• Kā novērst kaķa agresiju pret saimniekiem

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    18. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķa agresija un uzbrukumi it kā bez iegansta bieži ir baiļu, neapmierinātības radītu dusmu vai arī garlaicības rezultāts.

    Lasītājas vēstule: Netiekam galā ar mūsu kaķenes agresivitāti. Viņa jau maza bija diezgan agresīva, bet tad mums neuzbruka, tikai spēlējoties stipri koda. Pēc veterinārārsta ieteikuma viņu sterilizējām (domāta kastrēšana – red.). Nu jau pagājuši pieci mēneši, bet uzvedībā nav nekādu uzlabojumu, kļūst arvien trakāk. Tagad viņa mēdz arī uzbrukt, un kož tā no sirds. Citreiz it kā ir iemesls (piemēram, pēc pieprasījuma nekavējoties neizlaižam ārā), citreiz sēž blakus un pēkšņi uzbrūk bez kāda iemesla. Nu jau kaķis ir dabūjis arī pa dibenu, jo galvenokārt uzbrūk bērnam, kurš nevar neko izdarīt.

    Nekas kaķa dzīvē nav mainījies – ne dzīvesvieta, ne jauni ģimenes locekļi –, viss ir kā ierasts. Ļoti negribas domāt par eitanāziju, bet noskatīties, kā katru otro dienu sakož meitu, arī negribu. Mums ieteica lietot nomierinošas tabletes, bet nevarēs taču tās kaķenei dot visu laiku un arī tas, ka tās ir ar varu jāiebaro, kaķi ļoti sadusmo. Vai šādu uzvedību kaut kā var mainīt, un ko mēs varam darīt lietas labā? Ļoti ceru uz kādu ieteikumu.

    Kā apturēt kaķa uzbrukumus?

    Baiļu un dusmu radītā agresija parasti saistīta arī ar kaķa šņākšanu, turpretī košana vai tā dēvētā rupjā rotaļa, kuras pamatā garlaicība, ir bez kādu skaņu radīšanas.

    Lai šādu uzvedību izmainītu, mājinieku rīcības stratēģijai vajadzētu balstīties uz īsto agresijas cēloni, taču no apraksta grūti noteikt, kurš šajā gadījumā ir īstais.

    Baiļu agresiju var novērst, pēc iespējas samazinot stresu kaķa dzīvē un vairāk ar viņu pavadot laiku – tā, lai viņam radītu drošības izjūtu, komfortu, patīkamu vidi. Savukārt, ja kaķis visu dienu pavada telpās un jūtas garlaikots, mēdz gadīties, ka viņam vienkārši pietrūkst iespēju atbrīvoties no uzkrātās enerģijas un nav kur likt lietā savus dabas dotos medību talantus, tāpēc viņš saviem uzbrukumiem izvēlas mājiniekus – īpaši parocīgi medīt cilvēku rokas un kājas.

    Ļoti iespējams, ka tieši šis ir vēstulē aprakstītais gadījums, jo kaķene jau savā bērnībā ir bieži kodusi un acīmredzot pieņēmusi, ka tā ir atļauta uzvedība. Rāšana un uzsišana pa dibenu nedos rezultātu, tieši otrādi – šāda saimnieku rīcība kaķi iebiedē un var izraisīt vēl agresīvāku izturēšanos. Nepieciešami pavisam citi paņēmieni.

    • Pirmais variants. Kaķu uzbrukuma pārtraukšanai lieto palīginstrumentus – ūdens izsmidzināmo (ko izmanto puķu rasināšanai) vai tukšu skārdeni, kurā iebērtas monētas.

      Dari tā: kad kaķis tikai vēl gatavojas uzbrukt, pārsteidz viņu ar pēkšņu bundžiņas pagrabināšanu vai ūdens uzsmidzināšanu. Pēc tam neliecies par viņu vairs ne zinis, it kā kaķa tuvumā nemaz nebūtu, – tas arī ir ļoti svarīgi, jo kaķis, kas uzbrūk savas izklaides pēc, patiesībā gaida uzmanību. Šis paņēmiens strādā tikai tad, ja to liek lietā tajā īsajā brītiņā, kamēr kaķis gatavojas uzbrukt vai tieši uzbrūk. Ja rīcība sekos tikai pēc uzbrukuma, rezultāta nebūs, jo kaķis nesapratīs, ka viņa konkrētā darbība (uzbrukšana, košana cilvēkam) izraisīja nepatīkamās sekas (griezīgu graboņu vai ūdens migliņu).
    • Otrs variants. Nomaina uzbrukumu cilvēkam pret aizraujošu rotaļu. Šim nolūkam labi der kaķu makšķeres.

      Dari tā: brīdī, kad kaķis gatavojas uzbrukt, viņa acu priekšā pavicini kaķa makšķeri. To var izgatavot arī pats – kociņam piesien gumiju, kurai otrā galā piestiprināta kāda neliela jauna rotaļlieta. Ļauj kādu brīdi kaķim parotaļāties, lēkājot mantiņai pakaļ, un tad atkal noslēp līdz nākamajai uzbrukuma reizei.

      a mincis tik un tā pēc tam tev ieķeras rokā, atbrīvojies no viņa un dodies savās gaitās, nepievēršot viņam ne mazāko uzmanību. Ņem vērā, ka arī rāšana ir uzmanība, tikai negatīva! Kad pāris nedēļu kaķi no kaujas gatavības regulāri pārorientēsi uz peles ķeršanu, iespējams, viņš jau pats gaidīs brīdi, kad tu ar viņu sāksi šo aizraujošo spēli, un ar laiku par uzbrukšanu vairs pat nedomās.

    Turpmākai profilaksei

    Lai kaķa agresijai būtu pēc iespējas mazāk iemesla, jāparūpējas, lai viņam ikdienā būtu pietiekami daudz iespēju, kur izlādēt savu enerģiju. Tāpēc ar viņu kādam jāparotaļājas (ar to pašu kaķu makšķeri un vēl kādām mantiņām) vismaz divas reizes dienā. Ja kaķis netiek laists ārā, tad jāpagādā kaķu koks, jāizveido dažādas kāpelēšanas iespējas, rotaļlietas, ar kurām mincis var darboties arī viens pats.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē