• 100 pārsteidzoši fakti par kaķiem

    Mājas mīluļi
    Zane Gaiķēna
    20. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kaķi patiešām ir neparasti dzīvnieki!
    1. Kaķis nespēj sajust saldu garšu.
    2. Kaķa urīns tumsā spīd, ja uz to paspīdina ar ultravioletā spektra gaismu. Šādi mājās varat atrast precīzu kaķa nedarbu vietu.
    3. Kaķis nevar nokāpt no koka ar galvu pa priekšu, jo nagi uz kaķa ķepas novietoti vienā virzienā. Lai tiktu lejā no koka, kaķim jāpārvietojas atmuguriski.
    4. Kaķi var izdvest aptuveni simt dažādu skaņu, kamēr suņi tikai desmit.
    5. Katru gadu Āzijā tiek apēsti 4 miljoni kaķu.
    6. Pasaulē dzīvo vairāk nekā 500 miljoni mājas kaķu un eksistē aptuveni 40 dažādu kaķu šķirņu.
    7. Senākais kaķu video uzņemts 1894. gadā, kurā redzami kaķi, kas boksējas.
    8. Lai gan daudzi domā, ka senie ēģiptieši bija pirmie, kas pieradinājuši kaķus, tā nebūt nav. Senākais mājas kaķis atrasts Kiprā kādā 9500 gadu vecā kapā. Atrastais kaps ir 4000 gadu senāks par senajā Ēģiptē atrastajiem kaķu zīmējumiem.
    9. Spāņu inkvizīcijas laikā Romas pāvests Inocents VIII visus kaķus pasludināja par ļaunuma iemiesojumu, kā rezultātā tūkstošiem kaķu tika sadedzināti. Plašā kaķu iznīcināšana noveda pie bēdīgām sekām – krasi pieauga žurku populācija, kas izraisīja mēra uzliesmojumu.
    10. Kaķiem ir labāka atmiņa nekā suņiem.
    11. Pirmais kaķis, kurš aizlidoja kosmosā, bija Francijas kaķis Felicette jeb Astrokaķis, kuru Francija kosmosā aizsūtīja 1963. gadā. Kaķis no ceļojuma atgriezās dzīvs.
    12. Kaķim uz priekšķepām ir pieci pirksti, bet uz pakaļķepām – četri, ja vien kaķis nav polidaktils.
    13. ASV katru gadu kaķi sakož aptuveni 40 000 cilvēku.
    14. Kaķi ir pasaulē populārākie mājdzīvnieki. Uz katru pasaules suni ir gandrīz trīs kaķi.
    15. Saskaņā ar senu ebreju leģendu Noass lūdza Dievam palīdzību pasargāt no žurkām ēdienu, ko viņš glabāja šķirstā. Dievs lika lauvai nošķaudīties, un no šķaudiena radās kaķis.
    16. Kaķiem ir labāka dzirde nekā suņiem.
    17. Kaķis īsās distancēs var sasniegt ātrumu līdz pat 49 km/h.
    18. Kaķis pret cilvēku berzējas, ne tikai lai izrādītu mīlestību, bet arī lai iesmaržinātu viņu ar īpašiem dziedzeriem uz galvas, tādējādi iezīmējot savu teritoriju.
    19. Zinātnieki vēl nav noskaidrojuši, kā tieši kaķis murrā. Lielākā daļa veterinārārstu ir pārliecināti, ka kaķis murrā, izraisot vibrācijas balss saitēs dziļi rīklē. Lai to paveiktu, muskulis balsenē atver un aizver gaisa piekļuvi aptuveni 25 reizes sekundē.
    20. Kad senajā Ēģiptē nomira ģimenes kaķis, ģimenes locekļi sērās noskuva uzacis. Kaķis tika iebalzamēts, un viņam uzlika izgrebta koka masku. Kaķa mūmiju apglabāja vai nu ģimenes kapā, vai dzīvnieku kapsētā kopā ar vairākām peļu mūmijām.
    21. 1888. gadā kādā Ēģiptes kapsētā atrada vairāk nekā 300 000 mumificētu kaķu. Tie tika iztīti un aizsūtīti uz Angliju un ASV, lai izmantotu kā mēslojumu lauksaimniecībā.
    22. Lielākā daļa kaķeņu dzemdē no viena līdz deviņiem kaķēniem metienā. Lielākais zināmais kaķēnu skaits vienā metienā ir 19, no kuriem gan izdzīvoja tikai piecpadsmit.
    23. Kaķa izzagšana no senās Ēģiptes bija smags noziegums, par kuru cilvēks tika sodīts ar nāvi. Feniķiešu tirgotāji ar laiku izstrādāja sistēmu, ar kuras palīdzību izdevās izzagt kaķus, ko vēlāk viņi pārdeva bagātiem cilvēkiem Atēnās un citās tolaik nozīmīgās pilsētās.
    24. Kad kaķis mīcās uz vietas, patiesībā viņš netaisa jums masāžu, bet gan iezīmē savu teritoriju. Sviedru dziedzeri ķepās darbojas kā marķieri.
    25. Mūsdienu kaķa priekštecis dzīvojis pirms aptuveni 30 miljoniem gadu. Zinātnieki to sauc par Proailurus, kas grieķu valodā nozīmē pirmais kaķis.
    26. Lielākais savvaļas kaķis mūsdienās ir Sibīrijas tīģeris. Tas var sasniegt 3,6 metru garumu un svērt līdz pat 317 kilogramiem.
    27. Anatomiski kaķa smadzenes ir līdzīgākas cilvēka nekā suņa smadzenēm.
    28. Daudzi ēģiptieši pielūdza dievieti Bastu, kurai bija sievietes ķermenis un kaķa galva.
    29. Pravietis Muhameds ļoti mīlēja kaķus, mīļākā viņam bija svītrainā kaķene Mueza. Leģenda vēsta, ka svītrainiem kaķiem uz galvas ir M burts, kas apzīmē Muhamedu, jo viņš bieži novietoja savu roku uz Muezas galvas.
    30. Lielākā daļa Eiropas un Ziemeļamerikas uzskata melnu kaķi par nelaimes zīmi, toties Lielbritānijā un Austrālijā domā, ka melns kaķis nes veiksmi.
    31. Populārākās kaķu šķirnes pasaulē ir Persijas kaķis, meinkūns un Siāmas kaķis.
    32. Mazākā kaķu šķirne pasaulē ir Singapūras kaķis, kura svars ir nieka 1,8 kilogrami. Savukārt lielākā kaķu šķirne ir meinkūns, kas var svērt līdz pat 11,3 kilogramiem jeb divas reizes vairāk, nekā sver vidējs kaķis.
    33. Daži kaķi ir izdzīvojuši pēc kritiena no vairāk nekā 20 metru augstuma, jo viņiem piemīt izcila orientēšanās spēja, un krītot viņi zina, kur ir augšpuse un kur – apakšpuse. Kaķiem ir ārkārtīgi lokans mugurkauls un elastīgi muskuļi, tādēļ viņi gaisā var veikt akrobāta cienīgus manevrus un pat apgriezties ap savu asi.
    34. Dažkārt šķiet, ka Siāmas kaķi šķielē, jo nervi no kreisās smadzeņu puses lielākoties virza signālus uz labo aci un nervi no labās smadzeņu puses uz kreiso aci. Tas kaķim izraisa nelielu dubultošanos acīs, ko viņš cenšas novērst šķielējot.
    35. Pētnieki uzskata, ka svītraina kaķa apzīmējums angļu valodā tabby cēlies no Atabiānas rajona Bagdādē, Irākā. Svītrainie kaķi ieguva nosaukumu tabbies, jo viņu kažoku svītrojums atgādināja slavenos viļņainos zīda audumus, ko ražoja šajā pilsētā.
    36. Kaķis var uzlēkt piecas reizes augstāk par savu augumu.
    37. Kaķiem nepatīk ūdens, jo viņu kažoki nepasargā no mitruma un, apmatojumam samirkstot, vairs nedarbojas kažoka termoregulācijas funkcija. Turku vans jeb turku kaķis ir vienīgā kaķu šķirne, kurai patīk peldēt. Šie kaķi audzēti Centrālāzijā, un viņu kažokam ir īpaša tekstūra, kas to padara ūdens necaurlaidīgu.
    38. Ēģiptes mau, visticamāk, ir senākā kaķu šķirne. Vārds mau ēģiptiešu valodā nozīmē kaķis.
    39. Pirmais komerciāli klonētais dzīvnieks bija kaķis, vārdā Mazais Nikijs. Saimniekiem viņš izmaksāja 50 000 ASV dolāru, padarot to par vienu no dārgākajiem kaķiem pasaulē.
    40. Kaķim ir aptuveni 12 ūsas katrā sejas pusē.
    41. Kaķa redze ir gan sliktāka, gan labāka nekā cilvēkam. Labāka, jo kaķi var redzēt tumsā un viņiem ir daudz plašāks redzes leņķis. Savukārt sliktāka, jo kaķi krāsas redz daudz vājāk. Zinātnieki uzskata, ka kaķi zāli redz sarkanā krāsā.
    42. Ebreju teiksma vēsta, ka Ādama pirmā sieva Lilita pārvērtās par melnu vampīru kaķi, kas sūca asinis no gulošiem zīdaiņiem. Tas, iespējams, ir pamats stereotipam, ka kaķis var nosmacēt gulošu zīdaini.
    43. Pasaulē slavenākais literārais kaķis ir Češīras kaķis Luisa Kerola grāmatā Alise Brīnumzemē. Kaķim piemīt spēja pazust, un viņa mistiskais tēls iemieso maģiju un burvestības, kas vēsturiski saistītas ar kaķiem.
    44. Pasaulē mazākais savvaļas kaķis ir melno pēdu kaķis. Kaķenes parasti ir 50 centimetru garas un sver aptuveni 1,2 kilogramus.
    45. Kaķi vidēji divas trešdaļas diennakts pavada guļot. Tas nozīmē, ka deviņus gadus vecs kaķis savas dzīves laikā nomodā bijis tikai trīs gadus.
    46. Pasakas par Pelnrušķīti oriģinālajā itāļu versijā labā feju krustmāte bija kaķis.
    47. Mazās pūkas kaķa ausīs, kas palīdz aizturēt tiešas skaņas un pasargā ausis, sauc par ausu aizkariņiem.
    48. Kaķa spēju atrast ceļu mājup sauc par PSI ceļošanu (PSI traveling). Eksperti uzskata, ka vai nu kaķi izmanto saules gaismas leņķi, lai atrastu ceļu mājup, vai arī kaķu smadzenēs ir magnetizētas šūnas, kas strādā kā kompass.
    49. Kaķu durtiņas esot izgudroja Īzaks Ņūtons. Viņš savus eksperimentus veica tumšā istabā, bet viņa kaķis Spitheds regulāri attaisīja durvis un izjauca Ņūtona eksperimentus. Durtiņas, kas iestrādātas lielajās durvīs, padarīja laimīgu gan kaķi, gan Ņūtonu.
    50. Kaķa žoklis nekustas uz sāniem, tādēļ kaķis nevar sakošļāt lielus ēdiena gabalus.
    51. Kaķi gandrīz nekad neņaud viens uz otru, galvenokārt tikai uz cilvēkiem. Kaķi ar sev līdzīgajiem parasti komunicē šņācot un murrājot.
    52. Kaķenes lielākoties ir labroces, bet runči – kreiļi.
    53. Kaķa mugura ir ļoti lokana, jo tajā ir aptuveni 53 brīvi guloši skriemeļi. Cilvēkiem to ir tikai 34.
    54. Visiem kaķiem ir nagi, un visi kaķi, izņemot gepardu, tos ievelk ķepās, kad tos neizmanto.
    55. Ir divi kaķu dzimtas locekļi, kas atšķiras no pārējiem – gepards un dūmakainais leopards. Dūmakainais leopards nerēc kā citi lielie kaķi, kā arī nerūpējas par savu kažoku kā mazie kaķi. Gepards ir unikāls, jo viņš ir skrienošs kaķis, visi pārējie ir lecoši kaķi. Par lecošajiem kaķiem tos sauc tādēļ, ka tie klusi pielavās medījumam un tad tam uzlec.
    56. Slimīgu patiku pret kaķiem sauc par ailurofiliju.
    57. Japānā kaķiem piedēvē spēju pārvērsties garos, kad tie nomirst. Tas, iespējams, nāk no budistu reliģijas, kurā kaķa ķermenis tiek uzskatīts par pagaidu mājvietu ļoti garīgiem cilvēkiem.
    58. Pirms aptuveni simt gadiem lielākā daļa kaķu bija īsspalvaini – līdz brīdim, kad sākās eksperimenti ar kaķu vairošanu.  
    59. Viens no iemesliem, kādēļ kaķēni tik daudz guļ, ir tāds, ka miega laikā tiek atbrīvots augšanas hormons.
    60. Kaķiem vienā ādas kvadrātcentimetrā ir apmēram 20 155 matiņu.
    61. Smagākais kaķis pasaulē bija Himmijs, svītrains kaķis no Kvīnslendas Austrālijā. Viņš svēra gandrīz 21 kilogramu un nomira, sasniedzot 10 gadu vecumu.
    62. Vecākā kaķa tituls pieder runcim Crème Puff no Ostinas Teksasā. Viņš nodzīvoja 38 gadus.
    63. Kaķu īpašnieku vidū ir par 17% vairāk cilvēku ar zinātnisko grādu nekā suņu īpašnieku vidū.
    64. Kaķi saviem saimniekiem par trešdaļu samazina insulta un infarkta risku.
    65. Vieglākā kaķa tituls pieder Himalaju kaķim Tinker Toy, kurš svēra 616 gramu un bija 19 centimetru garš.
    66. Aptuveni viena trešdaļa kaķu īpašnieku ir pārliecināti, ka kaķi spēj lasīt viņu domas.
    67. ASV prezidents Abrahams Linkolns Baltajā namā turēja četrus kaķus.
    68. Pirmā kaķu izstāde notika 1871. gadā Londonā.
    69. Vairumam kaķu nav skropstu.
    70. Pirmais multfilmu varonis kaķis bija Kaķis Fēlikss. Pirmā filmiņa ar viņu galvenajā lomā uz ekrāniem iznāca 1919. gadā.
    71. Normāla kaķa ķermeņa temperatūra ir no 38 līdz 39,5 grādiem. Kaķis ir slims, ja viņa temperatūra noslīdējusi zem 37,5 grādiem vai pakāpusies virs 40 grādiem.
    72. Kaķim nav atslēgas kaula, tādēļ viņš var izlīst caur jebkuru spraugu, kas ir viņa galvas lielumā.
    73. Kaķa degungala nospiedums ir tikpat unikāls kā cilvēku pirkstu nospiedumi. Nav divu vienādu kaķa deguna nospiedumu.
    74. Ja kaķiem pieejams dzeramais ūdens, viņi var izturēt pat 56 grādu augstu gaisa temperatūru.
    75. Kaķus nevajadzētu barot ar sīpoliem, ķiplokiem, zaļiem tomātiem, svaigiem kartupeļiem, šokolādi, vīnogām un rozīnēm. Lai gan piens nav toksisks, vairumam kaķu ir laktozes nepanesamība, kas var izraisīt šķidru vēdera izeju un gāzu uzkrāšanos.
    76. 2007. gadā veiktajā aptaujā secināts, ka kaķi vienlīdz daudz pieder gan sievietēm, gan vīriešiem.
    77. Kaķa sirds sitas gandrīz divreiz ātrāk nekā cilvēkam – no 110 līdz 140 reizēm minūtē.
    78. Viens kaķu pāris kopā ar saviem pēcnācējiem septiņos gados varētu saražot 420 000 kaķēnu.
    79. Daudzas dzīvnieku patversmes pasaulē kādu laiku pirms Helovīna jeb Visu svēto dienas priekšvakara neļauj adoptēt melnus kaķus, jo baidās, ka tie var tikt ziedoti vai spīdzināti dažādos maģiskos rituālos.
    80. Kaķi gandrīz trešdaļu nomoda laika pavada, kopjot savu kažoku.
    81. Pieaugušiem kaķiem ir 30 zobu. Kaķēniem ir aptuveni 26 piena zobi, kurus viņi zaudē, sasniedzot 6 mēnešu vecumu.
    82. Naktī slavenajā Disnejlendā sāk šiverēties vesels bars bezpajumtes kaķu. Izklaides parka vadība necenšas no viņiem atbrīvoties, jo minkas neļauj savairoties pelēm. Darbinieki par kaķiem rūpējas, gādājot arī par viņu sterilizāciju un vakcināciju.
    83. Kaķiem uz ķermeņa nav sviedru dziedzeru, viņi svīst caur ķepu spilventiņiem.
    84. Kaķene, vārdā Dastija, ir māte varone, kas ir visvairāk dzemdējusī kaķene pasaulē. Viņa savas dzīves laikā devusi dzīvību vairāk nekā 420 kaķēniem.
    85. Ja kaķi neaprok savus izkārnījumus, tā ir agresijas zīme – tā kaķis cenšas pateikt, ka no tevis nebaidās.
    86. Kaķi ir ārkārtīgi jutīgi pret vibrācijām. Tiek lēsts, ka kaķis var sajust zemestrīci aptuveni 10–15 minūtes agrāk nekā cilvēks.
    87. Angļu valodā kaķenes sauc par karalienēm vai ielasmeitām.
    88. ASV ir vairāk nekā 60 miljoni ielas kaķu.
    89. Vecākā kaķene, kas dzemdējusi kaķēnus, bija Kitija, kas 30 gadu vecumā pasaulē laida divus mazuļus.
    90. Holandes vēstniecībā Maskavā darbinieki ievēroja, ka divi Siāmas kaķi ņaud un skrāpē sienas. Viņi domāja, ka telpā iemitinājušās peles, taču, rūpīgi izmeklējot sienas, viņi tajās atrada krievu spiegu paslēptus mikrofonus. Kaķi tos bija sadzirdējuši ikreiz, kad tie ieslēdzās.
    91. Dārgākais kaķis pasaulē ir Āzijas leoparda un mājas īsspalvainā kaķa krustojums Zevs. Viņš tika pārdots par 154 000 ASV dolāru.
    92. Kaķis, kurš iekļuvis Ginesa rekordu grāmatā par kritienu no vislielākā augstuma, ir Endijs. Viņš nokrita no 16. stāva (aptuveni 600 metru) un izdzīvoja.
    93. Ir viedoklis, ka joda izgudrošanā savu ķepu pielicis arī kaķis, kurš nejauši apgāzis kolbas ar dažādiem šķidrumiem. Tiem sajaucoties, tika iegūts jods.
    94. Kaķa pakaļkāju nagi nav tik asi, cik priekškāju nagi, jo pakaļkāju nagus kaķis nevar ievilkt uz iekšu, līdz ar to tie ar laiku nodilst.
    95. Aļaskas pilsētiņas Talkītnas mēra amatu jau 20 gadu ieņem kaķis Stabss, par kura darbu visi iedzīvotāji ir stāvā sajūsmā.
    96. Kaķiem nepatīk uzturēties ģimenēs, kurās notiek nepārtraukti strīdi un attiecību skaidrošana.
    97. Piedzimstot kaķi nekā neredz un nedzird. Viņi acis atver 7–10 dienu laikā, savukārt dzirde viņiem parādās pēc 14 dienām.
    98. Kaķu grūtniecība ilgst aptuveni 9 nedēļas.
    99. Kaķi ausi var pagriezt pa 180 grādiem.
    100. Kaķa auss jutīgums ir trīsreiz augstāks nekā cilvēkiem. Tāpēc, ja klausies skaļu mūziku vai arī skaļi klaigā, ļauj kaķim aiziet uz citu telpu. 
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē