• Kaķis grib jēlu gaļu! Ko nu?

    Mājas mīluļi
    Ārija Lipska
    15. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar kādu gaļu kaķi labāk barot – jēlu vai vārītu? Un kura ir labāka – vistas, liellopa vai cūkas? Konsultē veterinārārsti Agris Ilgažs un Daiga Bokvalde.

    Kaķu saimnieku aprindās pastāv vairāki viedokļi, kā mīluli visveselīgāk ēdināt. Daļa uzskata, ka kaķus nedrīkst barot ar jēlu gaļu – tā noteikti jāpavāra. Vēl daļa apgalvo, ka kaķiem nedrīkst dot gaļas subproduktus. Citi pieturas pie tradīcijas mīluli nebarot ar pilnīgi svaigu gaļu, bet to vispirms sasaldēt saldētavā un pirms pasniegšanas atlaidināt.

    Vai drīkst barot kaķi ar jēlu gaļu?

    «Protams – drīkst! Kaķis ir tāds pats plēsējs kā lauva, vilks, suns, un gaļēdājiem jēla gaļa ir dzīves norma, tai piemērots ir gaļēdāju zarnu trakts un organisma fizioloģija,» apgalvo Agris Ilgažs, gan piebilstot, ka, iespējams, dažas smalkākās un jaunākās kaķu šķirnes uz senču barību tomēr varētu alerģiski reaģēt.

    Pērkot gaļu kaķim, jāraugās, lai tā būtu patiešām SVAIGA!

    Arī Daiga Bokvalde piekrīt kaķu barošanai ar jēlu gaļu, bet ar vienu noteikumu – izlikta uz šķīvīša tā drīkst būt tikai īsu brīdi – pirms sāk bojāties. Ideālā variantā kaķim gaļa būtu jāapēd vienā piegājienā, bet, ja tomēr viņš trauciņa saturu grib sadalīt vairākās ēdienreizēs visas dienas garumā, saimniekam būtu jāpievērš uzmanība gaisa temperatūrai telpās. Nekādā gadījumā gaļu vai konservus nedrīkst ilgstoši atstāt trauciņā karstās vasaras dienās – tie sāk bojāties neticamā ātrumā. Un visātrāk bojājas tieši medījuma gaļa. Pēc būtības uz visu dienu gaļas produktus nedrīkst atstāt jau tad, kad gaisa temperatūra sasniegusi 20 grādus. Ar ko kaķim tas var beigties? Visbiežāk – ar caureju. Kā rīkoties? To, ko kaķis nav apēdis, ievietot ledusskapī un, aizejot uz darbu, mīlulim atstāt tikai sauso barību.

    Tiesa, ar jēlu gaļu nedrīkst barot pavisam mazus kaķēnus. Kad kaķēns sasniedzis divarpus mēnešu vecumu, var sākt dot svaigu vistas gaļu, bet mazām porcijām, un jāraugās, vai mazulim nesāksies alerģiskas reakcijas.

    Ņem vērā – ja kaķis tiek barots tikai ar gaļu, barībai nepieciešams pievienot taurīnu, ko pastas veidā var iegādāties zooveikalos un veterinārajās aptiekās.

    Kāda mājlopa gaļu dot?

    Visbiežāk kaķus baro ar svaigu vistas gaļu, bet viņiem ārkārtīgi garšo arī liellops. Daiga Bokvalde atbalsta tādu ēdienkarti – šīs gaļas var dot katru dienu. Tiesa, atsevišķiem indivīdiem liellopa gaļa var izraisīt alerģiju. Nevajadzētu barot ar cūkgaļu, jo, pirmkārt, kaķim tā ir pārāk trekna, otrkārt, no tās kaķis var inficēties ar trihinelozi. Nepavisam nevajadzētu barot ar medījuma gaļu.

    Nevajadzētu barot ar cūkgaļu, jo, pirmkārt, kaķim tā ir pārāk trekna, otrkārt, no tās kaķis var inficēties ar trihinelozi.

    Agris Ilgažs vēl piebilst, ka alerģija var rasties no jebkādas gaļas – arī no tik nekaitīgās vistas. Saimniekiem, kuru kaķi ir alerģiski un uzturā lieto konservus uz jēra gaļas bāzes, būtu bezjēdzīgi mēģināt mīlulim iemānīt jēra gaļu, jo tai ir savdabīga smaka – kaķim tā nepatiks tāpat kā specifiski smakojoši subprodukti, piemēram, nieres. Tad kāpēc konservi alerģiskiem kaķiem satur jēra gaļu? Šīs gaļas olbaltums kaķa organismam ir svešs un neļauj attīstīties alerģiskai reakcijai.

    Vai pirms pasniegšanas gaļa jāsasaldē?

    Tās ir pilnīgas muļķības! Šī tradīcija aizsākās padomju laikos, kad bija vāja pārtikas kontrole un gaļā varēja atrasties dažādi parazīti un tārpi – dziļā sasaldēšana tos nogalināja. Mūsdienās jebkuru gaļu, kas nonāk veikalos vai tirgū, cītīgi pārbauda Pārtikas un veterinārais dienests.

    Kādus subproduktus var dot?

    Barojot kaķus un suņus, nevajadzētu aizrauties ar populārākajiem subproduktiem – aknām, sirdi un nierēm. Tos lietojot uzturā katru dienu, kaķis var iedzīvoties nieru un urīnpūšļa problēmās. Ar šiem subproduktiem kaķi var pacienāt reizi nedēļā. Visbīstamākās ir jēlas aknas, tās labāk dot vārītas. Ar gaļas struktūrai tuviem subproduktiem (piemēram, diafragma, liellopu vaigi) drīkst pabarot biežāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē