• Kāpēc kaķiem patīk zelēt vilnas izstrādājumus

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    18. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ne vienam vien kaķu saimniekam gadījies piedzīvot nepatīkamus brīžus, atklājot, ka kamieļvilnas pledā vai smalkvilnas jaciņā neizskaidrojami radies caurums, kas pilnīgi noteikti nav kožu darbs. Reizēm gadās, ka dzīvnieki tiešām sāk ēst neiedomājamas lietas, – speciālisti to dēvē par nepareizo ēstgribu. Kaķi mēdz zīžļāt vilnas, kokvilnas, zīda un arī sintētiska materiāla priekšmetus. Kāpēc vērojama šāda tieksme, skaidro veterinārārsts NORMUNDS FJODOROVS un zoopsiholoģe INGA CERBULE.

    Iemesli, kāpēc kaķis ēd dažādas neēdamas lietas, var būt gan psiholoģiska rakstura, gan saistīti ar mīluļa veselību.

    Nešaubīga skaidrojuma nav

    Nav droši zināms, kas tieši izraisa kaķu tieksmi grauzt dažādas neēdamas lietas, piemēram, vilnas izstrādājumus, plastmasas priekšmetus. Iemesli var būt divējādi – psiholoģiska rakstura un ar veselību saistīti. Tas ir bīstams paradums, jo var izraisīst gremošanas sistēmas aizsprostojuma draudus, komentē zoopsiholoģe Inga Cerbule. Viņa pieļauj, ka vilnas izstrādājumu laizīšana un ēšana var būt iedzimta tendence, jo tā biežāk sastopama konkrētām šķirnēm vai to krustojumiem. Šis paradums īpaši raksturīgs Burmas kaķiem un siāmiešiem. Taču sagrēko arī parasti mājas minči.

    1. Par agru nošķirts no mātes.
      Viens no skaidrojumiem – uzvedības īpatnība saistīta ar kaķēnu atšķiršanu no mātes agrīnā vecumā, jo savvaļā kaķi savus mazuļus zīda līdz pat sešu mēnešu vecumam. Saglabājis zīšanas refleksu, mazais kaķēns jaunajā mājvietā varbūt sācis sūkāt vilnas sedziņu, kas ieklāta viņa guļvietā, pleda bārkstis vai kādu citu lupatiņu, un tas kļuvis par ieradumu. Iespējams, saimnieces klēpī nemanot zīžļājis pūkainas jakas stūri, un šī nodarbe viņam radījusi tīkamas sajūtas, kas atgādina mātes klātbūtni. Ārzemju presē aprakstītie novērojumi liecina –  kaķi mēdz izvēlēties segas vai apģērbu, ko valkājuši saimnieki, tātad kas saglabājuši saimnieku smaržas. Acīmredzot tās mincim saistās ar ēdienu, siltumu, mīļumu. Pastāv arī uzskats, ka paradums grauzt vilnu ir instinktīvas medību uzvedības izpausme.

      Ja kaķis sācis košļāt vilnu tāpēc, ka par agru nošķirts no mātes, atliek cerēt, ka pēc mēneša, diviem tas pāries. Lai pa šo laiku netiktu sabojāta visa saimnieku ziemas sezonas garderobe, labāk kārotos priekšmetus no kaķēna slēpt un turpmāk, nolemjot gādāt kaķēnu, labāk pagaidīt, līdz tas sasniedz 3–4 mēnešu vecumu, bet nekādā gadījumā neatšķirt no mātes jaunāku par diviem mēnešiem. Lai mazulis pagūst apmierināt savu zīšanas instinktu.
    2. Stress vai vientulība.
      Daži kaķi ņemas zelēt vilnas audumu vai adījumu, kad izjūt stresu. Piemēram, kaķis tiek vests automašīnā vai mājās radušies kādi neierasti apstākļi, kas dzīvniekā vieš nemieru. Iespējams, viņš jūtas vientuļš un nezina, kur likties, tāpēc sameklē saimnieka apģērba gabalu, ko palaizīt, paplucināt, it kā saimnieks būtu tuvumā. Stresu var izraisīt nesaskaņas ar citu mājas mīluli, pat putns būrītī. Saimniekam jābūt ļoti vērīgam, lai atrastu īsto cēloni. Vislabāk, ja to var pārrunāt ar veterinārārstu un zoopsihologu.
    3. Nepareiza vielmaiņa.
      Dzirdēts arī cits skaidrojums, proti, kaķa pārtikā pietrūkst aminoskābju, un dzīvnieks to cenšas kompensēt, košļājot vilnu, kas satur lanolīnu (vilnas vasku). Piemēram, aitādas paklājiņā tas noteikti ir saglabājies. Veterinārārsts Normunds Fjodorovs uzskata – diez vai pie vainas būs uzturs, ja pats kaķis ir vesels un netiek turēts badā, vēl jo vairāk, ja ikdienā tiek barots ar viņa vecumam un šķirnei piemērotu barību. Drīzāk mincim radušās vielmaiņas problēmas, un organisms apēsto barību pilnvērtīgi neizmanto. Tad svarīgi atrast cēloni un dzīvnieku izārstēt. Par kādas vielas trūkumu organismā signalizē arī dzīvnieka izskats – spalva vairs nav spīdīga, kaķis kļūst resns, mokās ar aizcietējumiem vai tieši otrādi – novājē, viņam ir caureja.

     

    Kā apēsto dabūt ārā

    Vispirms vajadzētu pavērot, cik bieži un kādā daudzumā kaķis apēd vilnas izstrādājumus vai kādas citas neēdamas lietas.

    • Ja tas noticis vienreiz vai atkārtojas ļoti reti un apēsts neliels daudzums, nav īpaši jāsatraucas. Varbūt dzīvnieks paklāja spalvas vai dziju izvēlas, lai izraisītu vemšanu vai nomāktu nepatīkamas sajūtas vēderā. Var iebarot speciālas pastas vai citās formās iestrādātas eļļojošas vielas (laksatīvi preparāti), kas palīdzēs visam iznākt no zarnu trakta laukā.
    • Ja šāda nepareiza ēstgriba novērojama ikdienā un netiek daudz apēsts, arī tad lieto šos eļļojošos preparātus. Taču nav vēlams to darīt ilgstoši, lai neiedzīvotos zarnu iekaisumā. Saimniekam jānovērš problēmas cēloņi. Var arī gadīties, ka blusu dēļ kaķis par daudz laiza sevi un norītā vilna kuņģī izveido kamolu, kas ir kā traucējošs svešķermenis.
    • Ja kuņģī nonācis liels daudzums vai kas ass, piemēram, kaķis apēdis rotaļu peli, jādodas pie veterinārārsta, jo var būt nepieciešama pat operācija.
    • ●Nav ieteicams izraisīt vemšanu, iepriekš nekonsultējoties ar veterinārārstu. Ja svešķermenis ir lielāka izmēra, atvemjot tas var iesprūst, un mincis nosmaks saimnieka acu priekšā.

    Kā atbrīvoties no nelāgā ieraduma

    Speciālisti uzskata – ir grūti vai pat neiespējami kaķi atradināt no šā paraduma, tāpēc saimniekam jāpieliek lielas pūles, lai motivētu dzīvnieku nodarboties ar kaut ko citu. Izredzes ir labākas, ja nevēlamā uzvedība sākusies nesen.

    Zoopsiholoģes Inga Cerbules ieteikumi

    • Aizved kaķi pie veterinārārsta un noskaidro, vai dzīvnieks ir fiziski vesels, ēd piemērotu barību un necieš no zarnu parazītiem vai vitamīnu trūkuma.
    • Padari kaķa ēdienreizes interesantākas, ikdienas barības devai pievienojot dārzeņus vai arī cīpslainu gaļu, žāvētas ādas izstrādājumus, mazus cālēnus vai peles ar visu spalvu. Tādējādi kaķis apmierina vajadzību plēst medījumu un grauzt. Ja ikdienā kaķi baro ar sauso barību, izmēģini ar augstāku šķiedrvielu saturu.
    • Speciālisti iesaka izkaisīt porciju pa dzīvokli vai teritoriju, lai kaķim būtu interesanti meklēt barības gabaliņus. Var ēdināšanai izmantot lielu bļodu, kurā ielikti vairāki olas lieluma akmeņi. Sauso barību tad iekaisa spraugās starp akmeņiem. Lai paēstu, kaķim nākas ar mēli ķeksēt no spraugām barības kumosus. Šis process viņu nodarbina un izklaidē pozitīvā veidā. Arī zoodārzos izmanto līdzīgas dzīvnieku barošanas metodes, lai novērstu garlaicību, bezdarbību un stereotipiskas uzvedības veidošanos.
    • Turi nevēlamos priekšmetus, piemēram, vilnas izstrādājumus, kaķim nepieejamā vietā.
    • Novērs garlaicību. Padari interesantu kaķa ikdienas vidi, ierīkojot viņam kāpnītes, mājiņu, stabu, pie kā uztrīt nagus.
    • Nodrošini, lai dzīvnieks var pietiekami daudz kustēties. Ja tas ir mājas kaķis, apsver iespēju viņu pavadā vest ārā. Vairākas reizes dienā parotaļājies ar viņu.
    • Iemāci paklausības trikus.
    • Ja pieķer kaķi graužam vilnu (vai ko citu neēdamu), liec to izbeigt un no ūdens pistoles iepūt kaķim sejā nedaudz ūdens.
    • Ārzemēs šādu uzvedības problēmu smagos gadījumos ārstē arī ar medikamentiem (antidepresantiem). Protams, dzīvniekam jebkādi medikamenti dodami tikai pēc veterinārārsta ieteikuma un viņa uzraudzībā.
       

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē