien dara kā mazgājas vai arī uzstājīgi laiza saimnieka roku vai matus, tā var būt trauksmes pazīme pēc pārciesta stresa. Piemēram, pēc operācijas kaķis var laizīt sevi tik traki, ka atsevišķās vietās paliek kaili laukumi. Tādā gadījumā kaķim jāvelta pēc iespējas vairāk uzmanības, bieži jāglauda un jāsarunājas ar mīluli. Ja situācija nekļūs labāka pāris dienu laikā, noteikti jāsazinās ar veterinārārstu.
    5. Rūpes par higiēnu.
      Laizot cilvēku, kaķis cenšas attīrīt viņa kažociņu, kā pieradis to darīt ar sevi. Savvaļā spēcīgs aromāts var nodot dzīvnieku, pievilināt ienaidnieku. Lai to likvidētu, kaķis rūpīgi laizīs tavas ar ziepēm nomazgātās rokas vai sasmaržoto kaklu vai matus, kuros jūtams šampūna aromāts. Attīrot cilvēku no asiem vai viņam svešiem aromātiem, kaķis apmainās ar saimnieku ar saviem feromoniem, lai cilvēks arī no attāluma justu emocionālo saikni ar savu mīluli un neaizmirstu par viņu.

    Taču ja tavs kaķis nelutina tevi ar regulāru roku laizīšanu, tas nebūt nenozīmē, ka viņš tevi nemīl. Ir daudz citu veidu, kā viņš demonstrē savu mīlestību!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē