• Nelūgts ciemiņš uz galda — kaķis

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    5. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vairākums kaķu mīļotāju neatļauj saviem kaķiem kāpelēt pa ēdamgaldiem – tas nav higiēniski, jo mājas mīlulim var būt cērmes, kuru olas ātri vien var nonākt saimnieka organismā. Taču daži spītnieki izvēlas par savu atpūtas vietu tieši galdu. Kā risināt šo problēmu?

    Kāpēc kaķim būtu jāaizliedz ložņāt pa galdiem?

    No sākuma izskatīsim visnegatīvāko momentu: ja kaķis staigā, kur vien tam tīk, ja viņš nav vakcinēts, ja ēd jēlu gaļu, zivis, peles, viņš vairumā gadījumu ir parazītu izraisīto slimību infekcijas avots. Tāpēc vispirms jau jābūt kaķim, kas nestaigā pa pagrabiem, viņš ir jāmazgā, regulāri jāvakcinē, jādod zāles pret parazītiem, īpaši jau, ja baro kaķi ar jēlu gaļu, biežāk jāveic uzkopšana dzīvoklī, izmantojot pārbaudītus tīrīšanas līdzekļus.

    Un pat ja visi šie nosacījumi ir ievēroti, tik un tā nevajadzētu dalīt ar kaķi vietu pie galda vai – vēl ļaunāk – ēst no viena šķīvja.

    Kaķis staigā pa grīdu ar ķepiņām (tu taču ar čībām nekāp uz galda?!), apmeklē tualeti, vēlāk aplaiza kažoku, ķepas, viņam var būt arī sezonālā apmatojuma maiņa – tādā gadījumā viņa spalvas būs it visur. Turklāt – pat ja pasaules visakurātākais un tīrīgākais kaķis uzkāpj uz galda, kur tu ēd, gatavo maltīti, – tas ir sanitāro normu pārkāpums.

    Arī absolūti vesels kaķis var atnest mājā kaut ko nelabu ar pēdu spilventiņiem vai saķert to caur apmatojumu. Nosēžoties vienreiz iepretim saimnieka kafijas krūzītei, kaķis atkārtos šo darbību atkal, tāpēc nevajag to ļaut darīt pat periodiski. Taču nekādā gadījumā nepacel pret kaķi roku, tavs mīlulis to nekad neaizmirsīs… Turklāt kaķi ir visai trauslas būtnes – gan fiziski, gan psihiski. Cieņas vietā, atbildot uz rupjo izturēšanos pret viņu, tu vari saņemt arī nepatīkamus kaķa atriebības plāna pārsteigumus.

    Bez saimnieka drošības un sanitāro normu ievērošanas ir vēl viens iemesls, kāpēc kaķim nevajadzētu ļaut lēkāt pa galdiem, – kaķis pieradīs viesoties pa virtuves galdiem un beigu beigās var nonākt uz sakarsušas plīts virsmas vai pakļūt zem rokas ar nazi ēdiena gatavošanas brīdī.

    Paša kaķa drošības labad – ēdmagaldu nosaki par aizliegto teritoriju.

    Kā pāraudzināt?

    Kā novērst kaķa ceļojumus pa galdiem un kā pāraudzināt mīluli, ja kaķis jau pieradis tur gulšņāt? Pirmkārt, kaķa audzināšanai jāsākas jau kopš brīža, kad viņš vēl ir kaķēns. Ļoti grūti būs kaut ko labot vēlāk: ja pusaugu kaķis būs pieradis pastāvīgi līst uz galda, tad pierādīt viņam, ka viņa rīcība ir nepareiza un nevēlama, būs ļoti sarežģīti. Tomēr arī pieaudzis kaķis var pēkšķi sākt lēkt uz galda un pētīt virtuves piederumus. Ko tādā gadījumā darīt?

    Pieredzējuši kaķu audzētāji un speciālisti iesaka vairākus rīcības plānus:

    1. Kaķus biedē troksnis, tāpēc, lai izstrādātu noteiktu refleksu – katru reizi, kad kaķis lec uz galda, dod viņam komandu nolēkt nevis ar kliegšanu, bet kādu raksturīgu skaņu, troksni. Piemēram, pakrati bundžu ar monētām, kādu bērnu grabulīti vai ko tamlīdzīgu.
    2. Citi kaķu saimnieki rekomendē nolikt uz galda grabošus priekšmetus, kuri, kaķim cenšoties uzlēkt uz galda, ar troksni krīt lejā vai arī rada nepatīkamu skaņu: metāla plāksnes, bļodu, auklu ar metāla zvaniņiem, katla vākus, grāmatas utt. Kaķim būs neērti un arī bailīgi nākamo reizi līst vietā, no kurienes viss krīt un grab.
    3. Brīdī, kad kaķis uzlec uz galda vai kādas citas viņam aizliegtas virsmas, daži kaķu saimnieki rekomendē apsmidzināt kaķi ar aukstu dušu no pulverizatora (ar to, ko laista puķes). Vairums kaķu nevar ciest ūdeni. Lai pastiprinātu efektu, atsevišķi kaķu saimnieki iesaka apvienot vairākas pāraudzināšanas metodes, piemēram, metāla bļodā, kas nolikta uz galda, ieliet arī ūdeni. Kaķis ne tikai izbīsies no ūdens, viņš var bļodu arī apgāzt, kas tikai pastiprinās efektu, un dzīvnieks baidīsies atkārtot negatīvo pieredzi, turpmāk ēdamgaldu apejot ar līkumu.
    4. Lai vestu kaķi pie prāta, pie galda virsmas piestiprini skoču, kas pielips pie dzīvnieka kažoka, ja viņš mēģinās uzrausties uz galda.
    5. Apslauki galdu ar kaķus atbaidošiem aromātiem – citrusiem, hloru. Labi derēs arī rozmarīna, lavandas, kanēļa ēteriskās eļļas – tās nav toksiskas un patīkami smaržo.
    6. Ir cilvēki, kas iesaka aptīt galda virsmu ar foliju, lai tas kļūtu dzīvniekam nepievilcīgs un tādējādi atbaidītu kaķi.
    7. Ir pieejami speciāli elektropaklājiņi, kurus liek uz galda virsmas. Kaķis, kas uzlec uz galda, saņem nelielu strāvas triecienu. Ja gribi šādus eksperimentus – lūdzu, tomēr vēlams izmantot daudz saudzējošākus pāraudzināšanas paņēmienus.

    Kaķim jābūt pabarotam

    Papildus audzināšanai jāievēro arī profilakse. Pēc pusdienām vai vakariņām novāc visu ēdienu no galda, nekārdini kaķi. Ja vien ir iespēja, atstāj galdu pilnīgu tukšu. Ja atstāsi uz šķīvja desu, sieru vai zivi tieši kaķa deguna priekšā un aiziesi kaut kur uz pusstundiņu savās darīšanās, nevajag pēc tam kaķim smidzināt virsū ūdeni vai grabināt bundžas. Saimnieks pats ir vainīgs.

    Vēl viens svarīgs aspekts – kaķim vienmēr jābūt pabarotam un ar dzīvi apmierinātam, lai nekristu kārdinājumā un nepadotos bada sajūtas provokācijām vai garlaicībai. Baro kaķi pietiekami un daudzveidīgi. Radi viņam iespēju apmierināt instinktu ložņāt un lēkāt – kaķim jābūt savam stūrītim, kur rotaļāties, kādām mēbelēm vai konstrukcijām, kur kāpelēt un lēkāt ir atļauts.

    Vēl viens ļoti vienkāršs un iedarbīgs variants – dzenot kaķi prom no galda, saki vārdu nedrīkst! Vairums kaķu ir spējīgi to saprast, īpaši, ja dzīvnieks reti lien uz galda un tas nav simtais recidīvs.

    Vārds nedrīkst!, kas pateikts neapmierinātā tonī, bez kliegšanas, bieži vien ir labāks pārliecināšanas veids nekā galda aptīšana ar foliju vai līmlenti, kas ne tikai kaķim, bet arī saimniekam var pamatīgi sabeigt nervus.

    Iedomājies, katru reizi, kad kaķis līdīs uz galda, vajag sist bungas vai rībināt grabuļus (kā daži iesaka). Bet ja kaķis to darīs vairākas reizes dienā? Labāk tomēr pamēģināt mutiski paskaidrot, ka tā darīt nedrīkst. Kaķi taču nav muļķi!  

    Ievēro higiēnu

    Izdevās kaķi atradināt no pastaigām pa ēdamgaldu vai ne, virsmas jātīra ir jebkurā gadījumā. Jāatceras, ka kaķis, pats no negribot, var atnes ar ķepām un apmatojumu mikrobus, netīrumus, putekļus, kas var negatīvi ietekmēt pagatavotā ēdienu garšu un mājinieku veselību.

    Ja tev ir kaut niecīgākās aizdomas, ka kaķis ir pastaigājies pa ēdamgaldu vai citām virsmām, kas domātas ēdiena pagatavošanai, veic mitro uzkopšanu ar speciāliem līdzekļiem.

    Taču kā gan uzzināt – ir kaķis bijis uz galda vai ne? Ja esi atstājis ēdienu, pierādījumus ilgi nevajadzēs meklēt. Ja galds ir bijis tukšs, rūpīgi apskati, vai uz galda nav kaut kur izkritušas kaķa spalvas. Protams, neviens nenoliedz, ka apmatojums mājā, kurā mīt kaķis, var būt jebkur – pat ja mājdzīvnieks tur tuvu nav stāvējis. Taču jebkurā gadījumā neliela uzkopšana nepatraucēs.

    Vislabāk profilakses nolūkos pirms katras maltītes gatavošanas savest kārtībā darba virsmu. Šī procedūra neaizņems daudz laika, taču pasargās no vairākiem nevēlamiem higiēnas neievērošanas rezultātiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē