• Vai kaķim var iemācīt nokārtoties cilvēku tualetes podā?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    9. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iemācīt kaķi izmantot klozetpodu nav nekas neiespējams. Kā to paveikt?

    Vairs nekādu kaķa tualetes kastīšu un pildījumu! Kaķis visu izdara cilvēku tualetes podā, tev atliek tikai lieku reizi nospiest skalojamās kastes taustiņu, un lieta darīta! Tas varētu būt katra kaķa saimnieka sapnis. It īpaši, ja mincis ir no cimperlīgajiem, kas pieprasa izcili tīru kastīti un divreiz vienās un tajās pašās smiltiņās savas darīšanas kārtot nav pierunājams.

    Pieradināt pie jauniem tualetes lietošanas paradumiem var katru minci, apgalvo saimnieki, kam izdevies apmācīt jau vairākus savus mīluļus. Cik viegli skološana izdosies un cik ilgu laiku prasīs, tas atkarīgs no kaķa rakstura un veiklības. Vieniem rezultātus sasniegt izdodas jau pēc dažām nedēļām, citiem pacietīgas mācības prasa vairākus mēnešus. Pavisam neatsaucīgi varētu būt izteikti konservatīvi, kā arī ļoti bailīgi dzīvnieki.

    Kas jāņem vērā

    • Ieteicams mācīšanu sākt aptuveni no sešu mēnešu vecuma, kad kaķēnam ir izveidojusies pietiekami laba līdzsvara izjūta. Pieaugušiem veselīgiem peļu junkuriem mācībām nav vecuma ierobežojuma. Tomēr neiesaka trenēt minci, kas ir jau seniora gados. Ne tādēļ, ka vecam dzīvniekam grūtāk mainīt savus paradumus, bet galvenokārt tāpēc, ka viņam tupēšana uz saimnieka tualetes poda malas varētu būt apgrūtinoša, jo trūkst izmanības un agrākās veiklības, iespējamas locītavu slimības. Nav vēlams tualetes paradumus censties mainīt kaķiem, kam ir hroniskas veselības problēmas.
    • Kaķa apmācība prasa lielu pacietību. Steiga nekādā gadījumā nav pieļaujama! Ja tavam kaķim jaunu paradumu izveidošanai vajadzēs vairāk laika, nekā minēts pamācībās vai nekā tas izdevies kādam citam saimniekam, ar to ir jāsamierinās. Ar mīluļa bikstīšanu un rāšanu panākumus gūt neizdosies, tā var arī zaudēt visus līdz tam sasniegtos rezultātus – kaķis sabīsies un vairs nebūs uz poda dabūjams ne ar kādiem līdzekļiem. Neglābjamu situāciju var radīt pat tikai viens vienīgs dusmīgs uzbrēciens.
    • Apmācībai jāizvēlas laika periods, kad esi mājās pats vai kāds no ģimenes, kas secīgi veiks visas vajadzīgās darbības. Ja kaķis kaut uz pāris dienām savas darīšanas kārtos pa vecam, visu apmācību vajadzēs sākt no paša sākuma.
    • Ja mājās ir vairāki kaķi, tad jāmāca visi vienlaikus.

    kaķi mācīt

    Shutterstock

    Tātad tavs uzdevums ir panākt, lai kaķis, kurš līdz šim savām dienišķajām vajadzībām izmatoja smilšu vai cita pildījuma kastīti, turpmāk to visu paveiktu lielā, baltā traukā, ko tādiem pašiem nolūkiem lieto arī saimnieki. Kaķim tā ir milzīga pārmaiņa. Kaut arī – varbūt nemaz ne tik ļoti kardināla, kā varētu domāt.

    Tā uzdrošinos teikt, jo trīs no četriem kaķiem, kas dzīvojuši manā mājoklī, ar lielu interesi paši pēc savas iniciatīvas savas personīgās tualetes vietā ir mēģinājuši izmantot ūdens novadīšanas vietu duškabīnē, vannā un pat virtuves izlietnē! Protams, pieķerti notikuma vietā, kaķi ļoti labi saprata, ka par šādu uzvedību saimnieki nepriecājas, lai neteiktu vairāk, un turpmāk tamlīdzīgas lietas notika tikai sevišķos izņēmuma gadījumos. Tomēr ikdienas paradumu maiņai kaķim vajag dot pietiekami daudz laika, lai pārorientēšanās no kastes uz lielo ūdens trauku notiktu pakāpeniski un it kā nemanot.

    Tādēļ kaķa apmācību iesaka veikt vairākos posmos ar tikko manāmām pārejām no viena uz nākamo. Iespējams izmantot dažādus apmācību variantus.

    Tradicionālais variants

    1. Sākam ar kaķa ierastās tualetes kastes paaugstināšanu, lai tā būtu vienā līmenī ar klozetpoda augšmalu. Tas jādara pamazām, centimetru pa centimetram, lai kaķis nejūt izmaiņas. Visvienkāršākais – novietot kasti blakus podam un katru dienu zem tās palikt vairākus žurnālus. Jāpārliecinās, lai kastīte stāv stabili. Ja jūti, ka kaķis uz savu tualeti sāk skatīties ar aizdomām, ļauj, lai tā pastāv tajā pašā augstumā vairākas dienas un žurnālu kaudzīti turpini papildināt tikai tad, kad mīlulis atkal savā svarīgajā vietā jūtas komfortabli. Ja pirms apmācības kaķa tualete stāvējusi vairāku metru attālumā no klozetpoda vai pat citā telpā, tad vispirms mīlulis jāpieradina, ka viņa kastīte atrodas pie klozetpoda, un tikai tad var sākt pacelšanas tūri.
    2. Kad tualetes poda mala un kaķa tualete jau atrodas vienā līmenī, var sākt nākamo apmācības posmu – kaķa kasti virzot uz poda pusi, līdz tā pilnībā atrodas virs poda. Sākumā noliec to pavisam blakus podam, pēc tam tā, lai viens gals balstās uz poda malas, bet otrs – uz žurnālu kaudzes. Pēc nedēļas vai divām, kad kaķis jau ar šādu kastītes stāvokli ir apradis, novieto to virs poda. Šajā posmā īpaši svarīgi ikreiz pārbaudīt, vai kaste stāv stabili (vislabāk to papildus nostiprināt, lai, kaķim lecot, tā neaizslīd sāņus), un rūpīgi iztīrīt pēc katras nokārtošanās.
    3. Pakāpeniski samazini pildījuma daudzumu kastītē. Aiznes prom žurnālu kaudzi. Visbeidzot virs poda pāris dienas atstāj tukšu kastīti. Kad kaķis ir apradis ar to, ka lietas jānokārto bez pildījuma, vari kastīti aizvākt pavisam prom. Ja kaķis jūtas apjucis un pret jauno kārtību protestē, nokārtojoties uz grīdas, atkārto vēlreiz iepriekšējo posmu, liekot uz poda kastīti ar nedaudz pildījuma. Vai arī izmēģini alternatīvo variantu.

    Alternatīvais variants

    Alternatīvais no tradicionālā varianta atšķiras vien ar to, ka jāiegādājas un jāizmanto papildu sēdvirsma. Otrajā posmā, pirms kaķa kastīti virzi uz poda pusi, uz tās stingri uzsien iegādāto virsmu. Lai kaķis, iekams nokārtojas, vispirms pastaigā pa to, un, visticamāk, kādā reizē viņš izmēģinās nevis iekāpt iekšā kastē, bet nokārtot lietas, stāvot uz sēdvirsmas. Tad jau var teikt, ka skola ir rokā. Kad kaķis vairākas dienas ikreiz šādi rīkosies, kastīti ar uzsieto virsmu var aizvākt, jo mincis zinās, kā rīkoties uz īstā klozetpoda.

    Mācības ar trenažieri

    Shutterstock

    Šī metode prasīs nedaudz prāvākus izdevumus, taču mazu saimnieka piepūli. Interneta veikalos pārdošanā ir dažādu zīmolu trenažieri un mācību palīglīdzekļu komplekti, kas palīdz kaķi pieradināt pie klozetpoda lietošanas, piemēram, CitiKitty Training Seat, Cat Training Litter Box, Litter Kwitter un citi. Pēc būtības tā dēvētais trenažieris ir klozetpodā iesēdināma kaķu tualete ar caurumu vidū.

    Kaķis tiek pieradināts, ka šādi ir droši nokārtoties. Pakāpeniski, mainot virsmas vai liekot darbā griežamos instrumentus, caurums, pa kuru redzams un saožams īstais klozetpods, trenažierī kļūst arvien lielāks. Kad kaķis pierod tā, ka var droši tupēt virs gandrīz vaļēja poda, palīgierīci var noņemt.

    Arī trenažieri izmantojot, vispirms tas pakāpeniski jāpaceļ tualetes poda augstumā un tikai tad var soli pa solim veikt darbības, kas norādītas instrukcijā.

    Ar paša izgatavotu trenažieri

    Vienkāršu palīglīdzekli kaķa apmācībai vari izgatavot arī pats, tikai nepieciešams mazliet papūlēties. Sākumā izmanto tradicionālā apmācību varianta pirmo un otro posmu (kaķa kastītes paaugstināšana; nostiprināšana uz poda sēdvirsmas).

    Kad kaķis pieradis pie kastītes atrašanās uz poda, var sagatavoties nākamajam posmam. Kastīti noņem, paceļ sēdvirsmu un klozetpoda caurumu noklāj ar piemērotu materiālu, kas var noturēt kaķa svaru, nešķīst no mitruma un ko ir viegli izgriezt. Materiālu nostiprina pie poda malām (pods izskatīsies kā bungas).

    Nolaiž sēdvirsmu, un uz pārvilktā materiāla uzber nedaudz kaķim ierasta tualetes pildījuma (jāizmanto tāds, ko drīkst noskalot kanalizācijā). Kad kaķis pieradis pie jauninājuma, podam pārvilktajā materiālā izveido apmēram 2–3 centimetrus lielu caurumu, turpmāk to pamazām palielina, līdz galu galā materiālu var vairs neizmantot, jo kaķis pie poda būs pieradis un nebaidīsies nokārtoties.

    Svarīgi!

    Ir kaķi, kas nekad nekakā vietā, kur saožams viņa urīns. Lietojot kaķu tualetes, parasti šiem minčiem ir vajadzīgas divas – viena mazām, otra lielām darīšanām –, citādi viņš nokārtosies ārpus kastītes vai kādā citā neatļautā vietā. Šādu mīluļu apmācībā ļoti svarīgi, lai klozetpods tiktu skalots pēc katra apmeklējuma.

    Poda skalošana pēc katras kakas vai čuras jānodrošina arī tad, ja cilvēku tualeti lieto vai mācās lietot vairāki mājas kaķi, jo lielākoties minčiem nepatīk nokārtoties vietā, kur to jau darījis cits. Tiesa, to ir visai grūti nodrošināt – būtu vajadzīgs pods, kas automātiski izskalojas. Vienkāršākais variants – ierīkot, lai ūdens strūkliņa no skalojamās kastes tek nepārtraukti, tad gan jārēķinās, ka jūtami palielināsies ūdens patēriņš.

    Eksperte: Tupēšana uz poda kaķim ir nedabiska uzvedība

    Lielbritānijas dzīvnieku uzvedības eksperte Pema Džonsone-Beneta uzskata, ka mācīt kaķim nokārtoties uz poda nav tā labākā doma, jo šāda uzvedība ir dzīvniekam nedabiska. Viņa uzsver, ka kaķa dabiskais instinkts liek vispirms rakt bedrīti, tad izdarīt savu vajadzību un pēc tam nosegt šo vietu. Cilvēku tualetē pirmā un beidzamā darbība nav iespējama.

    Izkārnījumu apklāšana ir no savvaļas senčiem mantota instinktīva sevis pasargāšana, jo kaķim dabā netrūkst ienaidnieku – par viņu spēcīgāku plēsēju. Ja kaķis nespēj šo darbību veikt, viņš var just pastāvīgu diskomfortu.

    Turklāt, pēc ekspertes domām, pati nokārtošanās uz poda dzīvniekam rada nevajadzīgu stresu. Poda malas parasti ir slidenas, un kaķis var paslīdēt, gūt traumas, piedzīvot paniku, iekrītot podā un nespējot no tā izkļūt.

    Cilvēku tualetes izmantošanai ir arī vēl citi mīnusi. Piemēram, vienmēr jāatstāj vaļā tualetes telpas durvis un klozetpoda vāks. Ja kādam mājiniekam tas piemirsīsies, kaķim nebūs citu variantu, kā nokārtoties turpat uz grīdas vai, sliktākā gadījumā, istabā uz paklāja. Kaķis pēc savām darīšanām nenolaidīs podā ūdeni, tātad tualetes telpā pēc kaķa uzturēšanās būs jūtama nepatīkama smaka.

    Mājas pastāvīgie iemītnieki droši vien ātri pieradīs pie poda koplietošanas ar savu kaķi un zināmām neērtībām, kas varētu būt saistītas ar šo dalīšanos, bet ciemiņiem gan tāda kārtība lielākoties izraisa nepatiku. Kaķim, kas pieradināts pie poda, savukārt var rasties sarežģījumi, ja viņam nāktos uzturēties dzīvnieku viesnīcā vai klīnikā.

    Mīnuss ir arī tas, ka saimnieks nevar kontrolēt sava mīluļa izkārnījumus, nav iespējams pārliecināties, cik daudz un cik bieži kaķis pačurā, bet tas ir ļoti svarīgi, lai laikus konstatētu dažādas ar gremošanas sistēmu vai urīna izvadīšanu saistītas kaķu kaites.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē