• Kaķi un sniegs. Kāda ir viņu attieksme pret to?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    24. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķi mīl komfortu, siltumu un lielākoties nevar ciest ūdeni. Bet kā ir ar sniegu? Kāda ir viņu attieksme pret to?

    Pēc dabas ļoti ziņkārīgi

    Katram kaķim ir savs unikāls raksturs, un arī viņu gaumes atšķiras. Tāpat kā mums, cilvēkiem, daži no viņiem patīk sniegs, bet citi to vienkārši nevar ciest. Taču pilnīgi visiem kaķiem ir viena kopīga iezīme – ziņkārība. Daudzi kaķu saimnieki apgalvo, ka viņu mīluļiem patīk spēlēties ar krītošām sniegpārsliņām. Savas iedzimtās ziņkārības dēļ viņi ir gatavi saskarties ar balto, mīksto sniegu zem ķepiņām. Vai atceries, kā tavs kaķis pirmo reizi iepazinās ar sniegu? Pirmajā acumirklī viņš droši vien bija apstulbis un apmulsis, nekustīgi vērojot balto ainavu. Bet pēc tam skrēja un lēkāja gluži kā zaķis, no viena stūra uz otru, lai kārtīgi izdauzītos uz mīkstā sniega paklāja. Tā ir pilnīgi dabiska uzvedība, kas mums kaķos tik ļoti patīk. Protams, mūsu mājdzīvnieki nav zosis vai pīles, kas var izturēt lielus mīnusus, taču pastaigāties salā, ja vien ir tāda iespēja, kaķi noteikti neatteiksies. Kaķis, kas mīl sniegu, nepavisam nav tas pats, kas ūdens procedūru cienītājs – to kaut kādu iemeslu dēļ ir ļoti maz.

    Neatstāj ārā uz ilgu laiku!

    Parasti kaķi ziemai kārtīgi sagatavojas – uzaudzē biezāku tauku kārtu un kārtīgu pavilnu. Kaķi lieliski jūt laikapstākļus un pastaigā iziet tikai noteiktā temperatūrā. Visticamāk, ja termometra stabiņš noslīdēs zem mīnus 10 grādu atzīmes, viņi savu degunu ārā nebāzīs. Arī pastaigu ilgumu katrs kaķis regulē individuāli. Tas atkarīgs ne tikai no sala, bet arī no vēja un gaisa mitruma. Vienīgais, kas tiek prasīts no saimnieka, – nodrošināt brīvu iekļūšanu siltā telpā. Pielūko, lai nav tā, ka izlaid kaķi uz lodžijas paelpot svaigu gaisu un aizmirsti par viņu. Ja dzīvo privātmājā un ārdurvīs tev nav iestrādātas speciāli kaķim domātas durtiņas, pa kurām viņš var atgriezties mājās, kad vien vēlas, minci ārā vajag laist tikai tad, kad tev ir iespēja uzraudzīt viņa atgriešanos. Nekādā gadījumā neatstāj mājas kaķi ārā uz nakti – ziema ir ļoti viltīga. Aukstā laikā ārā nevajadzētu ļaut pastaigāties arī kaķēniem, veciem un vājiem dzīvniekiem. Pilsētā, kur ietves un pagalmi ir nokaisīti ar sāli un reaģentiem, to nevajadzētu darīt vispār. Protams, kaķi neēd sniegu, kā to dara suņi, un bīstamās vielas viņus tik ļoti neapdraud, taču pēc pastaigas viņi izlaiza visu savu kažoku, nemaz nerunājot par to, ka kaķiem ir ļoti maigas ķepiņas.

    Kā rūpēties ziemā?

    Par kaķa turēšanas apstākļu maiņu ziemas mēnešos nav īpaši jāsatraucas. Tiem, kuri dodas ārā, ir nedaudz jāpalielina uzņemto kaloriju daudzums, savukārt tiem, kas pastāvīgi dzīvo telpā, kur parasti ziemā ir karsts un sauss, barībai jāpievieno vairāk polinepiesātināto taukskābju. Ja ir vēlēšanās, kaķim viņa ierastajā guļvietā var ieklāt vilnas plediņu. Uz tā viņam būs ērti un silti. Redzēsi, tam viņš dos priekšroku pat ļoti siltā dzīvoklī. Īpašs gadījums ir sfinksi. Tie dažkārt salst pat vasarā, tāpēc viņu saimnieki bieži sarūpē mīluļiem veselu garderobi.

    Autovadītāj! Esi uzmanīgs!

    Iedarbinot savu automašīnu, pārliecinies, vai zem tās nav kaķis. Meklējot laukā siltu vietiņu, dažkārt kaķi mēdz palīst zem automašīnas riepu arkām vai pat zem motora pārsega. Ja tev šai procedūrai nav īpaši daudz laika – kā tas nereti notiek –, pirms iedarbini mašīnu un uzsāc kustību, pasignalizē.

    Neesi vienaldzīgs!

    Kaķi, kuri ir spiesti dzīvot uz ielas, var nosalt. Palīdzi viņiem, iekārtojot patversmē, vai ierīko tiem kādu norobežotu vietiņu – mājiņu, nojumi, kurā pārlaist aukstās ziemas naktis, patverties no puteņa, vēja un sala. Ieeju šādā mājiņā norobežo ar kādu auduma vai plēves gabalu, lai tajā nepūš vējš. Iekšā labāk ieklāj sienu, nevis pledu vai kādu lupatu, jo salmi neuzsūc mitrumu un nepiesalst. Ļoti svarīgi, lai ielas kaķīšiem būtu regulāri pieejams ūdens un barība. Atceries, ka, atstājot ūdeni trauciņā, kad ārā temperatūra ir zem nulles, tas ātri sasals, un tad dzīvnieks to var tikai laizīt, tāpēc svaigs ūdens jāpiedāvā vairākas reizes dienā. Rūpēm par ielas kaķīšiem ziemas periodā (ja jau esi to uzņēmies) nevajadzētu būt vienreizējam labdarības pasākumam Ziemassvētku laikā, bet regulāram darbam, jo dzīvnieki uz tevi paļausies un gaidīs, ka katru dienu viņiem būs silta vieta, kur patverties, un kas ēdams.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē