• Kad kaķis mazgājas par daudz?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    28. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja mincis sācis mazgāties daudz biežāk nekā agrāk, iespējams, viņam radušās veselības problēmas.

    Mazgāšanās mājas kaķim ir neatņemams rituāls, ko viņš atkārto daudzas reizes dienā. Šīm kopšanās procedūrām mincis tērē līdz pat ceturtdaļai sava nomoda laika. Kaķis sevi mazgā ne tikai tīrības labad. Tā ir arī viņa īpašā metode, kā atbrīvoties no spriedzes un justies mierīgam un līdzsvarotam. Taču pievērs uzmanību, ja tavs mīlulis kļūst pārmēru tīrīgs un ar mazgāšanos aizraujas lielāko savas dienas daļu. Tas, visticamāk, liecinās, ka mincim radušās problēmas. Pārāk biežā mazgāšanās var kļūt pat par apsēstību, kuras dēļ cietīs arī mīluļa āda un apspalvojums.

    Biežāk sastopamie pārmērīgas laizīšanās iemesli

    Kaķi sevi intensīvi laiza, kad jūt diskomfortu un iekšēju spriedzi. Arī mums raksturīgi knibināties ap seju vai matiem vai pat grauzt nagus situācijās, kad esam stresā, apjukumā vai garlaikojamies apnicīgas gaidīšanas dēļ. Jā gan – arī mūsu minči reaģē līdzīgi, tikai stresa iemesli ir pavisam citi.

    Kaķim stresa iemesls var būt dzīvesvietas maiņa, jauna ģimenes locekļa vai jauna dzīvnieka parādīšanās (jo trakāk, ja tas ir kāds naidīgs un agresīvs kaķis), mīļā saimnieka pārāk ilga prombūtne, pat ilgstoši remontdarbi kaimiņu dzīvoklī, ja tos pavada skaļi trokšņi, kas dzīvnieku biedē. Kaķis var pārdzīvot arī to, ka saimnieks mainījis darbu un savu mīluli ilgāku dienas daļu atstāj dzīvoklī vienu pašu. Minci var uztraukt arī ciemiņš, kas bieži apciemo ģimeni un izturas pret viņu nepatīkami vai uzmācīgi. Ierastu kārtību mīlošajam kaķim, ja viņš vēl piedevām ir ar ļoti jutīgu nervu sistēmu, jebkura nepatīkama pārmaiņa var radīt izmaiņas uzvedībā, kas izpaužas kā pārmērīga mazgāšanās.

    Sākumā mazgāšanās kļūst par ieradumu, kas saistīta ar konkrētām situācijām, bet ar laiku – par apsēstību, no kuras grūti tikt vaļā.

    Kad kaķis sevi mazgā stresa dēļ, parasti tiek laizītas, plūkātas un košļātas vienas un tās pašas vietas – vēders, mugura un pakaļkāju iekšpuse. No biežās laizīšanas šajās vietās var pārtraukt augt vilna un iekaist āda.

    Apsēstība ar mazgāšanos raksturīga kaķiem ar jutīgāku nervu sistēmu, bailīgiem, tādiem, kas piedzīvojuši skarbus apstākļus un varmācību, kā arī mājas mīluļiem, kas ļoti pieķērušies saviem saimniekiem. TV programmas «Animal Planet» dzīvnieku uzvedības eksperts Nikolass Dodmans atzīmē, ka samērā bieži šāda apsēstība var piemeklēt austrumu šķirņu kaķus, jo viņi biežāk nekā citu šķirņu pārstāvji kļūst nervozi.

    Ko darīt

    Kaķa pastiprināto mazgāšanos varētu būt izraisījušas veselības problēmas, tāpēc vispirms vajadzētu aprunāties ar vetārstu. Ir vairākas kaites, ko saimnieks var nepamanīt vai neatpazīt:

    • alerģija, kas rada kņudēšanu, niezi, apsārtumu;
    • ādas parazīti – blusas (kaķis varbūt cenšas ar laizīšanu un apmatojuma kodīšanu no tām atbrīvoties) vai ādas ērcītes. Šo parazītu dēļ kaķis stipri kasās, tāpēc kažoka laizīšana nebūs galvenā pazīme;
    • hormonāla rakstura izmaiņas, kas dažās vietās izraisa apmatojuma izkrišanu;
    • sēnīšu izraisītas ādas infekcijas.

    Jācenšas novērst stresa cēloni un uzlabot vidi, lai kaķis tajā justos labāk:

    • ja pie vainas ir kaķim nepatīkami apstākļi, jācenšas tos uzlabot. Ja mājās atvests jauns dzīvnieks, kurš izrāda agresivitāti, ieteicams viņu kādu laiku turēt atsevišķi un abus iepazīstināt soli pa solim;
    • ja ieilgušais satraukums saistīts ar saimnieka pazušanu, kaķim var atskaņot ierakstu ar saimnieka balsi vai nolikt tuvumā šā cilvēka valkātas (neizmazgātas) drēbes;
    • ja mazgāšanās apsēstībai pamatā ir vientulības un garlaicības izraisīts stress, tev jādomā, kā savu mīluli izklaidēt. Sagādā viņam papildu aktivitātes – kaķu koku, kustīgas rotaļlietas, kaķu makšķeri, velti laiku kopīgām rotaļām. Iespējams, mincim pietiks, ja katru dienu viņam veltīsi vismaz desmit minūtes;
    • kaķi, kas pārdzīvo nošķirtību no sava saimnieka visas darbdienas garumā, jācenšas iedrošināt un apbalvot, tiklīdz manāmas patstāvības pazīmes. Diena viņam paies nemanot, ja pie loga būs putnu barotava, noderēs arī akvārijs ar zivtiņām – mincim būs, ko vērot;
    • palīdzēt var arī sintētiskie kaķu feromoni, kas iegādājami veterinārajās aptiekās. Tie nomierinās dzīvnieku;
    • dažkārt var gadīties, ka nepalīdz ne apstākļu maiņa, ne saimnieka uzmanība,jo mazgāšanās apsēstība kaķim jau kļuvusi par nopietnu slimību. Šādos gadījumos veterinārārsts izrakstīs nomierinošu zāļu kursu.

    Uzmanību!

    Nekādā gadījumā nesodi savu mīluli par viņa apsēstību! Tas viņam radīs jaunu stresu un stāvokli padarīs vēl sliktāku.

    Ņem vērā!

    Vasarā kaķis bez jebkāda stresa var laizīties biežāk, jo karstā laikā viņš šādi uztur vajadzīgo ķermeņa temperatūru un pasargā sevi no pārkaršanas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē