• Kaķenīti vai runcīti? Kuru izvēlēties?

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    3. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā kaķis nonāk pie cilvēka? Bieži mūs kopā ar konkrēto mājdzīvnieku saved apstākļu sakritība (citi to sauktu par likteni). Vai pozitīva (arī negatīva) pieredze, ka viens dzimums it kā ir pārāks par otru. Bet kā izdarīt izvēli cilvēkam, kurš pieņēmis lēmumu adoptēt kaķi, bet nezina, kuru – kaķenīti vai runčuku – izvēlēties?

    Necenties izvēlēties dzimumu, bet mēģini definēt, kādām īpašībām būtu jāpiemīt tavam kaķim. Skaties ne tikai pēc vēlmēm, bet ņem vērā arī savu dzīves ritmu. Vai kaķim jābūt neatkarīgam, jo tu reti esi mājās? Vai drošam, jo tev bieži nāk viesi? Varbūt omulīgam dīvānā zvilnētājam, jo tu esi mājās visu laiku? Audzētavas vai patversmes darbinieki, kas pazīst savus audzēkņus, tev palīdzēs izraudzīties atbilstošāko.

    Kastrēti un sterilizēti kaķi

    Pēc operācijas runču un kaķenīšu dzimumu atšķirības ievērojami samazinās. Kaķi vairs necenšas iezīmēt teritoriju ar urīnu (kaut gan dažiem indivīdiem šis ieradums saglabājas). Gan runčuki, gan kaķenes pārstāj klaiņot, meklējot pārinieku, un uzturas māju tuvumā. Priekšstats par māju tuvumā nozīmi gan var atšķirties. Kaķenītes lielākoties par savu teritoriju uzskata 100 metrus diametrā ap barības trauciņu. Savukārt runcēniem pieder lielāka teritorija (arī blakus esošais mežs, šoseja un citas kaķim riskantas vietas).

    Kaķu cilvēki novērojuši, ka runcīši pēc kastrācijas esot mazliet mīļāki un draudzīgāki nekā kaķenes. Daudz kas atkarīgs no tā, ko cilvēks vēlas. Mīluli, kurš nemitīgi lūgs glāstus, vai neatkarīgāku, bet ne mazāk uzticīgu draugu. Ja pirmo, tad pastāv liela iespēja, ka runčuks tāds būs. Ja otro, tad var izvēlēties kaķenīti. Patiesībā personībai ir daudz lielāka nozīme nekā dzimumam. Arī kaķenīte var būt bezgala mīlīga. Taču dzīvnieka personību ir grūti prognozēt.

    Ļoti svarīgi ir arī tas, kā saimnieks izturas pret savu kaķi, tādejādi ietekmējot viņa izturēšanos.

    Ja vēlies pieņemt nekastrētu vai nesterilizētu kaķi

    • Runči. Ja runcis iet ārā, kaķu laikā viņš mēdz aizklīst krietni tālāk par kaķenēm, meklējot sev pārinieci, ar kuru dibināt romantisku savienību. Runči meklēšanās laikā var būt kareivīgāk noskaņoti un biežāk iesaistīties fiziskā rēķinu kārtošanā. Lai gan abi, runči un kaķenītes, meklējoties iezīmē lietas un vietas ar urīnu, runči to dara vairāk.
    • Kaķenes. Pirmo meklēšanos piedzīvo apmēram sešu mēnešu vecumā. Pēc tam tas notiek regulāri, līdz viņai izdodas satikt runci. Par to, lai runci par katru cenu satiktu, kaķenīte cīnīsies ar zobiem un nagiem. Nekas viņu nekavēs doties runča meklējumos, izlecot pa logu. Nekavēs arī maurot pēc runča nakts stundās, kad saimnieki atpūšas. Ja runcis tiks atrasts, vari sākt meklēt saimniekus vidēji četriem pieciem pūkainīšiem. Un tā līdz trim reizēm gadā. Ja kaķenītes saimnieki nav plānojuši mīluli sterilizēt, pirmā meklēšanās var ātri mainīt viņu domas.

    Ja mājā jau ir viens kaķis

    Šī ir plaša tēma, par kuru katram vismaz divu kaķu saimniekam būtu, ko izteikties. Lai gan pastāv vienkāršotas teorijas par otra kaķa ienākšanu mājās, ir dzirdēts arī par pieredzēm, kas ir pretrunā ar šīm teorijām.

    Vienkāršotie priekšstati apgalvo, piemēram, ja mājās jau dzīvo pieaudzis runcis, viņam labāk kā jauno ģimenes locekli stādīt priekšā kaķēnu vai kaķenīti, nevis vēl vienu pieaugušu runci. Un otrādi. Taču liela nozīme savstarpējā pieņemšanā ir dzīvnieka temperamentam. Vai kaķis ir dominējošais bara loceklis vai ar pakļāvīgu raksturu? Arī šo tu uzzināsi tikai tad, kad kaķi būs nokārtojuši attiecības savā starpā. Nereti dzīvnieki no dominējošā pārtop par hierarhijā zemāku bara locekli un otrādi.

    Šķirnes vai bezšķirnes kaķi?

    Izvēloties šķirnes kaķi, statistiski biežāk tu saņemsi to, ko audzētājs tev solīja. Solīja runātīgu sabiedrības dvēseli – to arī saņemsi. Solīja patstāvīgu un neatkarīgu dzīvnieku – tāds arī būs.  

    Tomēr ne visi indivīdi perfekti atbilst šķirnes aprakstam. Šķirnes aprakstu vari ņemt vērā kā pamatnostādni, taču neesi pārlieku šokēts, ja mincis izrādās citāds.

    Audzētava nav fabrika, kurā ražo tipveida kaķus sērijās vai arī kaķus precīzi pēc tevis norādītajiem parametriem. Katrs kaķis ir spēcīga personība, kura jāiepazīst tāpat kā jauns cilvēks tavā dzīvē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē