• Ēdienkartē — svaiga gaļa

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    11. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā barot savu minci, ja esi nolēmis viņa ikdienas ēdienkartē iekļaut svaigu gaļu? Ar savu pieredzi un ieteikumiem dalās Ilze PĒTERSONE, DVC diagnostika klīnika Mārupe veterinārārste, kas savus septiņus mājas mīluļus – gan kaķus, gan suņus – baro ar svaigu gaļu un dzīvnieku orgāniem.

    Kaķim vislabākā ir dabiska barība, kas iespējami vairāk līdzinās tai, kādu ēduši viņa tāltālie savvaļas senči un kādas uzņemšanai veidojusies kaķa gremošanas sistēma. Rit tikai astotais gadu desmits, kopš kaķu barība pasaulē sākta ražot komerciāli, Latvijā tā ienākusi salīdzinoši nesen, bet pat daudzos gadsimtos skaitāms laiks būtu pārāk īss periods, lai dzīvnieka organisms pielāgotos pilnīgi atšķirīgam uzturam.

    Tāpēc sausās un konservētās barības vienīgais īstais pluss ir saimnieka ērtības un laika ietaupījums. Svaigās barības piekritēji uzskata: apgalvojums, ka rūpnieciski ražotajai barībai iespējams pievienot pilnīgi visas dzīvniekam nepieciešamās vielas, ko saimniekam būtu grūti sarūpēt, arī nav pārliecinošs, jo kaķa organisms visu tam vajadzīgo vēl labāk spēj uzņemt ar dabiskiem, svaigiem gaļas produktiem. Un savvaļā kaķi pavisam noteikti savu medījumu ar uztura bagātinātājiem neapkaisa.

    Svaiga gaļa desertam neder

    Nereti saimnieki, gribēdami pacienāt savu mīluli ar veselīgu gardumu, pēc sausās barības vai konserviem kaķim piedāvā arī svaigas gaļas gabaliņus. Ja dzīvnieks pie tādas ēdināšanas pieradis, svaigo gaļu apēdīs ar gardu muti, taču Ilze Pētersone šādu variantu neiesaka.

    Pētījumi liecina, ka, ēdot svaigo gaļu, kuņģa skābes līmenis ir zemāks nekā tad, ja kaķis tiek barots ar gatavo sauso vai mitro barību. Līdz ar to, jaucot divus pilnībā atšķirīgus barošanas veidus, dzīvnieka gremošanas sistēmai var rasties traucējumi.

    Salīdzinoši labāks variants, ja saimnieks nav gatavs atteikties no barošanas ar ražoto barību, būtu kaķi pacienāt ar svaigu gaļu atsevišķā ēdienreizē.

    Smagi slimiem – vārītu

    Dot vajadzētu tikai svaigu gaļu un subproduktus (dzīvnieku orgānus). Ar vārītu iesaka barot tikai slimus kaķus, piemēram, ar ļaundabīgiem audzējiem sirgstošus, kuru organisms var netikt galā ar svaigiem produktiem, īpaši, ja dzīvnieks visu mūžu ēdis gatavu barību.

    Tāpat kaķus, kam ir imūnsistēmas, gremošanas orgānu darbības problēmas. Smagu slimnieku saimniekiem, iekams pāriet uz svaigas barības došanu, vēlams par to aprunāties ar veterinārārstu.

    Lai barība nesabojājas – jāsaldē

    Kaķiem gremošanas sistēma ir jutīgāka pret baktērijām, tāpēc, barojot mīluli ar svaigu gaļu, ļoti jāpiedomā, lai tajā nesavairojas baktērijas. Kaķis jau no savvaļas dzīves laikiem radis ēst svaigu, tikko notvertu medījumu, un viņa organisms nav pielāgojies tikt galā pat ar nedaudz iebojājušos gaļu.

    Pirmkārt, ieteicams pirkt cilvēku galdam paredzētu neapstrādātu gaļu un subproduktus, nevis atliekas no kautķermeņa. Otrkārt, lieki nekavējoties, gaļa jāsadala porcijās un jāieliek saldētavā. Ērti izmantot speciālus saldēšanai paredzētus trauciņus vai maisiņus, kurus izņem no ledusskapja ar aprēķinu, ka gaļa būs atlaidināta vajadzīgajai ēdienreizei.

    Gaļu saldēt iesaka ne tikai tādēļ, lai tajā nesavairotos baktērijas, bet arī profilaksei pret iespējamiem sīkiem parazītiem – ja tādi gaļā būtu, tad 36–48 stundu paturēšana saldētavā padarītu to kaķim nekaitīgu.

    Sasaldēto porciju, kas domāta rīta barošanai, var vēlu vakarā no saldētavas pārlikt ledusskapja plauktā, kur temperatūra ir augstāka, taču neturēt to istabas temperatūrā. Savukārt vakara ēdienreizei paredzēto gaļu var no saldētavas izņemt no rīta, pirms saimnieki dodas uz darbu.

    Labāk gabaliņos sagrieztu

    Ja gaļu samaļ, porcijā var iekļaut arī sasmalcinātus kaulus (šim nolūkam gan vajadzīga pietiekami jaudīga gaļasmašīna), tātad par kaķa kalcija devu vairs nav jāsatraucas. Tomēr kaķa veselībai labāk būs, ja viņš ēdienreizē darbā liks arī savus zobus un žokļus.

    Svaigo gaļu malt iesaka tikai pārejas periodā, kad dzīvnieks, kas līdz tam barots ar komerciālo barību, tiek radināts pie svaigēšanas. Maltā gaļa pie sausās barības pieradušam kaķim šķitīs kārdinošāka. Arī dzīvniekiem ar gremošanas vai košļāšanas problēmām (piemēram, ja daļa zobu izkrituši) piemērotāks būs malts svaigas gaļas ēdiens.

    Jādod arī kauli

    Veselīgam kaķim vislabāk ēst nelielos gabaliņos sadalītu gaļu un arī kauliņus, skrimšļus. Kaķis, kas pie tā jau pieradināts, lieliski tiek galā, piemēram, ar vistas spārniņiem, kakliņiem un arī stilbiņiem, atstājot nesagrauztu vien stobrkaula vidusdaļu. Tāpat kaķis spēj sagrauzt lielāko daļu truša kaulu. Peli taču arī mincis apēd ar visu skeletu.

    Ja kaķim nedosi kaulus, ātri vien viņa organismā iestāsies kalcija trūkums.

    Tādēļ kalciju vajadzēs dot papildus, jo gaļā tā ir maz. Labs kalcija avots ir kafijas dzirnaviņās samaltas olu čaumalas, tajās kalcija daudzums var sasniegt pat vairāk nekā 90 procentu.

    Kādu dzīvnieku gaļu gādāt

    Kaķim var dot teju jebkura dzīvnieka svaigu gaļu – vistas, truša, tītara, pīles, zoss, aitas, liellopa, cūkas. Agrāk cūkas gaļu mājdzīvniekiem neieteica, nu šis uzskats ir mainījies, tomēr piesardzība jāievēro un noteikti jāpērk tikai pārbaudīta un cilvēku galdam paredzēta cūkgaļa. Ļoti ieteicama ir liellopa gaļa, sevišķi liellopa sirdis, jo tas ir lielisks taurīna avots – tā, kā zināms, ir pati svarīgākā no kaķim nepieciešamajām aminoskābēm.

    Taurīnu satur arī cāļu un citu dzīvnieku sirdis, tikai mazākā daudzumā. Kaķis peli ēd ar visiem iekšējiem orgāniem un kažoku, tāpat, dodot gaļu, kopā ar to vajadzētu piedāvāt arī dzīvnieku orgānus, piemēram, cāļu kuņģus, ādu. Pāris reižu nedēļā gaļai var pievienot svaigu aknu, kas papildus dos organismam A vitamīna devu. Svaigu olu dzeltenums satur daudz B vitamīna, arī olas jāiekļauj svaigēdāja kaķa ēdienkartē.

    Nedēļā vēlams kaķi barot ar divu trīs dažādu dzīvnieku gaļu. Ja kaķa uzturā ir tādu dzīvnieku gaļa, kas saņēmuši dabisku barību, dzīvojuši dabiskā pļavā, kaķis saņem arī viņam vajadzīgās taukskābes omega daudzumu. Taču visbiežāk tā gluži vis nav, tādēļ reizēm svaigajai gaļai var pievienot bioloģisko sviestu, noderīgs taukskābju avots ir arī kokosriekstu eļļa. Var reizēm izmantot zooveikalā nopērkamas omegas kapsulas.

    Svaigas gaļas ēdāji dzīvo ilgāku un veselīgāku mūžu.

    Kā novērojuši saimnieki, kas baro savus kaķus ar svaigu gaļu, dzīvnieks kļūst spēcīgāks, aktīvāks, uzlabojas viņa veselība, organisms vieglāk tiek galā arī ar slimībām, piemēram, diabētu.

    Ņem vērā!

    • Kaķim svaigās gaļas barība dienā jāsaņem aptuveni 2–4 procenti no viņa svara (ja dzīvniekam ir liekie kilogrami, aprēķinam jāizmanto kaķa ideālais svars).
    • Svaigās gaļas barību pieaugušam kaķim var dot no divām līdz četrām reizēm dienā – pēc saimnieka iespējām, kaķēnus baro ik pēc piecām sešām stundām.
    • Kaķa organismam nav nepieciešami ne graudaugi, ne dārzeņi, kas dāsni tiek pievienoti komerciālajai gatavajai barībai. Kopš savvaļas laikiem būdams gaļēdājs, kaķis īsti pilnvērtīgi spēj izmantot tikai gaļu, dzīvnieku orgānus un ierobežotā daudzumā zivis. Tāpēc, gatavojot mincim mājās svaigu ēdienu, tas nav jāpapildina ne ar rīsiem, ne svaigiem vai vārītiem burkāniem vai citiem augu produktiem. Ēdienkartes papildināšanai noder tikai skābpiena produkti. Ūdeni bļodiņā var piedāvāt, bet nav jāsatraucas, ja kaķis to nedzer, jo svaigi gaļas produkti satur daudz ūdens.

    Ilzes Pētersones pieredze

    Savus kaķus un suņus ar svaigu gaļu un dzīvnieku orgāniem baroju jau piecus gadus. Protams, ka tas paņem vairāk laika nekā gatavās barības ielikšana bļodiņā. Bet ar laiku ēdiena sagatavošana iekļaujas dienas ritmā un nemaz nešķiet apgrūtinoša (tu taču to dari sava mīluļa labā!). Jārēķinās, protams, ka tāpēc rītos jāpieceļas mazliet agrāk.

    Es katras ēdienreizes sagatavošanai saviem septiņiem mājas dzīvniekiem tērēju apmēram 20 minūtes.

    Pamatā mani kaķi ēd putnu gaļu. Tā ir lētāka un visvieglāk pieejama. Vairākas reizes nedēļā dodu vistu kakliņus, spārniņus, stilbiņus. Ja nopērku vistu muguriņas, tās sadauzu ar gaļas āmuru, bet tikpat labi tās var samalt. Sadauzītos muguriņu kaulus ne katrs kaķis gatavs ēst, bet no samaltiem, visticamāk, neatteiksies.

    Es savējiem gan neko nemaļu. Viens no kaķiem ļoti labi tiek galā ar muguriņām, pārējiem dodu no tām izgrieztu gaļu un nierītes, kas bieži vien muguriņām ir klāt. Kad nopērku suņiem gaļīgus liellopu vai cūkas kaulus, nogriežu no tiem gaļas strēmeles arī kaķu barošanai. Regulāri dodu vistu kuņģus, sirdis, aknas – aptuveni pāris reižu nedēļā. Var dot arī astes, ādas, bet tikai nedaudz, jo tās ir ļoti treknas.

    Ik pa divām nedēļām nopērku liellopu sirdis, tāpat liellopu aknas – dažādībai. Dodu arī olas, bet ar tām man nav vienkārši, jo katram ir citādas vēlmes. Kas neēd svaigu, tam jāpiedāvā vārīta. Kaķu ēdienkartē ir arī biezpiens, kefīrs vai lakto – attieksme pret skābpiena produktiem arī maniem dzīvniekiem katram sava. Retu reizi kā kārumu piedāvāju sieru, bet sieri nav pieskaitāmi pie ieteicamajiem produktiem – tajos ir daudz sāls.

    Produktus pērku tirgū un specializētos gaļas veikalos – tur tie ir gan lētāk, gan plašākā izvēlē. Gaļu gādāju aptuveni nedēļai. Kad pārnesu mājās, tūliņ sadalu porcijās un ielieku saldētavā. Pirms barošanas laikus jāizņem no saldētavas un jāatlaidina ledusskapī. Dažkārt kaķiem var nepatikt auksts, tikko no ledusskapja izņemts ēdiens. Bet atlaidināt sasalušos produktus istabas temperatūrā nevajadzētu, jo tajos var savairoties baktērijas, īpaši vasarā vai ļoti siltās telpās. Risinājums varētu būt tāds – ledusskapī atlaidināto porciju cieši aizdarītā pārtikas maisiņā pirms pašas došanas kaķim iemērkt un paturēt siltā ūdenī.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē