• Holēriķi, flegmatiķi… Kādam temperamenta tipam atbilst tavs kaķis?

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    20. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ko tu zini par kaķa raksturu? Nu, protams, to, ka viņi ir paši noslēpumainākie un neatkarīgākie dzīvnieki pasaulē. Bet vai tiešām tas tā arī ir? Tie, kas kaķus tā uzmanīgāk ir pavērojuši, ar pārliecību var teikt, ka katrs no viņiem ir neatkārtojama individualitāte un ka viņu raksturi ir pārsteidzoši daudzveidīgi un arī kaķi pēc temperamenta iedalās četrās dažādās grupās – holēriķos, sangviniķos, flegmatiķos un melanholiķos. Ja tu pareizi spēsi noteikt sava minča temperamentu, varēsi izvairīties no rupjām kļūdām viņa audzināšanā.

    Holēriķi

    Tie ir dzīvnieki ar paaugstinātu uzbudināmību, aktīvi, temperamentīgi, sabiedriski, taču, nepareizi audzināti, var būt pārmēru agresīvi. Viņiem bieži gadās neizskaidrojamas dusmu lēkmes, kas rada problēmas ne tikai mājās, bet arī izbraucienos, piemēram, izstādēs. Taču tieši no holēriķiem (ja ir pareiza pieeja) izaug uzticīgi, jautri un dzīvespriecīgi dzīvnieki, spējīgi noteiktos apstākļos aizstāvēt savus saimniekus.


    Audzinot holēriķus, vajadzētu atteikties no biežiem sodiem, skaļiem izsaucieniem, trokšņiem un skaņām. Ar viņiem vajag būt uzsvērti mierīgiem un nesatricināmiem. Dalībai izstādēs jāsāk radināt no triju četru mēnešu vecuma. Tad, kļuvuši pieauguši, viņi vieglāk uztvers jaunus apstākļus. Kaķeni holēriķi pie runča labāk vest jau pirmajā meklēšanās dienā un vēlams pie viena un tā paša kavaliera. Taču iepazīstināt abus vēlams tikai pēc vienas vai divām dienām, kad kaķene jaunajā vietā ir iejutusies. Holēriķi ir ļoti kustīgi dzīvnieki, tāpēc viņiem mājās vēlams ierīkot sporta kompleksu.

    Sangviniķi

    Šie kaķi ir ar nosvērtu temperamentu, pietiekami mierīgi, jautri, viegli rod kontaktu ar visiem ģimenes locekļiem un citiem kaķiem. Viņi nav ļaunatminīgi, un par viņiem ir viegli rūpēties. Dzīvnieki ar šādu temperamentu ir ideāli piemēroti turēšanai mājās.


    Taču kā izvēlēties šādu kaķēnu citu vidū? Viņi parasti ir visspēcīgākie, taču ne paši lielākie, viņu kustības ir pārliecinātas, viņi nav bailīgi un labprāt kontaktējas ar cilvēku, mierīgi ēd viņa klātbūtnē. Viņi praktiski neņaud, daudz spēlējas un murrā. Nonākot jaunos apstākļos, sangviniķi nemūk uz visām četrām debespusēm un neslēpjas zem gultas, bet droši iet izpētīt nepazīstamo teritoriju.

    Flegmatiķi

    Tie ir dzīvnieki ar nedaudz kavētu reakciju. Mierīgi, pacietīgi, nosvērti, spējīgi daudz ko paciest no bērniem, taču kaķiem flegmatiķiem ir nosliece uz mazkustīgu dzīvesveidu. Viņi ir ļoti piemēroti dzīvei pilsētas dzīvoklī un var stundām sēdēt vienā vietā, atdzīvojoties tikai tad, kad mājās pārnāk saimnieks. Galvenais – neļaut šādiem kaķiem iedzīvoties liekajā svarā, aptaukoties.


    Rotaļu organizatoram jābūt saimniekam. Šo svarīgo darbiņu ar prieku veic bērni. Ļoti svarīgi kustēties grūsnām kaķenēm, lai dzemdību laikā nerastos sarežģījumi. Kaķi, neskatoties uz flegmatismu, ir labi pēcnācēju radītāji un, tiklīdz ierodas pie izredzētā, momentā pārvēršas. Ar savu unikālo uzstājību, pacietību un acīm redzamo vienaldzību viņi atkausē jebkuras kaķu dāmas sirdi. Taču arī te ir jāuzmanās – ja šiem dzīvniekiem ļauj caurām dienām gulšņāt un aptaukoties, viņi var kļūt absolūti vienaldzīgi pret pretējo dzimumu.

    Melanholiķi

    Dzīvnieki ar nenosvērtu psihi, ļoti jūtīgi, emocionāli, stipri pieķeras saimniekam, greizsirdīgi, dažkārt arī ļaunatminīgi, kautrīgi un bailīgi – tipiski melanholiķi. Viņu uzticībai nav robežu. Šādu kaķu audzināšana prasa lielu uzmanību un pacietību. Citreiz pietiek vien ar sīkumu, lai viņus aizvainotu. Greizsirdības dēļ slikti sadzīvo ar citiem mājdzīvniekiem.


    Pret kaķi melanholiķi vienmēr jāizturas mīļi, mierīgi, nepaaugstinot balsi. Kad šāds kaķis pieprasa sev uzmanību, vajag atlikt visas darīšanas un pievērsties viņam, biežāk sarunāties. Pateicībā tu saņemsi uzticamu draugu, kurš vienmēr zinās, kādā garastāvoklī esi, un atbalstīs tevi grūtā brīdī. Kaķenes ļoti mīl savus kaķēnus un ļoti pārdzīvo šķiršanos no viņiem, tāpēc būtu labi, ja vismaz viens kaķēns paliktu pie kaķenes ilgāku laiku. Runči var tik stipri mīlēt savus saimniekus, ka izrādās slikti pēcnācēju radītāji, jo bieži vien pret kaķeni, kas atvesta uz pārošanos, ir pilnīgi vienaldzīgi. Tiesa, arī ar kaķenēm tā mēdz notikt. Šie dzīvnieki diezgan bieži ir ļoti bailīgi, tāpēc tas vienmēr jāņem vērā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē