• Kā rūpēties par aklu kaķi?

    Mājas mīluļi
    Līva Kalniņa
    14. janvāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Minči, kuru actiņas kļūst neredzīgas pakāpeniski, pielāgojas ātrāk un vieglāk, jo citas maņas (tostarp attīstītā dzirde un oža) jau sāk kompensēt redzes pasliktināšanos. Saimnieks var būtiski atvieglot mīluļa dzīvi un paātrināt pielāgošanos jaunajiem apstākļiem.

    Aklums ir daļējs vai pilnīgs redzes zudums. Tas var rasties slimības vai traumas rezultātā, bet var būt arī iedzimts. Redze var izzust arī pakāpeniski, piemēram, augsta asinsspiediena, kataraktas vai glaukomas dēļ. Ja aklums dzīvnieku pārsteidz pēkšņi, viņam būs vajadzīgas vairākas nedēļas, lai atkal iepazītu un pielāgotos ierastajai videi vai jaunai.

    Mājas iekārtojums

    • Nepārbīdi mēbeles, vismaz tās, ko regulāri izmanto kaķis. Ja tomēr mājas pārkārtošana ir patiešām nepieciešama, dari to pakāpeniski  – mēbeli pēc mēbeles.
    • Durvis uz balkonu vienmēr turi aizvērtas. Risks saistīts ar to, ka kaķis var tikt uz balkona malas, ķert kukainīti un nokrist, nespējot precīzi aprēķināt attālumus.
    • Vienmēr aiztaisi tualetes poda vāku. Ja kādu reizi tas paliks neaiztaisīts, kaķis, rēķinoties, ka uz tā var droši uzlēkt, var iekrist podā.
    • Neatstāj uz grīdas, galda un citām virsmām haotiski izmētātas mantas, sevišķi asus vai lipīgus priekšmetus (spraudītes, adatu spilvenu, līmlentes gabaliņu u. c.). Māci bērniem vienmēr salasīt rotaļlietas pēc spēlēšanās. Jo tīrāka un minimālistiskāka būs māja, jo aklam kaķītim tā būs drošāk un vieglāk orientēties.
    • Barības un ūdens trauciņus vienmēr turi vienā un tajā pašā vietā.
    • Parasti iesaka neredzīgu kaķi nelaist ārā, taču, ja tas notiek saimnieka stingrā uzraudzībā un noslēgtā teritorijā, dzīvniekam droši var šo prieku sagādāt.

    Saules peldes un svaigs gaiss

    Kaķiem ļoti tīk sildīties saulītē. Iekārto drošu vietu (stabilu un tādu, kur ērti var uzlēkt), ko dienā silda saulīte, lai kaķis tajā var gozēties. Kaķim prieku un interesi sagādā smaržas, kas istabā ienāk no āra. Tomēr, turot vaļā logus, jāievēro īpaša piesardzība. Neatstāj logu vaļā uz nakti. Ja iespējams, vēdini istabas, logu atverot vēdināšanas režīmā, nevis plaši vaļā.

    Spēlējies un komunicē ar kaķi

    Arī akls kaķis joprojām ir aktīvs un vēlas spēlēties. Iegādājies rotaļlietas, kurās iestiprināti zvaniņi vai grabulīši. Skaņas efekts ļaus noteikt, kurp tā aizripo, savukārt, ja paņemsi šādu mantiņu rokās un pagrabināsi, kaķis uzreiz zinās, ka klāt rotaļu laiks. Vēl viens veids, kā iezīmēt kaķa rotaļlietas un svarīgākās vietas mājā, ir kaķu mētra. Ar kaķu mētru, kuras aromātam reti kurš mincis spēj pretoties, vari viegli iesmaržināt gan mantiņas, gan arī ceļu uz kastīti, guļvietu, barības traukiem u. c.

    Jāiepazīst no jauna

    Ja kaķis acu gaismu zaudējis pēkšņi, iepazīstini viņu ar tualetes kastīti no jauna, ieceļot mīluli tajā. Turi kastīti nemainīgā vietā, un mincis atcerēsies ceļu uz to. Ja mājokļa platība ļauj, vari izvietot divas vai pat trīs kastītes dažādās vietās.

    Radi mierīgu vidi un samazini trokšņus

    Ja kaķim vairs nav (vai zūd) spējas ar acīm ieraudzīt, ka kaut kas vai kāds viņu apdraud, mincis var kļūt bailīgs un slēpties, izdzirdot skaļus trokšņus un klaigas. Centies iekārtot sadzīvi un instru­ēt ģimenes locekļus tā, lai mājas tiešām varētu saukt par miera ostu. Protams, no visiem trokšņiem izvairīties nevar, taču, ja zini, ka priekšnamā paredzēta skapja ierīkošana vai virtuvē tiks blendēti rieksti, ienes uz to brīdi kaķi citā istabā un parūpējies, lai kāds paliek kopā ar viņu.

    Runā ar aklu kaķīti mierīgā balsī pat tad, ja viņš, tavuprāt, sadarījis blēņas. Nesa­kliedzies ar mājiniekiem  – labāk pieej pāris soļu tuvāk, lai var sarunāties normālā skaļumā. Necērt durvis un centies neizdarīt straujas kustības, kas dzīvnieku var izbiedēt.

    Ņem vērā!

    Neredzīgam dzīvniekam ir ārkārtīgi svarīgi daudz dzirdēt sava mīļā saimnieka balsi. Tāpēc runā ar kaķi. Tas viņu nomierinās un ļaus tev uzticēties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē