• Kā iemācīt kaķi pastaigāties svaigā gaisā un atgriezties mājās

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    29. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķi, kas dzīvo mājās, bet kuriem ir iespēja pastaigāties pagalmā svaigā gaisā vai padauzīties, lecot no jumta uz jumtu, dzīvo daudz intensīvāku un pilnvērtīgāku dzīvi. Taču ļoti svarīgi, lai viņi prastu laikā atgriezties mājās.

    Kaķi ir brīvību mīloši dzīvnieki. Piespiest viņus dzīvot četrās sienās, kad turpat netālu ir vieta, kur paskraidīt pa zaļu zālīti, ir negodīgi. Tomēr, pirms ļauj savam pūkainajam kamoliņam iziet pastaigā, tev jāpārbauda teritorija, pa kuru kaķis staigās, un jāpārliecinās par to, ka apkārtnē nav nekā bīstama.

    Kā iemācīt būt uz ielas

    Ja tavs mīlulis vēl ir mazs kaķēniņš, būtu labi iedrošināt viņu izpētīt apkārtni, izvedot uz pāris stundiņām dienā pie pavadiņas. Tas iemācīs kaķim pazīt smaržas un atgriezties mājās. Daudziem pavadiņa joprojām ir stingrs tabu, taču patiesībā tajā nav nekā slikta: tā ir lieliska iespēja sniegt kaķim pienākošos svaiga gaisa un fizisko aktivitāšu porciju, kas ir tik svarīgi viņa veselībai. Un tajā pašā laikā pavada garantē dzīvnieka drošību.

    Kad kaķis paaugsies, ļauj viņam dažas minūtes pastaigāt bez pavadiņas, tikai obligāti tavā klātbūtnē. Ikreiz, kad jūs atgriezīsieties mājās, apbalvo minci ar kārumiņu, tā būs sava veida balva par apgūtām iemaņām.

    Radi kaķim drošu vidi pastaigām

    Pirmais, kas tev jāizdara, kad nolemsi ļaut kaķim doties pastaigās, – jārada viņam droša vide. Pārliecinies, ka pagalmā, dārzā vai vispār tuvākajā apkārtnē nav indīgu augu, sasistu stiklu vai netiek izlikta žurku inde.

    Kaķiem patīk slēpties vai nosnausties vietās, kur viņiem ir ērti un mierīgi, tāpēc iestādi dārzā krūmus un paliec zem tiem ērtu guļamvietiņu. Ņem vērā, ka kaķiem patīk kašņāt zemi, tāpēc, ja tavā zemes gabalā ir vietas, ko tu gribētu pasargāt no kaķa, apliec tām sētiņu vai sietu, kam kaķis nevarēs pārlīst pāri.

    Kā iemācīt atgriezties mājās

    Vissarežģītākais – iemācīt kaķim atgriezties mājās. Tiklīdz mincis saprot, cik jautri un interesanti ir pavadīt laiku ārpus mājas, viņš mierīgi var atteikties no idejas atgriezties.

    Tev jāiemāca kaķim atsaukties uz tavu aicinājumu: vai tas būtu viņa vārds, barības paciņas pakratīšana, maza zvaniņa zvanīšana vai svilpiens.

    Otra stratēģija ir likt kaķim ēst noteiktās stundās – tad var izlaist viņu pastaigā uz brīdi līdz pusdienu vai vakariņu reizei, un viņš atgriezīsies, kad sajutīs izsalkumu. Uz nakti kaķi neatstāj uz ielas – minci tumsā var nepamanīt un nobraukt mašīna. Viens padoms – ja esi noguris visu laiku atvērt un aizvērt durvis un logus, lai izlaistu un ielaistu kaķi, ierīko durtiņas, kas domātas speciāli kaķiem. Tas ļaus mīlulim būt absolūti neatkarīgam savās vēlmēs iziet ārā pastaigā un atgriezties mājās. Šis punkts gan būs grūtāk izpildāms kaķu saimniekiem, kuri dzīvo daudzdzīvokļu mājās.

    Kā atradināt no nakts gaitām ārpus mājas?

    Kaķi ir nakts dzīvnieki un jau puskrēslā sāk prātot, ka derētu doties medībās. Ja kaķim ir brīva vaļa iet un nākt, bet aukstajos mēnešos saimnieka sirds par kaķa nakts klejojumiem nav mierīga, jārada kaķim apstākļi, kas viņam ir daudz patīkamāki par nakts pastaigām. Kā to izdarīt?

    • Apmēram no septiņiem mēnešiem kaķis sāk reaģēt uz kaķumētru – to uz vakarpusi var ieklāt kaķa gultiņā.
    • Var sākt ieviest paradumu tieši vakarpusē kaķi pacienāt ar ko īpaši garšīgu.
    • Piedāvāt mīlulim vairāk rotaļlietu.
    • Vakarā ar kaķi var iziet pastaigāties kopā, iespējams, pat paņemot mīluli pie pavadiņas, lai garantētu iespēju atgriezties mājās.
    • Galvenais – tieši vakarā vairāk ar kaķi nodarboties un pievērst tam īpašu uzmanību. 

    Atceries!

    Ja kaķēns nav dzimis cilvēka mājās un tur pavadījis savas dzīves pirmos mēnešus, bet audzis savā vaļā un naktis radis pārlaist kaut kur pažobelē, šis ieradums var saglabāties visu turpmāko mūžu.

    Lai cik mīlošs būs saimnieks, kaķis, kā jau nakts dzīvnieks, vakaros dosies no mājas laukā, jo uzskatīs, ka tieši tā ir pareizi.

    Gados vecākam dzīvniekam mainīt šādu ieradumu vairs nav cilvēka spēkos, taču līdz gada vecumam kaķim vēl nav tik iesīkstējuši paradumi, un saimnieks var mēģināt pamazām lauzt šo niķi uz nakti pazust no mājas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē