• Vai kaķis var kļūt par vegānu?

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    27. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vegāni izvairās no jebkāda veida dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas uzturā. Izrādās, šādu diētu iespējams piemērot arī mājdzīvniekiem, bet ne visiem. Veterinārārsti norāda, ka kaķi daudz grūtāk pakļaujas šādām uztura korekcijām nekā suņi. Lai arī teorētiski kaķis vismaz uz laiku var kļūt par vegānu, paliek jautājums – vai tas maz ir veselīgi un vispār nepieciešams?

    Mājdzīvnieku pārtikas ražošanas industrija ir viena no lielākajām un arīdzan straujāk augošajām nozarēm pasaulē. Saskaņā ar Amerikas Mājdzīvnieku produktu asociācijas (APPA) datiem 2014. gada pirmajā pusē amerikāņi iztērējuši jau gandrīz 59 miljardus dolāru mājdzīvniekiem domātu produktu iegādei, tostarp pārtikas produktiem gandrīz 23 miljardus.

    Raugoties uz šiem cipariem, nav brīnums, ka ražotāju interesēs ir turpināt attīstīt tirgu un piedāvāt klientiem aizvien jauna veida produkciju – veselīgāku, ekonomiskāku, dažādiem veselības stāvokļiem piemērotu, papildinātu ar jaunām garšām. Tāpat nav brīnums, ka mājdzīvnieku pārtikas ražotāji pēta un pārzina arīdzan tās modes tendences, kas raksturīgas cilvēku pārtikas produkcijai.

    Ja cilvēks atklāj kādu produktu vai dzīvesveidu, kas viņam šķiet labāks vai veselīgāks par iepriekšējo, viņš sāk analizēt, vai tas nenāktu par labu arī viņa mājas mīlulim.

    Tiesa, vegānisms ir ļoti krasas uztura izmaiņas, un pilnīga atteikšanās no dzīvnieku valsts produktiem nav ne viegla, ne vienkārša. Tomēr ir cilvēki, kas mēģinājuši to ieviest ne vien savā, bet arī sava mājas mīluļa ikdienā. Lai gan vegānisma jēdziens pārtikas terminoloģijā iekļauts jau 1944. gadā, pasaules nozīmes popularitāti tas ieguvis pēdējos gadus. Nu tas nonācis arī līdz mājdzīvnieku pārtikas industrijai.

    Vegānisms pamatā neatbilst ne kaķa anatomijas specifikai, ne psiholoģijai. Kaķi gluži vienkārši nav piemēroti būt vegāni.

    Kaķis ir gaļēdājs

    Mēģinot kaķim pielāgot vegānu diētu, pastāv viena vienīga, bet neatrisināma problēma, proti, kaķis ir gaļēdājs. Turklāt šis izteikums attiecas uz visu kaķu sugu – tā dabā ir iekārtots. Gan savvaļas, gan mājas kaķim ir vitāli nepieciešama gaļa. Protams, ir izņēmumi – ja dzīvniekam uz noteiktu laiku piemērota īpaša diēta, tā var iekļaut norādījumu izvairīties no gaļas produktiem.

    Šajā ziņā kaķa organisms būtiski atšķiras no cilvēka un pat suņa organisma, jo abi pēdējie tik tiešām ir spējīgi izdzīvot, piekopjot vegānismu un ēdot vienīgi dārzeņus, augļus un graudu izstrādājumus. Uz jautājumu, vai kaķis tiešām nevar izdzīvot kā vegāns, atbilde ir tikai viena. Nevar! Kaķim, tāpat kā visām citām dzīvnieku sugām, ir nepieciešamas noteiktas uzturvielas, lai būtu ne tikai veselība, bet dzīvnieks arī pāragri nedotos uz citiem medību laukiem. Vairākas uzturvielas, kas obligāti nepieciešamas kaķim, var iegūt tikai un vienīgi ar gaļas produktiem. Augu valstī tās nav sastopamas.

    Kaķim vajadzīgās uzturvielas

    Atšķirībā no daudzām citām dzīvnieku sugām kaķim ir nepieciešami proteīni, turklāt vairāk nekā citiem. Proteīni ir atbildīgi par būtiskām organisma funkcionēšanas spējām. Tiesa, ar vienkārši proteīniem būs par maz. Nepieciešami noteikti proteīni. Vissvarīgakais no proteīnu veidiem, ko nevar iegūt ar vegānisma diētu, ir taurīns.

    Citi ir niacīns, kas uztur normālu sirdsdarbību un veicina kuņģa sulas pareizu veidošanos, arahidonskābe, kas nepieciešama šūnu bioķīmiskās regulācijas mehānismam, kā arī  A, B12 vitamīni un citi. Šo proteīnu un vitamīnu trūkums izraisa sirds slimības, redzes traucējumus, imūnsistēmas sabrukšanu, nervu darbības traucējumus, asinsrites, ādas un citas problēmas. Taurīns, niacīns un arahidonskābe ir liellopa, jēra, vistas gaļā, zivīs un garnelēs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē