• Kaķi — sinoptiķi. Vai dzīvnieki var paredzēt laikapstākļus?

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    21. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    No mājdzīvniekiem par visprasmīgākajiem sinoptiķiem tiek uzskatīti kaķi. Vērojot viņu uzvedību, var precīzi prognozēt laikapstākļus tuvākajām pāris dienām.

    Protams, nevar gaidīt no kaķa, ka viņš prognozēs gaisa temperatūru ārā ar simtprocentīgu precizitāti, taču jau laikus uzzināt, ka kļūs siltāks vai aukstāks, tuvojas negaiss vai sniegputenis, var diezgan droši.

    Zinoši ļaudis apgalvo, ka visprecīzākās laikapstākļu prognozes sniedz kaķi, kuri brīvi pastaigājas pa āru, bet mājās pie saimniekiem ierodas vien paēst un pārnakšņot. Un tieši guļoša kaķa poza var kalpot par indikatoru, pēc kā var spriest par apkārtējās vides temperatūru. Protams, pragmatiķi var norādīt, ka kaķi ir neatkarīgas un patstāvīgas radības, kas guļ, kur grib, kad grib un kā grib. Taču ne viss ir tik vienkārši! Lai to pierādītu, pietiks katram pavērot savu mīluli un salīdzināt, vai viņa uzvedība ir saistīta ar sekojošiem laikapstākļiem. Bet atsevišķām pazīmēm zinātnieki sen atraduši arī zinātnisku skaidrojumu.

    Kaķis guļ ar vēderu uz augšu – laiks kļūs siltāks

    Ja gaisa temperatūra nedaudz pakāpsies un ārā kļūs siltāks, kaķis nedaudz iztaisnojas, viņa ķermenis veido aptuveni 270 grādu loku. Ja tuvojas krasi siltāks laiks, kaķis guļot ieņem pusapļa pozīciju. Ja drīzumā gaidāms saulains, karsts laiks – kaķis vispār iztaisnojas kā nostiepta stīga. Šādā pozā, ar vēderu uz augšu, izstiepis ķepas, kaķis var izplesties pat uz grīdas istabas vidū. Par siltāka un skaidrāka laika tuvošanos kaķis ziņo arī tad, kad apsēžas uz palodzes un ilgstoši skatās pa logu.

    • Zinātnisks skaidrojums. Kaķi daudz ātrāk par cilvēkiem uztver atmosfēras spiediena svārstības, mitruma izmaiņas, tāpēc arī reaģē uz tām. Karstā laikā dzīvniekiem pastiprinās termoregulējošo mehānismu darbība, kas novērš organisma pārkaršanu un uztur nosacīti pastāvīgu ķermeņa temperatūru. Kad kaķi noguļas uz muguras ar vēderu gaisā, izstiepj ķepas un atmet sāņus asti, un šādā pozā ilgstoši guļ nekustīgi, tas nozīmē, ka tādējādi viņi palielina siltumatdeves laukumus.

    Kaķis saritinās kamoliņā un apsedz degunu ar ķepu – laiks kļūs aukstāks

    Pirms sala iestāšanās dzīvais barometrs ar ūsām sāk meklēt mājās augstāku un siltāku vietiņu, kur gulēt – pie karsta radiatora (kaķis mierīgi var ieriktēties arī uz tā) vai arī pie degoša kamīna (starp citu, pie siltuma avota kaķi apsēžas ar muguru), uz mīksta dīvāna starp spilveniem un vilnas plediem, uz saimnieka rokām vai ceļiem. Būs aukstums, ja kaķis miegā saritinās ciešā, ciešā kamoliņā, piespiež galvu un ķepas pie vēdera, purniņu piesedz ar asti, bet deguntiņu ar ķepu.

    • Zinātnisks skaidrojums. Sajūtot auksta laika tuvošanos, kaķis tam gatavojas, saritinoties kamoliņā, tā viņš saglabā sava ķermeņa siltumu.

    Kaķis miegā grozās, nevar atrast sev vietu – gaidāms stiprs vējš

    Nereti kaķu saimnieki pamana, ka viņu mīlulis miega laikā nekādi nevar atrast vajadzīgo pozu – te viņš noguļas uz vieniem, te otriem sāniem. Izrādās, kaķis miegā grozās, ja gaidāma laikapstākļu maiņa.

    Kaķis sāk aktīvi asināt nagus pret paklāju, grīdu vai sienu ne jau tāpat vien. Viņš jūt, ka būs spēcīgs vējš, vētra. Bet, ja kaķis pacēlis un sabozis asti vai arī ilgi to laiza, no puteņa neizbēgt. Runā pat, ka no tās puses, uz kuru kaķis pagriezis galvu, kad mazgājas, pūš vējš. Ja tuvojas īsta sniega vētra, kaķis var sākt nemierīgi skraidīt pa dzīvokli, lēkt uz mēbelēm.

    • Zinātnisks skaidrojums. Speciālisti šo spēju skaidro ar kaķu iekšējās auss un bungādiņu paaugstinātu jutību pret visniecīgākajām atmosfēras spiediena svārstībām. Cilvēks, kas sēž lidmašīnas salonā, kad tā strauji paceļas, vai arī brauc liftā uz pēdējo debesskrāpja stāvu, ausīs jūt korķus un dzird izkropļotu skaņu. Tāpat arī kaķis vētras laikā jūt diskomfortu, izrādot to, kā vien prazdams.

    Kaķis dzer vairāk nekā parasti – būs lietus

    Pirms lietus kaķis kļūst domīgs, pārtrauc darīt blēņas un vairs nedzenas pakaļ savai astei. Pirms negaisa kaķis, kas pieradis pastaigāties, ārā nesteigsies. Un te nav nekā neparasta: ar samirkušu kažoku kaķis jutīsies neaizsargāts. Palicis mājās, viņš biežāk pienāks pie ūdens bļodiņas un dzers vairāk, nekā ierasts. Neatteiksies šādā laikā uzēst arī izaudzētu zālīti.

    Jūtot lietus tuvošanos, mincis var aktīvi sākt laizīt asti, ļoti rūpīgi mazgāt un trīt ar ķepiņām ausis. Un, ja nu reiz kaķis ir nošķaudījies, tad, ejot no mājas, lietussargs jāpaņem pavisam noteikti.

    • Zinātnisks skaidrojums. Speciālisti skaidro, ka astes laizīšana, ūdens dzeršana un zāles ēšana mazina spriegumu kuņģī, ko izraisa atmosfēras spiediena maiņa.

    Kaķis uzvedas ļoti uzbudināti – gaidāma stihiska nelaime

    Zināms, ka daudzi dzīvnieki ar savu nemierīgo uzvedību var brīdināt cilvēku par zemestrīces, viesuļvētras vai vulkāna izvirduma tuvošanos. Un septiņdesmit šādu dzīvnieku sarakstā pirmo vietu ieņem kaķis. Seismobīstamu reģionu iedzīvotāji sen pamanījuši, ka pirms spēcīgas zemestrīces kaķi uzvedas ļoti uzbudināti, viņi sabož spalvu, ausis pieglauž pie galvas. Jūtot katastrofas tuvošanos, kaķi sāk bez iemesla un skaļi ņaudēt, brīdinot saimnieku par briesmām, slēpjas, trīc un prasās laukā. Īpaši jutīgi kaķi pat aiziet no mājām jau vairākas dienas pirms zemestrīces.

    • Zinātnisks skaidrojums. Zinātnieki uzskata, ka visdrīzāk kaķi jūt zemes svārstības, kuras pat vissmalkākās ierīces nevar uztvert. Pēc citas versijas, kaķi reaģē uz krasu statiskās elektrības pieaugumu, kas vienmēr liecina par zemestrīces tuvošanos.

    Kurš tic kaķu prognozēm?

    Japāņu jūrnieki, kas ar cieņu un godbijību izturas pret kaķiem, uzskata, ka viņi var ne tikai brīdināt par vētras tuvošanos, bet arī savaldīt stihiju. Unikālās spējas viņi piedēvē bruņrupuča un baltās krāsas kaķiem.

    Ļoti nopietni pret kaķu spējām izturas arī Somijā. Lapēnrantas pilsētiņā, kas atrodas valsts austrumos, jau vairākus gadus barometra lomu pilda Norvēģijas meža kaķene Rillija. Viņa ir vairākkārtēja Somijas meteoroloģijas čempionāta uzvarētāja, prognozēs apsteidzot vardi, aunu un asari. Šīs uzvaras ļāva viņai ieņemt štata sinoptiķa vietu avīzē Etela-Saimaa. Un lai arī vairums lasītāju ar humoru izturas pret Rillijas prognozēm (tās tiek drukātas avīzē divas reizes gadā), viņi ar interesi gaida, kādus laikapstākļus prognozēs kaķis sinoptiķis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē