• Kaķi ar dažādu krāsu acīm – mutācija vai dabas dāvana?

    Interesanti
    Marta Kalniņa
    9. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Acis ir pāra orgāni, tāpēc esam pieraduši, ka abas acis (vai tas būtu kaķis, vai cilvēks) ir vienādā krāsā. Tomēr dažkārt gadās anomālijas un piedzimst kaķēns ar dažādu krāsu acīm. Kāpēc tā notiek? Kas tas ir – ģenētiskās programmas kļūme vai elites pazīme?

    Kaķus ar atšķirīgu krāsu acīm uzskata par īpašiem, daži cilvēki ir gatavi atdot daudz, lai tikai iegūtu savā īpašumā šādu neparastu mājdzīvnieku. Starp citu, šķirnes kaķiem dažādu krāsu acis neliecina par neatbilstību standartam, drīzāk otrādi – daudzi šādi kaķi izstādēs saņem augstas atzīmes. 

    Parādību, kad ir dažādu krāsu acis, sauc par heterohromiju. Turklāt var būt gan pilnīga heterohromija – kaķim katra acs ir citā krāsā, piemēram, viena zila, bet otra dzeltena. Taču var būt arī daļēja heterohromija, kad abas acis ir vienā krāsā, bet vienā acī ir arī citu krāsu segmenti. Visbiežāk dažādu krāsu acis ir baltiem kaķiem, retāk citu nokrāsu. 

    Kā heterohromija rodas?

    Tās iemesli līdz galam nav vēl izpētīti. Joprojām ir daudz strīdu par to, vai tā ir mutācija vai dabas dāvana. Turklāt atšķirīgā acu krāsa nekādi neietekmē kaķa redzi un dzīvnieka kopējo attīstību. Uzskata, ka heterohromija ir iedzimta parādība. Tā rodas, ja organismā trūkst melanīna vai tā ir par daudz. Disbalansa rezultātā viena no dzīvnieka acs varavīksnenēm maina savu krāsu.

    Taču acs krāsa kaķim var mainīties arī citu – ārēju – faktoru dēļ:

    • pēc traumas;
    • pēc medikamentu lietošanas lielos daudzumos;
    • ja ir onkoloģiska slimība.

    Jāuzsver, ka jebkuras heterohromijas – iedzimtas vai iegūtas, pilnīgas vai daļējas – gadījumā kaķi noteikti vajag atrādīt veterinārārstam, lai viņš noteiktu iemeslu un izslēgtu kaites, kas varēja veicināt dzīvniekam acu krāsas izmaiņas. 

    Heterohromija baltiem kaķiem

    Pilnībā baltiem kaķiem dažādā acu krāsa veidojas nedaudz citādi. Balto vilnas krāsu nosaka dominējošais W gēns, kas bloķē melanīna veidošanos matiņu folikulos. Vizuāli daudzi dzīvnieki var būt balti, bet ģenētiski viņi var būt krāsoti dažādi.

    Ņemot vērā, ka W gēns dominē pār pārējiem gēniem, baltā krāsa var pārklāt jebkuru citu. Ja tas tā noticis, kaķēniem, kuri piedzimuši šādā metienā (radušies no divu dažādu krāsu vecākiem) un ir balti, uz galvas ir mazs, tumšs plankumiņš, kas parasti izzūd ap gada vecumu. Šis dominējošais W gēns ietekmē ne tikai kažoka nokrāsu, bet arī citas maņas un orgānus, tostarp nervu sistēmu. W gēna ietekmē kaķiem var rasties ievērojamas dzirdes un pat redzes orgānu izmaiņas.

    Gēns provocē melanīna trūkumu acs nervu galos, tāpēc baltiem kaķiem bieži vien ir zilas krāsas acis.

    Vislielākā problēma baltiem kaķiem, kuriem abas acis ir zilas, ir kurlums, jo gēns ietekmē ne tikai kaķa acu, bet arī dzirdes veidošanos vēl laikā, kad kaķēns atrodas mammas puncī.

    Ja gēns ietekmē tikai pusi no kaķa galvas nervu galiem, vienā pusē var veidoties heterohromija un dzirdes traucējumi. Tāpēc ir aplami uzskatīt, ka kaķi, kuriem ir dažādu krāsu acis, ir nedzirdīgi. Tas nav īsti precīzi.

    Aptuveni 30 procentiem kaķu ar atšķirīgām acīm ir dzirdes problēmas, un kurlums rodas ausī virs zilās acs. Tādā gadījumā saimnieks, visticamāk, pat nepamanīs, ka kaķim ir šāda problēma, un pārbaudīt kaķim dzirdi varēs tikai veterinārajā klīnikā. Pie dzīvnieka auss pievieno vadiņus, pa kuriem tiek nodoti skaņas impulsi. Šis tests ir mazliet sāpīgs un nepatīkams, tāpēc dzīvniekam tiek doti nomierinoši līdzekļi vai anestēzija. 

    Balti kaķi ar zilām vai dažādu krāsu acīm visbiežāk sastopami tādu šķirņu vidū kā Turcijas Angoras kaķis, Turcijas Vana kaķis, kao mani, sfinkss u. c. Taču šādi unikāli kaķi, kaut reti, bet sastopami arī britu īsspalvaino, Kornvolas reksu, persiešu, orientālu un citu šķirņu pārstāvju vidū. 

    Kādā vecumā var pateikt, ka kaķēnam būs dažādu krāsu acis?

    Agrāk heterohromiju uzskatīja par ģenētisku anomāliju un šādu kaķēnu dzimšana nebija apsveicama, bet mūsdienās viss ir citādi.

    Audzētāji cenšas atminēt ģenētiskos algoritmus, kas atbild par kaķu acu krāsu, bet kaķēni ar heterohromiju ir ļoti gaidīti un pieprasīti. Kad kaķēni tikko atver acis, visiem tās ir zilā krāsā. Ja kādam mazulim viena acs ir nedaudz, nedaudz tumšāka par otru, iespējams, ka viņam ir heterohromija. Kaķēniem acu krāsa mainās aptuveni sešu nedēļu vecumā.

    Simtprocentīgi heterohromiju noteikt var 2,5 mēnešu vecumā.

    Tiesa, pieredzējuši kaķu audzētāji zina, ka acu krāsu var noteikt arī ātrāk. Lai to izdarītu, kaķēnus apskata tumšā telpā ar vāju apgaismojumu. Zilas actiņas spīd sarkanā, bet pārējās – zaļā krāsā. Nostiprināt dažādu acu krāsu un nodot to pēcnācējiem pagaidām nav iespējams. Ja kāds tev teiks, ka ir kaķu šķirne ar dažādu krāsu acīm, zini – tas ir mīts. 

    Mistikas apvīti

    Ekstrasensi un burvji uzskata, ka kaķis ar dažādu krāsu acīm ir labais mājas gariņš, talismans, kas nes veiksmi. Ezoteriķi teic, ka šādiem dzīvniekiem ir tīra enerģētika, viņi kļūst par ģimenes sargiem un dziedniekiem. Pat inkvizīcijas laikos, kad kaķus dēvēja par sātana rokaspuišiem, dzīvniekus ar dažādu krāsu acīm uzskatīja par eņģeļa sūtņiem.  

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē