• Kāpēc kaķi dievina kartona kastes?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    7. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķi, nenoliedzami, ir ļoti ziņkārīgi un daudzējādā ziņā arī amizanti radījumi. Piemēram, zināms, ka teju visi kaķi ir kā bez prāta kartona kastu dēļ. Kāpēc gan šie mājdzīvnieki tā iecienījuši šos necilos kartona izstrādājumus?

    Noraudzīties uz to, kā kaķis raušas iekšā kastē, kas dažkārt ir par mazu viņa gabarītiem, vienmēr ir ļoti interesanti un uzjautrinoši. Un droši vien daudzi kaķu saimnieki ir uzdevuši sev jautājumu, ar ko gan tādus dzīvniekus kā kaķus, kam piemīt karaliskas īpašības, tik ļoti piesaista šis papīra priekšmets. Protams, pirmais, kas nāk prātā, ka kaste kaķi interesē tikai kā rotaļlieta.

    Taču tas nebūt nav vienīgais iemesls. Pēc felinologu domām, kaste kaķim ir kā alas imitācija, kas ir drošs patvērums un viņa personiskā telpa. Tieši tāpēc minči tik pamatīgi iekārtojas savā kartona mājā un var nogulēt tajā stundām ilgi, jūtoties droši un pasargāti.

    Īpaši amizanti ir skatīties, kā liela izmēra kaķis vairākas minūtes grozās ap vienu un to pašu vietu, mēģinot ietilpt nelielā kartona kastītē (piemēram, apavu kārbā), kas acīmredzami viņam ir par mazu. Tāpēc, ja kaķim iekārtosi atbilstoša izmēra kasti, ieklāsi tur mīkstu sedziņu, visticamāk, tā kļūs par kaķa iemīļotāko atpūtas vietu.

    Kur piedzimis…

    Daži profesionāli audzētāji uzskata, ka kaķi kasti asociē ar savu alu arī tāpēc, ka bieži vien viņi nāk pasaulē līdzīgā kastē un pirmās savas dzīves nedēļas tur pavada, mātes aprūpēti, sasildīti un mīlēti. Viņiem šis priekšmets asociējas ar kaut ko ļoti tuvu, radniecīgu un drošu, tā ir jau bērnībā izveidojusies sajūta, ka mājai jābūt tieši tādai.

    Vilinošais aromāts

    Pastāv uzskats, ka kartonam (un vispār papīram kā tādam) ir specifisks aromāts, kas piesaista kaķus, taču cilvēka deguns to nesajūt. Kaķi bieži vien spēlējas ar papīra turzām, nav vienaldzīgi pret žurnāliem, avīzēm un grāmatām.

    Daži speciālisti apgalvo, ka papīrs smaržo pēc koka, no kā tas izgatavots, un, tā kā kaķis savvaļā ir saistīts ar kokiem, šī smarža tam ir kā dabas sauciens.

    Taču nav neapgāžamu pierādījumu, kas apstiprinātu šo hipotēzi.

    Dzīve – spēle

    Protams, ka dažādu izmēru kastes ir arī kaķu iemīļotākā vieta rotaļām. Taču to, ko mēs saucam vienkārši par rotaļu, kaķiem ir viņu mednieka instinkta realizācija. Ieraušoties kastē, kaķis sajūt sevi patvērumā, no kura ērti vērot medījumu un negaidīti tam uzbrukt. Vairāki kaķu saimnieki speciāli izgriež kartona kastēm dažādu formu caurumus, kuru dēļ medības kaķim kļūst vēl interesantākas. Tāpat var saspraust vai salīmēt kopā veselu rindu no vairākām kastēm, un tad mīlulis nonāks kartona tunelī, kur viņam pavadīt laiku būs vēl aizraujošāk.

    Alternatīva kastei

    Vēl viena kaķu kaislība – iepirkuma maisiņi. Minči dievina spēlēties ar šiem čaukstošajiem priekšmetiem, līst viņos iekšā un pat gulēt tajos. Šķiet, čaukstoņa gluži vai apbur šos dzīvniekus, neļauj viņiem vienaldzīgi sēdēt malā. Tāpat kā kaste, arī maisiņš kalpo gan kā rotaļlieta, gan slēptuve, taču ar savām īpatnībām un smaržu.

    Kaķi ir ļoti izvēlīgi viņus interesējošu priekšmetu izvēlē, taču dažkārt tie ir bezgala pieticīgi un var ilgi pavadīt laiku blakus visprastākajam priekšmetam, ko saimnieki grasās izmest. Atliek vien uzmanīgāk pavērot mīluli, un vienkārša kaste vai maisiņš var izrādīties noderīgs un kļūt par tava kaķa iemīļotāko rotaļlietu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē