• nesabojāt kaķa attiecības ar viņa tualeti

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    25. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Runājot par tīrības izjūtu, kaķis ir visnotaļ izsmalcināts dzīvnieks – viņa pedantiskā uzmanība pret tualeti ir teju vai dabas dots garants, ka vairums murrātāju neatstās nevēlamas dāvanas tam nepiemērotā vietā. Kaķa un viņa saimnieka nesaskaņas visbiežāk rodas tieši tualetes jautājumos – novērojusi kaķu pazinēja, vairāku grāmatu par kaķu psiholoģiju tulkotāja RASMA SAUJA.

    Kaķis, kurš kaut kādu iemeslu dēļ spiests nokārtoties tur, kur citādi to nedarītu, parasti ir ļoti nelaimīgs – tik stipra ir dzīvnieka vēlēšanās nepiemēslot savu māju vai gulēšanas zonu. Tomēr dažādu faktoru ietekmē šādas kļūmes var gadīties, un ļoti bieži – lai piedod saimnieks! – tieši viņš mēdz būt šo faktoru izraisītājs. Iespējams, tāpēc, ka gana labi nepārzina kaķa dabu, kaut ko ir nolaidis greizi mīluļa audzināšanā vai arī viņam nav paveicies, iegādājoties kaķēnu, kuram māte nav iemācījusi personiskās higiēnas kultūru.

    Jo īpaši asas šīs nesaskaņas izvēršas, ja minča nelāgie dabisko vajadzību kārtošanas paradumi sāk izskatīties pēc īstenas ļaunprātības. Visnepatīkamākais ir tas, ka hroniski ielaistus sliktos paradumus, kad tie jau ir nostiprinājušies dzīvnieka uzvedībā, izārstēt ir visgrūtāk. Tāpēc izdevīgāk ir nejaucības pamanīt un novērst jau pašos to pirmssākumos. Lūk, septiņi baušļi, kas saimniekam būtu jāņem vērā, gādājot, lai viņa peļu junkuriņam nesabojātos attiecības ar tualeti.

    Atceries! Pacietība ir vienīgais veids, kā ārstēt kaķi, ja tas piemēslo telpas!  

    Padomi kaķu tualetes ierīkošanai:

    1. Uz katru mājās mītošu minci ir vēlamas DIVAS kaķu tualetes.
    2. Pakaišiem var izmantot visdažādākos materiālus ­– cementējošās, parastās smiltiņas, granulas, var ieklāt saplēstas avīzes vai izmantot tualeti ar dubulto dibenu. Jārēķinās, ka kaķēns vislabprātāk izmanto to pakaišu veidu, ar ko ir pazīstams jau no mazām dienām, un pieaugušā vecumā nelabprāt maina savu gaumi. Tāpēc, iegādājoties mājas mīluli, vispirms noskaidro, ar ko bijusi pildīta kaķa kastīte viņa iepriekšējās mājās.

      Bet, ja mājās paņemts ielas vai līdz tam ārā dzīvojis kaķis, lai tas pierastu pie savas tualetes, sākumā veikalā izvēlētajiem pakaišiem ieteicams pievienot nedaudz zemes (ja kaķis sajutīs ierastās āra tualetes smaržu, viņš vieglāk pieradīs pie jaunajiem nokārtošanās apstākļiem). 

      Atceries! Nekad nenes iekšā zemi no dārza vai smiltis no jūras liedaga un neliec tās kastītē mazam, nevakcinētam kaķēnam – zemē un smiltīs var būt daudz infekciju ierosinātāju!
    3. Pieņemot mājās āra kaķīti, sākumā viņu nekādā gadījumā nevajadzētu laist guļamistabā – dažkārt, jaunajos apstākļos apjucis, pārbijies vai kā citādi sajutis diskomfortu, kaķis par tualeti var sākt izmantot saimnieka gultu. Tas gan novērots samērā reti, tomēr mēdz gadīties.

      Guļamistabā kaķi ieteicams laist tikai tad, kad tam jau nostiprinājušies tualetes paradumi. Vislabāk jauno mājas iemītnieku sākumā turēt kādā nelielā telpā (tikai nekādā gadījumā tā nedrīkst būt pilnīgi tumša), iepazīstinot ar māju pamazām.
    4. Gadās, ka kastītes vietā dabisko vajadzību kārtošanai kaķis izvēlas vannu vai izlietni – iespējams, minci vilina tur saostais notekūdeņu aromāts. Ja saimnieku šāda izvēle neapmierina, vannā vai izlietnē ieteicams vienmēr atstāt nedaudz ūdens – tad kaķis to neapmeklēs.
    5. Ir kaķi, kurus var pieradināt lietot arī saimnieka tualetes podu. Metode šāda: vispirms kaķa kastīti noliek blakus tualetes podam un tad pakāpeniski ceļ aizvien augstāk, līdz tā ir vienā līmenī ar tualetes podu. Pēc laiciņa, kad mincis jau labi apguvis nokārtošanos kastītē vēlamajā augstumā, kastīti aizvāc.
    6. Iemesli, kāpēc kaķis ignorē kastīti un sāk nokārtoties citviet, tam nepiemērotās vietās, var būt visdažādākie. Iespējams, mincis mājā atklājis āderes vietu un labprātāk savas dabiskās vajadzības kārtotu tur. Bet tikpat labi var izrādīties, ka tā ēdiena trauks atrodas pārāk tuvu tualetei.

      Jāatceras: kaķis nekad neēd savas tualetes tuvumā! Tāpēc tualeti un barības trauku vēlams novietot pretējos istabas stūros. Šo dzīvnieka paradumu principu var izmantot arī situācijās, kad kaķis šķietami bez izskaidrojuma sācis atstāt dāvanas tur, kur tām nav jābūt – tad tajās vietās jānovieto trauks ar četrkājainā ēdienu. 
    7. Kaķa ekskrementu smakai ir būtiska nozīme, nodrošinot pareizu tualetes lietošanu. Ja kaķēns izvairās no tualetes trauka un savus barības pārpalikumus atstāj nevēlamās vietās, viņu var mudināt lietot kastīti, nevis atbrīvojoties no ekskrementiem, bet ievietojot tos kastītē.

    Vai drīkst sodīt?

    NEKĀDĀ GADĪJUMĀ! Sodīšana ir bezjēdzīga – it īpaši vecais labais paņēmiens bāzt kaķīša purniņu izkārnījumos… Mincis to neuztvers citādi, vien kā faktu: viņa citkārt draudzīgais saimnieks ir kļuvis draudīgs un neparedzams. Sodīšana nepalīdzēs mainīt kaķa uzvedību, lai tas sāktu lietot tualetes trauku, vien padarīs minci nervozāku, bet nervozam kaķim ir vājāka kontrole pār urināciju un anālajiem sfinkteriem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē