• Ieteikumi, ko darīt ar kaķi-modinātāju

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    3. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad gaisma aust agrāk, nekā atskan modinātāja zvans, tad var izbaudīt saldāko rīta snaudu… Taču aktīvu un dzīvelīgu kaķu saimniekiem tas parasti nozīmē arī agrāku celšanos, jo reizē ar rītausmu ieslēdzas arī kaķa aktivitāte. Dažkārt slapjais deguntiņš pie vaiga šķiet mīļš un jauks, bet, ja rīta bučai seko kaitinoša lēkāšana un skraidīšana pa istabu un gultu, saimnieka laipnībai un pacietībai drīz pienāk gals. Kāpēc kaķis tā uzvedas, un kā nevēlamo modināšanu var novērst?

    Kaķis nav nakts dzīvnieks, kas labprāt dodas pastaigās piķa melnā tumsā – tad viņš guļ, tīksmi ieritinājies pie sava saimnieka kājām. Tāpat arī dienas vidus nav viņa iecienītākais aktivitāšu laiks. Toties kaķim tīk kārtīgi izkustēties krēslā un pašā rīta ausmā. Tas ir mantojums no viņa senajiem senčiem, kas šajā diennakts laikā devās medībās. Tieši tādām vajadzībām pielāgotas arī kaķa acis – tās ļoti labi izšķir objektus un kustību krēslā, kura mūsu un arī kaķu potenciālā medījuma – daudzu mazo grauzēju – acīm šķiet tumsa, un tas medniekam ļoti labi noder. Taču īstā tumsā arī kaķis neredz.

    Viņam ir garlaicīgi

    Varētu domāt – lai jau kaķis mostas agri, ja reiz tā liek viņa no senčiem mantotais iekšējais pulkstenis, bet lai pasēž pie loga un pavēro pagalmu, rāmi apstaigā istabas. Visbiežāk tā vis nenotiek – kaķis ātri vien apjauš, ka apkārt valda garlaicība, un ņemas savu saimnieku modināt, nelikdamies mierā, kamēr panāk viņam vajadzīgo. Ja tu kaut dažos šādos brīžos apbalvosi savu kaķi ar uzmanību, viņš ātri ielāgos, kas jādara, lai tevi dabūtu ārā no gultas. Vēl sliktāk, ja tu pieņemsi, ka kaķis nemierīgi skraida apkārt pa mājokli un skrāpē mēbeles tāpēc, ka nabags ir izsalcis, un naski celsies augšā, lai viņu pabarotu. Tad būsi pa īstam iekritis sava minča lamatās.

    Nepalīdzēs kliegšana un lamāšanās uz savu kaķi. Tas pat var radīt pilnīgi pretēju efektu – tavas darbības kaķis uztvers kā jautru izklaidi. Tu vari savam mīlulim kļūt par lielu čīkstošu un trokšņainu rotaļlietu!

    Ieteikumi, kā novērst agro modināšanu

    • Nevaino kaķi par to, ko viņā ieprogrammējusi māte daba. Nebrēc uz viņu un nesodi, bet apbruņojies ar pacietību, lai viņa ieradumus pārveidotu.
    • Pieliec logiem tumšus aizkarus, lai guļamistaba naktī būtu pilnīgi tumša.
    • Nekādā gadījumā neatbildi uz kaķa prasībām, iekams nav pienācis tavs ieplānotais celšanās laiks. Tas nebūs viegli, jo viņš izmēģinās visdažādākos paņēmienus, lai pievērstu saimnieka uzmanību.
    • Baro savu mīluli divas reizes dienā noteiktās stundās un tā, lai viņa maltīte nekad nebūtu tūlīt pēc tavas pamošanās. Izmanto to, ka kaķis pēc dabas ir konservatīvs.
    • Gādā, lai mincis pa dienu ir ar kaut ko aizņemts un vienā laidā negulšņā.
    • Varbūt var noderēt kaķa pabarošana pirms gulētiešanas, tas palīdzēs viņam labāk iemigt un gulēt ciešākā miegā.
    • Ja iespējams, pagādā otru kaķi, lai tu neesi mīlulim vienīgais izklaides avots.

    Esi nelokāms!

    Ja kaķis Tevi jau iedresējis celties pēc viņa aicinājuma, esi gatavs, ka viņš ielēks tavā gultā arvien agrākā rīta stundā, jo pavasarī arī gaisma svīst arvien agrāk. Ielāgo, ka lielākā daļa kaķu mājās noteikto dienas kārtību cenšas mazliet pielabot savās interesēs, īpaši, ja tā saistīta ar ēdiena saņemšanu. Ja tu pakļausies kaķa neatlaidīgajām prasībām piecelties līdz ar gaismiņu un viņu pabarot, pat nemanīsi, ka pēc mēneša kaķis būs panācis, ka tu viņam brokastis pasniedz nevis parastajā laikā, bet vismaz stundu agrāk. Tāpēc saimniekam jābūt nelokāmam!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē