• Dāvana kaķim — pelīte no filca

    Rokdarbi
    Ligita Timma
    24. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Jaukas rotaļu pelītes savam mīlulim pavisam vienkārši var izgatavot paša rokām, izmantojot pelēkas krāsas filca vai kāda cita bieza auduma atgriezumus.

    Darbam nepieciešams

    • Gaišpelēks vilnas filcs 25 × 30 cm
    • Tumšpelēks vai melns vilnas filcs 15 × 15 cm
    • Mazs rozā filca gabaliņš austiņu veidošanai
    • Satīna lentes gabaliņš (20 cm garš, 0,5 cm plats)
    • 2 melnas kreļļu pērlītes actiņām (ja pērlīšu nav pa rokai, acis var arī izšūt ar melnu diegu)
    • Tekstilšķiedra pildījumam (noderēs arī sintepons vai vate)
    • Pelēks un rozā diegs
    • Līmes zīmulis
    • Šķēres
    • Kniepadatas
    • Piegrieztnes

    Darba gaita

    1. No gaišpelēkā filca, izmatojot piegrieztni, izgriež divas galvenās sānu daļas, kas veidos peles ķermeni. No tumšpelēkā savukārt izgriež apakšdaļu (tā būs peles pamatne) un divas ausis. No rozā filca izgriež ausīm iekšpusītes. Iegriež abām galvenajām daļām spraugas, kur būs jāiestiprina ausis (to vislabāk darīt ar asu amatnieka nazi).
    2. Ar līmes zīmuļa palīdzību pie katras auss pamatnes piestiprina rozā iekšpusīti. Kad tas izdarīts, ausis gareniski pārloka uz pusēm.
    3. Ievieto ausis abās sānu daļās iešķeltajās spraugās un piesprauž ar kniepadatām. Ar pelēku diegu rūpīgi piešuj ausis – tā, lai, sānu daļas saliekot kopā, abas vīles būtu veidojamā peles ķermeņa iekšpusē.
    4. Izveido cilpu, aiz kuras rotaļlietu varēs piekarināt, piemēram, kaķu makšķeres galā. Saliek kopā lentes galus un piešuj pie vienas sānu daļas tajā vietā, kas parādīta piegrieztnē.
      Pie vienas sānu daļas piešuj tumšpelēko apakškārtu (no punkta A līdz punktam B, kas parādīti piegrieztnē). Pie apakškārtas piešuj otru sānu daļu, atstājot 2–3 cm platu spraugu, pa kuru varēs peli izgriezt uz labo pusi un iebāzt pildījumu. Šujot otru sānu daļu, jāraugās, lai no lentes veidotā cilpa nepaliktu peles vēderā.
      Sašuj kopā atlikušās sānu malas. Izgriež peli uz labo pusi un piepilda. Aizšuj.
    5. Piešuj melnās kreļļu actiņas un ar rozā diegu izveido degungalu. Pele gatava!

     

    Ja gribi, lai pelei būtu astīte, to iespējams piešūt. Astei jāizvēlas plāna auduma strēmele – ņem apmēram 6 cm garu un 2,5 cm platu. Pārloka gareniski uz pusēm, ar auduma kreiso pusi uz āru, un sānmalas sašuj kopā. Izgriež uz labo pusi, visērtāk to izdarīt ar tamboradatas palīdzību. Vienu galu aizšuj, otrs astes vietā jānostiprina līdzīgi kā filca pelītei cilpiņa, kad šuj peles sānus.

    Rotaļu peles pamatnei var arī izmatot to pašu pelēko filcu, no kāda veido sānus. Ja nav laimējies tikt pie rozā filca, nebēdā, austiņu iekšpusē gluži jauki izskatīsies raibs auduma gabaliņš.

    Arī pelēkā filca vietā var izmantot jebkuru stingru audumu, piemēram, mēbeļaudumu, biezu vilnas audumu vai kokvilnas velvetu.
    Arī pelēkā filca vietā var izmantot jebkuru stingru audumu, piemēram, mēbeļaudumu, biezu vilnas audumu vai kokvilnas velvetu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē