• Kāpēc kaķis ķer savu asti?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    24. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pastāv uzskats, ka kaķis ķersta savu asti, lai izklaidētos. Vairumā gadījumu tā tas arī ir, un par šādu uzvedību nevajag uztraukties. Visiem kaķiem piemīt mednieka instinkts. Un astes ķeršana savā ziņā viņiem ir kā treniņš. Ja kaķi uzmanīgi pavērosi, pamanīsi, ka pirms šīs nodarbes sākšanas viņš nedaudz kustina astes galiņu, it kā kaitinot un uzkurinot pats sevi. Tiesa, astes ķeršanai var būt arī daži citi iemesli.

    Garlaicība

    Nepietiekamu prāta vingrinājumu dēļ dzīvnieks kļūst apātisks, cieš no stresa, kas slikti ietekmē viņa veselību, tavas mēbeles utt. Visvienkāršākā alternatīva, kā to atrisināt, – rotaļlietas. Mīlulim vajag sagādāt visdažādākās, vēlams, interaktīvās rotaļlietas, lai viņš varētu sevi izklaidēt.

    Gandrīz visi minči dievina spēlēties ar spalvām, kas piestiprinātas pie kociņa, vai arī ar pelīti auklas galā. Rotaļlieta, kurā iestrādāti zvagulīši vai kaķu mētra, arī uz kādu laiku nodarbinās tavu mājdzīvnieku.

    Kaķus pēc temperamentu pieņemts iedalīt līdzīgi kā cilvēkus – holēriķi, sangviniķi, melanholiķi un flegmatiķi. Holēriķis ir ātri uzbudināmas psihes tips. Interesanti, ka pilnīgi visu šķirņu pārstāvju (tostarp arī bezšķirnes kaķu) vidū sastopami īpatņi ar holērisku temperamentu.

    Šādiem kaķiem vienmēr nepieciešamas izklaides, rotaļas, un viņi vienmēr meklēs, ar ko nodarboties. Nepietiekama prāta slodze noved pie tā sauktajām normālajām aktivitātes lēkmēm, kad kaķis sāk nēsāties pa māju, sienām, aizkariem, aurot, skrāpēt mēbeles, bet jau pēc 10–15 minūtēm atiet un kļūst mierīgs.

    Atsevišķi nepieciešams pieminēt aktīvās kaķu šķirnes, kuru pārstāvjiem gluži kā gaiss nepieciešamas rotaļas un aktīva intelektuālā attīstība. Ar parastām spēļmantiņām te cauri netiksi. Šādiem mīluļiem jānodrošina vairāki nagu asināšanai domātie dēlīši vai koki, visdažādākās mantiņas un tik tiešām aizraujošas rotaļas.

    Saimnieks var paslēpt mantiņas un piedāvāt mincim tās atrast vai arī mēģināt iemācīt mīlulim kādu triku. Datorspēļu izstrādātāji izdomājuši dažādas interaktīvās izklaides kaķiem. Kaķiem domātas aplikācijas var instalēt planšetē vai telefonā, un, tās ieslēdzot, kaķi intuitīvi saprot, kas viņiem jādara. Parasti šādās aplikācijās kaķi var ķer zivtiņas, pelītes vai figūriņas.

    Lūk, dažas no tām:

    • Mouse. Kaķis uz ekrāna var ķert dzīvu peli. Vairums kaķu saimnieku atzīst, ka minčiem ļoti patīkot šī aplikācija.
    • Cat Toys I: Games for Cats. Kaķis uz ekrāna var ķert mušas, mārītes, taurenīšus, lāzera punktu, zivtiņu un pelīti.
    • Laser Point for Cat. Kaķis var ķert lāzera punktu. Tam vari mainīt gan krāsu, gan lielumu. Gandrīz neviens kaķis nav vienaldzīgs pret šo spēlīti.
    • Simulator Cat Fishing. Kaķis var ķert zivis.

    Kādas Eiropas patversmes kaķiem tika nopirktas spēļu planšetes. Patversmes darbinieki secināja, ka pēc dāvanu saņemšanas kaķu garastāvoklis strauji uzlabojās.

    Fizioloģiski iemesli

    Ja suns sāk dzenāties pakaļ savai astei, viņu iesaka atrādīt veterinārārstam, lai pārliecinātos, vai viņam gadījumā nepiemīt neiroloģiskas problēmas. Arī analoģiskai kaķa uzvedībai var būt fizioloģiski iemesli.

    Kaķa aste ir mugurkaula daļa, kas sastāv no ovāliem skriemeļiem un locītavu audiem. Skrimšļi nodrošina astes lokanumu, tajā pašā laikā tā ir kaķa vārīgākā vieta. Caur visiem skriemeļiem cauri iet mugurkaula smadzeņu kanāls, bet starp tiem atrodas nervu gali. Jebkura trauma vai sitiens var veicināt skriemeļu nobīdi, kas rada ļoti lielas sāpes. Šādā gadījumā kaķis dusmosies uz savu asti un dzenāsies tai pakaļ noteikti ne jau tāpēc, lai spēlētos.

    Kaķis, kurš ķer un koda savu asti, visticamāk, cieš no parazītiem.

    Blusas un zemādas ērcītes rada ievērojamu diskomfortu un spēcīgu niezi. Sāpes ir spēcīgākas par niezi, tādējādi kodiens uz neilgu laiku novērš uzmācīgo, kaitinošo sajūtu. Analoģiska reakcija var norādīt arī uz barības alerģiju vai dermatītu, kas arī izraisa niezi.

    Tāds pats rezultāts vērojams spēcīgas cērmju invāzijas vai aizcietējuma gadījumā. Anālo dziedzeru nosprostojums vai iekaisums arī provocē kaķi dzīties pakaļ savai astei. Iemesli joprojām tie paši – sāpes un nieze. Kaķis dusmojas uz sāpošo vietu un cenšas to ietekmēt, kā nu prot.

    Pievērs uzmanību!

    Kaķis var dzenāties pakaļ savai astei psihisku traucējumu dēļ, taču noteikt šādu diagnozi ir ļoti grūti. Visbiežāk pie secinājuma par to, ka kaķim ir nestabila psihe, ārsti nonāk pēc visu iespējamo fizioloģisko iemeslu izslēgšanas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē