• Kā zināt, kad sunim ūdens uzņemšana vai neuzņemšana ir radījusi veselības problēmas?

    Mājas mīluļi
    Santa Kraukle
    7. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Neviena dzīva radība, tai skaitā cilvēki, dzīvnieki un pat augi, nespēj izdzīvot bez ūdens. Tāpat kā cilvēka, arī suņa organisms sastāv no aptuveni 70% ūdens. Tāpēc svarīgi pievērst uzmanību, vai tavs mājas mīlulis uzņem pietiekami daudz šķidruma un kādu ūdeni viņš patērē, jo arī tas var ietekmēt dzīvnieka veselību.

    Ūdens ir viena no svarīgākajām vielām, kas palīdz dzīvnieka organismam funkcionēt. Taču, gluži tāpat kā viņu saimnieki, arī suņi dienas laikā patērē ūdeni, piemēram, nokārtojoties un elsojot. Lai nesāktos dehidratācija un četrkājainā drauga organisms varētu pilnvērtīgi darboties, dzīvniekam dienas laikā patērētais ūdens ir jāuzņem atpakaļ.

    Cik daudz ūdens dienā sunim būtu jāizdzer?

    Dienā sunim būtu jāuzņem aptuveni 60 mililitri ūdens uz kilogramu svara. Tas nozīmē, ka 10 kilogramu smagam sunim dienas laikā būtu jāizdzer aptuveni 600 mililitri jeb mazliet vairāk nekā puslitrs ūdens. Tāpēc vienmēr pārliecinies, ka dzīvniekam ūdens ir viegli pieejams. Ja esi ieplānojis doties garā pastaigā, būtu prātīgi paņemt līdzi ūdens pudeli ne tikai sev, bet arī sunim. Sevišķi svarīgi tas ir karstās vasaras dienās.

    Lai pārliecinātos, ka dzīvnieks ir uzņēmis pietiekami daudz ūdens, piepildot tā dzeramo traumu, centies atminēties, cik pilns tas bijis. Kad no rīta pamosties, pirms suņa bļodā atkal lej jaunu ūdeni, kaut vai uz aci novērtē, cik daudz šķidruma tajā palicis. Ja šis neizdodas, tad vari arī ūdens daudzumu dienas sākumā un beigās dzeramajā traukā atzīmēt ar ūdensizturīgu rakstāmo.

    Dehidratācija un tās pazīmes

    Ja dienas laikā dzīvnieks neuzņem pietiekami daudz ūdens, var sākties dehidratācija. Arī caureja vai vemšana, piemēram, saindēšanās rezultātā var novest pie organisma atūdeņošanās. Tā sevišķi viegli var piemeklēt slimus suņus, kucēnus, kā arī kucītes, kas ir stāvoklī vai zīda mazos. Enerģijas trūkums, apetītes zudums, sausa mute un deguns, ādas elastības zudums, caureja vai vemšana, iegrimušas acis ir tikai pazīmes, kas liecina par dehidratāciju. Sliktākajā gadījumā ūdens trūkums dzīvnieka organismā var izraisīt nieru un citu orgānu mazspēju un pat nāvi. Dažkārt dehidratācija var liecināt par kādu slimību, piemēram, nieru problēmām, diabētu vai vēzi. Tāpēc, ja tev ir aizdomas, ka suns piedzīvo organisma atūdeņošanos, steidzami vērsies pēc palīdzības pie veterinārārsta.

    Iemesli, kāpēc suns neuzņem pietiekami daudz šķidruma

    Iespējams, esi novērojis, ka tavs mājas mīlulis nav no tiem naskākajiem ūdens dzērējiem. Iemesli šādai dzīvnieka uzvedībai var būt dažādi, sākot ar netīru bļodu un beidzot ar veselības problēmām. Gluži tāpat kā tu labprātāk uzņem tīrus un atspirdzinošus dzērienus, arī tavs suns vēlas remdēt slāpes ar svaigu ūdeni. Kas nozīmē – iespējams, tas, ka dzeramās bļodas saturu papildina zemes gabaliņi vai tur nejauši iemaldījušies kukaiņi, attur suni no ūdens dzeršanas. Arī tas, kādu barību dzīvnieks ikdienā uzņem, var ietekmēt to, cik izslāpis viņš būs dienas laikā. Ja ikdienā mājas mīluli baro ar konserviem, tad daļu šķidruma viņš uzņem ēdot un pie ūdens ķeras tikai tad, kad ir patiesi izslāpis.

    Diemžēl suņa nevēlēšanās dzert ūdeni var liecināt arī par veselības problēmām. Iespējams, dzīvnieks izjūt sāpes mutes rajonā. Sāpju iemesli var būt dažādi, piemēram, bojāts zobs vai audzējs mutes dobumā. Arī tad, ja dzīvniekam būs problēmas ar žokli, tas fiziski nespēs uzņem pienācīgi daudz šķidruma.

    Arī slikta pašsajūta un nelabums var būt par iemeslu, kāpēc suns šķietami dienas laikā ūdenim nav pat pieskāries. Tā savukārt var būt pazīme kādai nopietnākai slimībai.

    Kas par daudz, tas par skādi

    Ja suns dienā patērē vairāk šķidruma nekā uzņem, tas var beigties ar veterinārārsta apmeklējumu. Bet kā ir ar tiem četrkājainajiem draugiem, kas, šķiet, varētu dzert un dzert un nekad nebūs gana? Arī šāda dzīvnieka uzvedība var liecināt par veselības problēmām, jo slāpes var būt simptoms citām slimībām. Tāpēc, ja ievēro, ka suns dzer, tavuprāt, pārmērīgi daudz, aprunājies par to ar savu veterinārārstu. Iespējams, ārsts ieteiks nodot urīna un asins analīzes, lai pārliecinātos par dzīvnieka veselības stāvokli.

    Tāpat būtu jāatceras vecais labais teiciens: kas par daudz, tas var skādi. Jo, arī dzerot pārāk daudz, ir iespējams nodarīt kaitējumu veselībai. Šādu stāvokli dēvē pat hiperhidratāciju. Tā visbiežāk tiek novērota suņiem, kas daudz uzturas ūdenī, piemēram, peldas ezerā, jūrā vai citā ūdenstilpnē. Nereti dzīvniekam, rotaļājoties ūdenī, sanāk uzņemt ļoti daudz šķidruma. Ja arī tavs mājas mīlulis siltajās dienās spēlējas ūdenī, tad ieteicams starp šādām izklaidēm ieturēt dažu minūšu pauzi.

    • Kā zināt, ka dzīvnieks ir sadzēries pārāk daudz šķidruma?

    Slikta dūša, vemšana, uzpūties vēders, koordināciju zudums un stiklainas acis ir tikai daži no simptomiem, kurus pamanot četrkājainais draugs steigšus jāved pie veterinārārsta. Ja sunim laikus netiks sniegta medicīniskā palīdzība, dzīvniekam var kļūt grūti elpot, sākties krampji, un sliktākajā gadījumā tavs mājas mīlulis pat var ieslīgt komā.

    Uzmanīgi ar krāna ūdeni!

    Lielākā daļa saimnieku sava četrkājainā drauga bļodu ik dienu papildina ar krāna ūdeni. Ja pats dzer mājās pieejamo krāna ūdeni un esi pārliecināts par tā sastāvu, ar droši sirdi vari to dot dzert arī sunim. Savukārt, ja pats labāk izvēlies patērēt filtrētu ūdeni un neesi pārliecināts par krāna ūdens sastāvu, padomā divreiz, vai to vajadzētu liet dzīvnieka bļodā.

    Zinātnieki ir veikuši daudz pētījumu par ūdens kvalitāti. Tajā ir atrastas arī veselībai bīstamas vielas, piemēram, svins un arsēns. Tāpat uzmanība būtu jāpievērš arī ūdens cietībai. Ļoti cieta ūdens uzņemšana var vecināt dažādas urīnceļu slimības.

    Ja zini, ka mājās esošo krāna ūdeni dažādu iemeslu dēļ nav ieteicams lietot uzturā, tad nelej to arī suņa dzeramajā bļodā.

    Tā vietā labāk to pirms lietošanas izfiltrē. Tas palīdzēs pasargāt dzīvnieka veselību un izvairīties no kārtējās vizītes pie veterinārārsta.

    Tāpat pievērs uzmanību arī dzeramā trauka tīrībai. Katru reizi, kad maini sunim ūdeni, noteikti izmazgā arī viņa bļodu. Ēdiena pārpalikumi kopā ar suņa siekalām un ūdeni ir lieliska vide baktērijām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē