• 5 ieteikumi kā atradināt kaķi grauzt vadus

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    23. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bieži kaķu saimnieki saskaras ar problēmu, ka dzīvnieks sāk grauzt visus mājās atrodamos vadus. Īpaši pievilcīgi kaķiem šķiet telefona lādētāju un datoru vadi. Dažs labs nesmādē arī resnos pagarinātājus. Vai iespējams kaut kā atradināt dzīvnieku no šī kaitīgā ieraduma, jo vienā jaukā dienā mīlulim tas var beigties arī slikti?

    Kā izrādās, to izdarīt nav nemaz tik grūti. Turklāt – izmantojot vishumānākās metodes. Kaķi ir saprātīgas būtnes, viņi ātri aptver to, ko mājās darīt nedrīkst. Saimniekam jāapbruņojas vien ar pacietību. Pieredzējuši kaķu saimnieki iesaka vairāku paņēmienus, kā vadus pasargāt no kaķa.

    1. Visvieglākais un vienkāršākais, tajā pašā laikā visrezultatīvākais paņēmiens, lai atradinātu kaķi grauzt vadus, – paslēpt tos vietā, kur kaķis nevar piekļūt. Tāpēc, ja tikai plāno kaķa iegādi, laikus padomā par šo lietu. Drošs paliek drošs, jo tu nekad nevari zināt, kādi būs dzīvnieka ieradumi.
    2. Ja vadus nav, kur paslēpt, padomā, ar kādu vielu vai līdzekli tos vari apstrādāt, lai kaķis negribētu tiem tuvoties. Vari izmantot citronu – uz tā bāzes parasti ražo preparātus, ar ko apsmidzina virsmas, lai kaķi tām netuvojas. Ar citrusu eļļu apstrādā vadus, kurus kaķis iecienījis, un pavēro – būs kāds efekts vai ne.

      Ir kaķu saimnieki, kas priekšmetus ierīvē ar ķiploku, maltiem pipariem vai sinepēm. Nekad tā nedari. Un ne tikai tāpēc, lai izvairītos no nepatīkamas smakas dzīvoklī, bet arī tāpēc, ka dzīvnieks var pat zaudēt ožu, ja degunā iekļūs pipari. Kaķim ožas zudums pielīdzināms redzes zaudēšanai cilvēkam.
    3. Lai arī vadu apstrādāšana ar citrusiem ir visai efektīva metode, aromāts nesaglabājas ilgi. Tāpēc var izmantot citu paņēmienu – vadus aptīt ar līmlenti. Kaķiem ļoti nepatīk lipīgas virsmas.
    4. Daudzi kaķu īpašnieki apsmērē vadus ar alojas sulu. Šī auga sula ir ļoti rūgta un var izprovocēt dzīvniekam pastiprinātu siekalu izdalīšanos. Tāpēc viņam noteikti vajag izskalot muti ar ūdeni. Šī metode nav visai humāna, tomēr attaisnojama, salīdzinot ar iespējamo risku iet bojā, pārgraužot vadu.
    5. Ja mājās ir kaķēns, vadus var apstrādāt ar līdzekli, kas paredzēts kaķu atradināšanai no nagu asināšanas tam neparedzētās vietās. Veterinārajās aptiekās nopērkami dažādi līdzekļi. Vari izmantot, piemēram, Beaphar Keep off. Dod kaķēnam graužamos kārumus ar zivs vai vistas garšu. Tie kaķītim masēs zobiņus, un viņš vairs negribēs grauzt kabeļus un vadus.

    Kaķis no vadu graušanas jāatradina jau bērnībā, jo vēlāk to izdarīt būs daudz grūtāk.

    Kā izvairīties no problēmas

    Pamēģini atrast citus veidus, kā novērst kaķa uzmanību no elektrības vadiem:

    • Nopērc zooveikalā viņam rotaļlietas, kuras viņš varētu pluinīt un grauzt.
    • Pievērs kaķim vairāk uzmanības, biežāk rotaļājies ar viņu.
    • Nopērc mīlulim speciālus vitamīnus, kas satur taurīnu un dzelzi.
    • Pakonsultējies ar veterinārārstu – varbūt kaķim jāmaina barība.
    • Pārbaudi, vai dzīvniekam nav cērmes.

    Ko darīt nedrīkst

    Ir vairāki tabu, ko problēmas risināšanas procesā der ievērot. Uzmanīgam saimniekam tie jāņem vērā!

    1. Neizmanto cietsirdīgas metodes.
    2. Neizmanto ķīmiskas vielas, kas var kaitēt tavam mīlulim.
    3. Neizmanto atradināšanai ūdens strūklu no pulverizatora vai ūdens pistoles.
    4. Nesodi dzīvnieku par nedarbiem pārāk stingri. Jo mājdzīvnieki šādi cenšas mums pastāstīt par savām problēmām. Kā viņiem tas izdodas, tas jau ir cits jautājums.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē