• Kā izvēlēties kaķēnam īsto vārdu?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    5. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dažkārt vārds kaķēnam rodas pats no sevis – atliek vien nedaudz pavērot mazo radībiņu. Taču izrādās, ka tā notiek samērā reti: tikai septiņpadsmit procentiem kaķu vārds rodas spontāni.

    Pārējos gadījumos saimniekiem nākas palauzīt galvu. Lūk, vairāki padomi, kurus derētu iegaumēt, izvēloties mincim vārdu.

    1. Vārdā — šņācošas, skanošas un vibrējošas skaņas.
      Ļoti labi, ja kaķa vārdā ir skaņas ž, š, č, s, z vai ķ. Kaķiem šādas skaņas ir sava veida agresori, tāpēc tu vienmēr varēsi rēķināties ar viņa uzmanību. Nevajag radināt kaķēnu pie kis-kis-kis, citādi viņš to uztvers kā savu vārdu, atsauksies uz to un jebkurš, kas vēlēsies, varēs pievilināt tavu mīluli.
    2. Uzsauciens.
      Tu redzi, kā tavu acu priekša žāvēta vistiņa lēni slīd no galda nost… Tu, protams, uzsauksi kaķim un paskaidrosi, ka tā darīt nedrīkst. Bet, ja tavu kaķeni sauks, piemēram, Džūlija? Pamēģini izrunāt šo vārdu stingrā, skaļā balsī! Runā, ka tādam riktīgam kaķa vārdam jābūt kā zibens spērienam no skaidrām debesīm. Ne velti seno ēģiptiešu dievieti ar kaķa galvu sauca Basta.
    3. Augstas skaņas.
      Kaķim parasti īsas augstas skaņas asociējas ar kaut ko jauku un patīkamu, savukārt zemas un dobjas – ar agresivitāti un kaut ko nepatīkamu. Tas nozīmē, ka Minne kaķa ausīm skanēs daudz patīkamāk nekā Dollija. Un tas nav nekāds pārspīlējums: kaķi starp vairākām skaņām spēj atšķirt to, kura atšķiras no pārējām par vienu toni.
    4. Apkārtējo reakcija.
      Tev vajag izliekties pa logu un skaļi, kaimiņiem par prieku, pasaukt savu kaķi. Pamēģini skaļi nobļauties Sniega Karaliene vai, piemēram, Apolons! Ja sajutīsies neveikli, varbūt tomēr apstāties pie Mura vai Zuzes. Ja ne, tik un tā nesteidzies – padomā, kādu reakciju kaķa vārds izraisīs apkārtējos. Kaķi ļoti labi jūt cilvēciskas emocijas un, ja cilvēki satrūksies, izdzirdot viņa vārdu, tas mincim nebūs patīkami.
    5. Nozīme.
      Vārdi dažkārt ietekmē likteni un pat raksturu, tāpēc derētu aizdomāties arī par vārda nozīmi. Kaķis Lords var, piemēram, kļūt par patmīlīgu egoistu un katrā ziņā nenolaidīsies līdz peļu ķeršanai. Savukārt Marķīzs domās, ka viņa primārais uzdevums – kļūt par pirmo kavalieri pagalmā, un dosies ilgstošā uzdzīvē. Nemaz nerunājot par daudz eksotiskākiem vārdiem. Pirms vairākiem gadiem avīzēs parādījās ziņa Kaķis nogalinājis bērnu. Neviens tā arī nenoskaidroja, vai dzīvnieks ir vainīgs, taču pēc mīklainās zīdaiņa nāves, kaķis, vārdā Dēmons, pazuda.
    6. Vārda garums.
      Vislabāk, ja kaķa vārds sastāv no divām zilbēm – garākus vārdus tev nebūs ērti izrunāt. Nekādā gadījumā pēkšņi nemaini izvēlēto kaķa vārdu: ja šodien tavs kaķis ir Rūdis, bet rīt jau Žanis, dzīvnieks, visticamāk, nesapratīs pārmaiņu iemeslus un nervozēs. Ja pēc pases tavu šķirnes kaķeni sauc Patrīcija Virdžīnija Albano, viņai par to nekas nav jāzina – lai uzskata, ka viņa jau kopš dzimšanas ir Pūka.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē