• Par ko apvainojas kaķi?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    11. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kamēr nepieredzējuši kaķu saimnieki prāto par jautājumu, vai viņu mīluļi spēj apvainoties, īsteni kaķu mīļotāji lieliski zina – šie dzīvnieki paturēt sevī aizvainojumu var ļoti ilgu laiku. Bieži vien aizvainojums pret saimnieku izpaužas kā viņa ignorēšana.

    Kas var aizvainot kaķi

    Daudzi kaķu saimnieki saskārušies ar situāciju, kad viņu mīlulis pēkšņi sāk viņus ignorēt. Dzīvnieks cenšas iespējami retāk nonākt viņu acīs, nenāk klāt, neglaužas gar kājām. Šādas uzvedības iemesls var būt aizvainojums. Lai šādas problēmas nerastos, jāzina, par ko kaķi var apvainoties.

    1. Uzmanības trūkums 
      Lai arī kaķi tiek uzskatīti par brīvību mīlošiem dzīvniekiem, viņiem nepatīk palikt vienatnē pārāk ilgu laiku. Dzīvniekam tas var radīt stresu un aizvainojumu. Ja būsi aizbraucis uz vairākām dienām prom, uzticot kaķa barošanu, piemēram, draugiem vai kaimiņiem, pārbraucis mājās konstatēsi, ka tavs mīlulis neskrien tevi priecīgs sagaidīt, bet tēlos aizvainoto. Minčiem jāpievērš pienācīga uzmanība, citādi viņi var sajusties nevienam nevajadzīgi, kas slikti ietekmēs viņu attiecības ar saimniekiem.
    2. Kliegšana 
      Saimnieku skaļā klaigāšana var nobiedēt kaķi, kas vēlāk var izraisīt aizvainojuma sajūtu. Ja lamāšanās adresēta dzīvniekam un savu neapmierinātību saimnieks spilgti demonstrē, kaķis var apvainoties uz ilgu laiku un centīsies atrast nomaļus stūrus mājā, lai nenonāktu saimnieka redzeslokā. Regulāras klaigāšanas rezultātā dzīvnieks nereti ieslīgst depresijā.
    3. Sitieni un ņemšana aiz čupra
      Dažkārt dzīvnieku saimnieki uzskata, ka uzšaušana pa dibenu vai asti ir normāls sods par sliktu uzvedību. Šāda saimnieku rīcība aizvaino minčus, un vari būt drošs, ka viņi šo aizvainojumu ilgi atcerēsies. Pieauguši dzīvnieki arī necieš, ja viņus ņem aiz čupra.
    4. Dzīvnieka piespiešana
      Ne visiem kaķiem patīk, ka viņus nemitīgi mīļo, bužina, ņem klēpī un glauda, tāpēc viņi var censties noslēpties no mīlestības apmātiem saimniekiem. Ja kaķim tomēr piespiež sēdēt uz ceļiem vai gulēt kādā konkrētā vietā, ko viņam izraudzījies saimnieks, mincis to uztvers kā ielaušanos viņu personiskajā telpā. Un loģiski, ka uzmetīs lūpu. Nemaz nerunāsim par vannošanu. Par šādu piespiedu procedūru kaķis ilgstoši ar tevi nerunās.
    5. Kastrācija vai sterilizācija
      Daudzi saimnieki piefiksējuši, ka viņu kaķi uz viņiem ir apvainojušies pēc sterilizācijas vai kastrācijas veikšanas. To var saprast, jo tavam mīlulim nācies pārdzīvot ne to patīkamāko procedūru. Ja kaķis apvainojies, vajag apbruņoties ar pacietību, un drīz vien jūsu draudzīgās un uzticības pilnās attiecības ar mājas mīluli ieies vecajās sliedēs. Vari pielabināties ar kādu kaķa iecienītu kārumu. Arī uz kaķiem var attiecināt pazīstamo teicienu, ka mīlestība iet caur vēderu.

    Kā saprast, ka kaķis ir apvainojies

    Kaķi ir visai noslēgti dzīvnieki, tāpēc bieži pat pēc aizvainojuma centīsies uzvesties tā, it kā nekas nebūtu noticis. Viņi savas jūtas var izpaust, bojājot mēbeles, piečurājot kādu stūri vai ar citiem līdzīgiem izgājieniem. Ja šādā situācijā dzīvnieku sodīsi, viņš vēl vairāk no tevis novērsīsies un var pat sākt atriebties. Tāpēc labāk pārliecināties, vai tava mīluļa veikts nedarbs nav aizvainojuma demonstrācija. Pazīmes var būt šādas:

    • kaķis cenšas atpūtai atrast tādu vietu, kur viņu neviens neredzētu;
    • dzīvnieks kontaktējas ar citiem ģimenes locekļiem un nepievērš uzmanību konkrētam cilvēkam;
    • dzīvnieks kļuvis apātisks un mazkustīgs;
    • kad tu centies paglaudīt kaķi, viņš cenšas aizmukt vai arī nemurrā, kā ierasts.

    Kā nokārtot attiecības

    Kaķi ir visai ļaunatminīgi dzīvnieki un aizvainojumu atceras ilgi, tāpēc atkārtoti iekarot šo dzīvnieku uzticību nav nemaz tik viegli. Jācenšas noteikt, kas tieši kaķī radījis šīs sajūtas, un nekādā gadījumā nepieļaut šādu situāciju atkārtošanos.

    Ja dzīvnieks aizvainojuma dēļ uzvedas kaprīzi, necenties demonstrēt savu neapmierinātību, izmantojot bļaušanu vai fiziskus sodus. Vairāki speciālisti apgalvo, ka kaķi nezina, kas ir vainas sajūta, tāpēc centieni viņos pamodināt nožēlu, situāciju tikai pasliktinās.

    Kaķi dievina garšīgi paēst, tāpēc daudziem saimniekiem izdodas iekarot savu mīluļu uzticību, lutinot viņus ar delikatesēm. Tāpat kaķi novērtēs rūpīgu attieksmi pret viņiem un centīsies vairs neapbēdināt savus saimniekus. Uz glāstiem un labsirdību viņi vienmēr atbildēs ar draudzību un uzticību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē