• Problēma ar smaciņu: runcis spricē nevietā

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    9. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bieži vien kaķu turēšanas speciālistiem, ārstiem vai citiem kaķu saimniekiem tiek jautāts padoms saistībā ar runču nokārtošanos nevietā un urīna izspricēšanu. Problēma visos gadījumos ir līdzīga, bet apstākļi, kādos tā izpaužas, – atšķirīgi. Līdz ar to arī iespējamie risinājumi ir dažādi. Konsultē veterinārārsts Normunds Fjodorovs

    Lasītāju vēstules: «Mans kaķis ir kastrēts, 7 gadus vecs, dzīvo tikai dzīvoklī un ir pilnīgi vesels. Kaķis tiek labi un pareizi barots (pēc veterinārārsta norādēm), apkopts un mīlēts. Taču pirms diviem gadiem viņš sāka vannasistabā un gaitenī pie ārdurvīm apčurāt dažādas lietas – paklājus, čības, apavus. Tagad uz grīdas neko neatstāju, taču kaķis ielien skapī un atrod tur noslēptos apavus vai norauj no gaiteņa plauktiņa cimdus, šalles, čības un tik un tā apčurā. Pēdējā laikā tas notiek bieži. Kāpēc kaķis tā dara, un vai ir kāda iespēja to pārtraukt? Atteikties no kaķa negribētos.»

    «Manam runčukam ir 7 gadi, kastrēts. Jau agrāk bija gadījumi, kad viņš piečurāja kurpes, bet tagad regulāri sācis nokārtoties, kur viņam ienāk prātā. Kaut arī kaķim ir sava kastīte, kur to darīt, un laižam viņu arī ārā. Čurā istabā dažādās vietās, uz galda un reiz pat uz mana vīra kājas. Mājās dzīvo arī mana septiņgadīgā meitiņa, taču viņa runci neaiztiek un netramda. Varbūt kaķis ir neārstējami slims?»

    Abās vēstulēs stāstīts par kastrētiem runčiem, kuri tuvojas agrīnam senioru vecumam, kad kaķi mēdz jūtīgāk uztvert pārmaiņas vidē, sadzīvošanā ar cilvēku un citiem mājas iemītniekiem. Tas savukārt būtiski ietekmē dzīvnieka uzvedību un var būt galvenais iemesls izmaiņām tajā.

    Ir jānošķir nokārtošanās nevietā no teritorijas iezīmēšanas jeb urīna izspricēšanas.

    Ja kaķis sācis nokārtoties ārpus kastītes, tad visdažādākajās vietās parādās peļķītes, bet, ja iezīmē teritoriju, tad staigā ar paceltu asti un atstāj nelielas piles uz dažādām virsmām, piemēram, aizkariem, mēbelēm, arī čībām un varbūt arī uz cilvēka kājas.

    Iespējami gadījumi, kad runcis gan nokārtojas nevietā, gan iezīmē teritoriju. Lai precīzi varētu atbildēt vēstuļu autoriem, būtu svarīgi saprast, kurš īsti šis gadījums ir. Pēc aprakstītā šķiet, ka tieši teritorijas iezīmēšana, kas vienlaikus kombinējas ar nokārtošanos dažādās vietās. Bet, visticamāk, arī to abi vēstulēs minētie runči dara apliecināšanās nolūkos, izmantojot tam savas smakas, arī izkārnījumus. Jāņem vērā, ka nokārtošanās nevietā var būt arī runča ziņojums saimniekiem, ka kaut kas viņu satrauc, ka viņš ir neapmierināts. Kaķi mēdz šādi rīkoties, jo nav jau viņiem daudz to iespēju paust savu protestu.

    Ko darīt?

    Lai situāciju risinātu, jāmēģina darboties kompleksi un izmantojot izslēgšanas metodi.

    1. Novērtē vidi un savstarpējo saskarsmi, proti, vai kaut kas nav mainījies, piemēram, mājas iekārtojumā, parādījies jauns iemītnieks, vai nav bijis satraucoša konflikta. Varbūt cilvēki to nav uzskatījuši par ievērības cienīgu vai arī tas bijis tik sen, ka visi jau aizmirsuši, bet kaķis joprojām nav ticis ar to galā. Iespējams, kas līdzīgs būs noticis tā runča dzīvē, kurš atļāvās apčurāt saimnieka kāju. Ja ir aizdomas, ka vaina saskarsmē, runčukam jāpievērš vairāk uzmanības, jāsamīļo, jāgādā par komfortablu guļvietu. Ja viņam traucē kāds troksnis, citi iemītnieki, jāmēģina atrast un iekārtot mīlulim klusu, mierīgu kaktiņu. Arī cilvēkam, kuram ar kaķi sanācis kāds īssavienojums, jāpacenšas ar viņu atkal sadraudzēties. Labi palīdz izsmidzināmie kaķu feromoni.

      Ja runcim ir ļoti izteikta tendence dominēt, tā pēc kastrēšanas samazinās, bet nepazūd pilnībā, un pastiprināta tieksme iezīmēt teritoriju saglabājas. Dažreiz situācijās, kad kaķim testosterons izstrādājas par daudz, nepieciešama pat hormonāla terapija.

      Novērtējot vidi, jāņem vērā arī iespēja, ka aiz loga varbūt sācis staigāt kāds svešs kaķis, un runcis tieši tāpēc pastiprināti sācis iezīmēt savu zonu, visus apavus un citus priekšmetus, kam bijusi saskare ar āru. Tad vajadzētu kaķi pēc iespējas norobežot no šī viņa nervus kairinošā skata.
    2. Pievērs uzmanību kaķa tualetei – iespējams, tas ir īstais neapmierinātības cēlonis. Ja šķiet, ka ar saskarsmi un ārējiem apstākļiem viss kārtībā, varbūt kaķim vienkārši sasodīti nepatīk kastītē iebērtais pildījums. To visu ātri var noskaidrot, ja divas tualetes, kurās ir atšķirīgi pildījumi, novieto dažādās vietās un pavēro, kas notiks. Varbūt tavējais runcis ir no tiem, kam nepatīk otrreiz čurāt vienās un tajās pašās smiltiņās.
    3. Pārbaudi runča veselību, pat ja visādi citādi kaķis izskatās pilnīgi vesels. Var gadīties, ka cēlonis čurāšanai nevietā ir nieru, urīnceļu vai kāda cita kaite. Nokārtošanās nevietā var būt saistīta ar jebkuriem veselības traucējumiem, kas rada kaķim diskomfortu, piemēram, zobu sāpes. Bieži vien gadās, ka kaķim sen nav izmeklēts mutes dobums vai arī tā stāvoklis nav pareizi novērtēts.
    4. Visbeidzot – pavēro, vai nepatīkamās izmaiņas uzvedībā patiesībā nav runča cīņa par ēdienu. Tā var notikt, ja kaķis ir resns un viņam nedod ēst tik, cik viņš grib, vai to, ko grib. Tur kompromisu būs grūti atrast.

     

    «Man mājās ir trīs kaķenītes un runcītis. Problēma tāda, ka runcītis neiet vairs uz savu kasti, bet lielās un mazās darīšanas nokārto pa visu māju, kur pagadās. Turpretī kaķenītes perfekti iet uz kastīti. Kad visi četri bija maziņi, visi uz to gāja, bet tad vienā dienā novēroju, ka runcītis vairs neiet uz to pašu kaķu tualeti. Es sapratu, ka viņam vajag pašam savu. Sagādāju, pēc tam kādu laiciņu runcis uz to gāja, bet nu atkal nekā. Pat mēģināju viņu likt kastītē, kad dzirdēju, ka viņš kaut kur sāk kašāties un vēlas nokārtoties. Taču nekā – viņš ciešas un lec laukā, un tad vienalga kaut kur to izdara. Ko man darīt?»

    Šis ir pavisam cits gadījums nekā iepriekš aprakstītie. Ja dzīvo kopā vairāki kaķi, tad situācija ir daudz sarežģītāka – viņu uzvedību ietekmē gan skaits, gan dzimums, gan arī tas, vai dzīvnieki ir kastrēti. Tas ir ļoti svarīgs faktors. Parasti tiek uzskatīts, ka optimāls ir variants, ja vienā dzīvoklī mīt ne vairāk kā divi kaķi. Šajā gadījumā ir četri un kaķenes ir ievērojamā pārsvarā. Saimnieks nav minējis, ka kāds no kaķiem būtu kastrēts, domājams, ka neviens.

    Līdz ar to pastāv vislielākā varbūtība, ka runcis visiem spēkiem cīnās par savu ietekmi, liekot lietā jebko, kas vien var pēc viņa atstāt smaku.

    Jāņem vērā, ka vairāku dažāda dzimuma kaķu kopdzīve var būt ārkārtīgi komplicēta, pat ja tie visi būtu kastrēti, jo tādas ir viņu attiecības, kurās lielu lomu spēlē dažādas nianses. Reizēm situāciju nokārtot nav iespējams pat ar nomierinošām vielām. Vēstulē izklāstītajā gadījumā runcis, iespējams, cieš teroru no kaķenēm. To saimnieks var nemaz nepamanīt, jo nezina, kam pievērst uzmanību. Ja kaķenes runci tiešām terorizē un viņš netiek nekur prom, viņam nav citu iespēju, kā šādi paust savu attieksmi, protestēt. Tāpat varbūt runcim ir vēlme apliecināt sevi, savu ietekmi ar savām smakām. Varbūt viņš tā cenšas tāpēc, ka saimnieks ikreiz visas viņa pūles nomazgā.

    Ko darīt?

    Var mēģināt darboties ar feromoniem, ja vien tie šajā situācijā spēj palīdzēt. Vēl var runci uz laiku nošķirt citā istabā, ja viņš sadzirdēs tās trīs kaķenes, bet nejutīs apdraudējumu, tad tas var palīdzēt. Ja kaķu savstarpējās saskarsmes problēma nekā citādi nav atrisināma, tad nekas neatliks kā runcim mainīt mājas.

    Pavisam cita lieta, ja runcis tikai cenšas nokārtoties ārpus kastes, nevis iezīmēt savu teritoriju, tad, visticamāk, viņam kaut kas ļoti nepatīk saistībā ar kasti un viņš šādi izrāda savu neapmierinātību.

    Pilnīgi iespējams, ka kāda no kaķenēm ir nokārtojusies šajā kastītē, un runcis tāpēc to vairs negrib izmantot.

    Tad tā kārtīgi jāizmazgā ar vieglu etiķūdeni un jāuzmana, lai kaķenes tai vairs netiek klāt. Var pamēģināt kasti nolikt klusākā un drošākā vietā, arī smiltis pamainīt – ja nu šīs viņam nepatīk.

    Visos gadījumos vieta, kur gadījies runča spricēšanas vai nokārtošanās incidents, ir ļoti rūpīgi jānomazgā, lai viņam nerastos kārdinājums izbalējušās atzīmes atjaunot. Vēlams lietot kādu no smaku neitralizējošiem līdzekļiem, kas nopērkami veterinārajās aptiekās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē