• Kaķi un putni. Vai starp viņiem ir iespējama draudzība?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    23. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kaķi ir mednieki, bet putni – viņu medījums. Galvenais iemesls tam, kāpēc kaķi vēlas pamedīt putnus, ir rotaļas un medību instinkts. Ja mēs runājam par instinktu, kaķim ir vienalga, ko medīt, – putnu vai peli. Vienkārši putns ar savu pārvietošanās manieri, astes un spalvu kustībām uz dažiem kaķiem var atstāt tik spēcīgu iespaidu, kas pastiprina instinktus.

    Taču ir arī kaķi, kas putniem nepievērš nekādu uzmanību. Jāņem vērā arī tas, ka mūsdienās kaķiem paliek arvien mazāk iespēju izpaust šo savu instinktu, īpaši, ja kaķis dzīvo dzīvoklī. Ja mājas kaķi aizved uz vasarnīcu, tad bieži no mājas pūkainā tīģerīša viņš pārvēršas par plēsīgu zvēru. Un, lai atradinātu vai vismaz atturētu kaķi no putnu medībām, ar audzināšanas metodēm vien nepietiks. Te jāapgūst uzvedības noteikumi, kas izdomāti vispirms jau pašiem mājdzīvnieku saimniekiem, nevis kaķiem, kā arī jāliek lietā tehniski un, iespējams, pat ķīmiski līdzekļi. Tomēr sāksim ar audzinoša rakstura mēriem – mūsu rīcību, kurai būtu jāietekmē dzīvnieka uzvedība. Ir uzskats, ka kaķis parasti parāda savu medījumu un gaida par to uzslavu. Ja kaķis atnes uz mājām nomedītu putnu, ievēro absolūtu mieru un, maigi sarunājoties ar kaķi, izņem viņam no mutes upuri. Dažus putnus tādējādi vēl var izglābt. Ja kaķis atdeva medījumu bez iebildumiem, ņemot ārā no mutes putnu, vajag kaķi uzslavēt – paglaudīt. Pēc tam kaķa acu priekšā ļauj putnam aizlidot un nedaudz paaugstinātā tonī izskaidrot, ka putnus medīt nedrīkst. Ja putns ir miris, izņem to no kaķa mutes un aiznes iespējami tālāk. Nekādā gadījumā neatstāj to kaķim kā rotaļlietu. Nevajag uzreiz pēc notikušā arī barot kaķi, viņš to var uztvert kā uzslavu. Uzmanīgi novēro savu mīluli un ar dusmīgu toni pārtver jebkuru uz putnu vērsto kustību. Tā kā kaķis negribēs zaudēt tavu labvēlību, tad pēc vairākiem precedentiem viņš kļūs savaldīgāks savā rīcībā.

    Vēl viens kaķa medību instinkta mazināšanas paņēmiens var būt barošanas režīms. Visiem zināms, ka paēdis mājas kaķis medī ar daudz lielāku entuziasmu.  Kaķis, kuru moka bads, daudz ātrāk pārtrauks medības, jo zina, ka mājās viņš saņems ēdienu bez tādu pūļu pielikšanas.

    Vai iespējama kaķa un putna draudzība?

    Ir cilvēki, kas mājās tur vairākus mājdzīvniekus. Piemēram, nereti redzētas ģimenes, kurās dzīvo kaķis kopā ar papagaiļiem. Pirmā tikšanās ir viens no galvenajiem nākamās draudzības veidošanas momentiem. Protams, visi kaķi un papagaiļi ir dažādi, visiem ir savs raksturs. Biežāk kaķis izrāda mednieka interesi par putnu, bet dažkārt arī papagailis var nobiedēt kaķi. Visas agresijas izpausmes jāiznīdē jau saknē. Ja pamani, ka kaķis lavās pie putna, sagrāb kaķi aiz čupra un papurini, dusmīgā tonī aizliedz tuvoties lidonim. Te svarīgi nepārspīlēt, citādi kaķis var sākt ienīst ne tikai putnu, bet arī tevi. Pirmo laiku kaķi turi citā istabā, kad esi izlaidis papagailīti no būra izvingrināt spārnus. Kontakts jānodibina bez steigas. Pēc kāda laika var ļaut dzīvniekiem atrasties vienā istabā, bet tikai cilvēku klātbūtnē. Vienādu uzmanību velti abiem, citādi kaķis var kļūt greizsirdīgs. Drīz vien kaķis sapratīs, ka tik un tā viņš ir galvenais mājās, tāpēc agresiju nomainīs uz nevērīgu attieksmi. Ja nu viss ir otrādi un agresiju vairāk izrāda papagailis, viss ir daudz vienkāršāk. Kaķis šādu putna uzvedību uztvers kā rotaļu un pievienosies tai bez uzbrukumiem.

    Visbiežāk tomēr kaķi un papagaiļi galu beigās mierīgi pastāv līdzās.

    Visvienkāršākais variants, ja abi mājās ieradušies vienā laikā vai arī papagailis tur bijis pirms kaķa. Mazuļiem vienkāršāk sadraudzēties. Kaķēns vienkārši nevarēs papagailim neko nodarīt, tāpēc viņus droši var atstāt vienus.

    Vārnas ir bīstamas ne tikai kaķiem

    Saplosīt kaķēnu vai pieaugušu kaķi ar aso knābi un nagiem vārnām īpašas grūtības nesagādā. Kamēr kaķis tērē laiku prelūdijām – pieglauž ausis un šņāc, vārna kā traka uzbrūk no gaisa. Apdullinot ar spārnu sitieniem no muguras, vārna savu knābi izmanto kā āmuru, kurš pārsit kaulus, papildus viņa izmanto asos nagus, kas atstāj slikti dzīstošas brūces. Vārnas ir ļoti bīstams pretinieks kaķim, sunim un pat cilvēka bērnam. Turklāt putns pirms uzbrukuma lieliski saprot, ar ko viņam darīšana. Kāpēc vārnas uzbrūk? Lielākoties viņas cenšas aizsargāt savus putnēnus. Drošības labad nestaigā garām kokam, ja zini, ka tajā atrodas vārnu ligzda, vai esi netālu redzējis no ligzdas izkritušu vārnēnu. Atceries, ka atliks tev nepareizi paskatīties uz vārnu mazulis, lai saņemtu negaidītu vārnu bara uzbrukumu no muguras. Savukārt, ja tavs suns būs iedomājies pačurāt pie koka, kur mīt vārnas ar mazuļiem, vari būt drošs, ka vārnas viņam uzbruks. Nogalināt viņas tevi diez vai varēs, taču nodarīt miesas bojājumus var pietiekami nopietnus. No nagiem un knābja bērniem vai pieaugušajiem var ciest acis, mīkstie sejas audi. Ja brūces, ko radījuši vārnu nagi laikus neapstrādā, var sākties nopietna infekcija, jo uz šo maitēdāju knābjiem un nagiem zied un plaukst veselas vīrusu un baktēriju kolonijas, kas tur paliek pēc mielošanās ar atkritumiem un mirušiem dzīvniekiem (vārnu ēdienkartes galvenā sastāvdaļa).

    Spējīgas uz atriebību

    No vārnām vispār vajadzētu turēties pa gabalu, īpaši, ja esi iecerējis pastaigāties ar bērnu vai suni. Vienā no slavenākajām Hičkoka filmām Putni ļoti uzskatāmi parādīts, ko var pastrādāt it kā nevainīgi kaut kur gaisā lidojoši putniņi. Kāda vairs nozīme, kāda iemesla dēļ vārnām sākas masveida psihoze un viņas metas tev uzbrukt? 

    Zinātnieki pierādījuši, ka vārnām piemīt ne tikai lieliska atmiņa. Viņas spējīgas arī uz atriebību. Kaķim, kurš pirms laika tvarstījis vārnas mazuli, vārnas var negaidīti no gaisa uzbrukt pat pēc mēneša. Pats viņš nesapratīs, kas par lietu. Taču vārnas spēs atrast tieši šo kaķi starp simt citiem un sagaidīt viņu pēc mēneša vai pat gada.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē