• Kā tikt galā ar truša vēlmi iezīmēt teritoriju?

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    17. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pūkainie istabas garauši ir strikti teritoriālas būtnes. Viņi pasauli dala trijās teritorijās – savā un pašu tuvāko biedru teritorijā, publiskajā teritorijā un teritorijā, ko apsaimnieko citi (mājdzīvnieki, cilvēki).

    Daži trusīši ir miera mikas, kas ne par ko dzīvē nesatraucas. Citi ir nedaudz vairāk teritoriāli noskaņoti. Taču ir truši, kas kļūst ārkārtīgi dusmīgi un pat agresīvi, ja viņu teritorijā ieklīst kāds nepiederīgais. Parasti šī īpaši aizsargājamā teritorija ir viņu būris. Sods par ielaušanos privātajā zonā ir spēcīgi un sāpīgi spērieni ar kājām un pamatīgs kodiens.

    Ja truša saimniekam būrī veicami kādi darbi – tīrīšana, kārtošana, labošana –, ieteicams šīs darbības veikt tad, kad trusis no būra ir izņemts un nodarbināts ar ko citu. Tas attiecas ne tikai uz īpaši savu teritoriju sargājošajiem trušiem, bet arī uz pārējiem. Mēs taču negribam mīlulim sagādāt stresu, bet rūpēties, cienot viņa privāto telpu.

    Vēlas apmierināt ziņkāri

    To, ka noteiktu teritoriju apdzīvo kāds cits, trusis saprot bez mājieniem un garas skaidrošanas. Viņš lieliski zina, ka svešā teritorijā iet nedrīkst! Bet, kā mēs zinām, aizliegtais auglis ir tas saldākais, tāpēc aizliegtā vieta kļūst ļoti interesanta tuvākai aplūkošanai, kaut gan garausis rēķinās, ka īpašnieks (piemēram, suns vai kaķis) viņu var padzīt ar negodu un iespējams pat skandālu.

    Taču trusim nav padomā iemitināties svešajā vietā, viņš vienkārši vēlas apmierināt savu ziņkāri. Vienīgā vieta, kur trusis vēlas dzīvot, ir viņa personīgais, vienmēr tīrais, sausais un ar gardām maltītēm piepildītais būrītis.

    Paņēmieni, kā iezīmē teritoriju

    Veidi, kā trusis citiem atgādina, ka būris ir viņa mājas, ir divi. Pirmkārt, izmētājot viscaur lielākās un skaistākās barības granulas. Otrkārt, tās granuliņas, kas atrodas tualetes kastītē.

    Ja nu mājās dzīvo vēl kāds mājdzīvnieks un trusis kaut kādu iemeslu dēļ jūtas apdraudēts, viņš var izveidot savu štābu arī citviet dzīvoklī, kur regulāri atstās zīmes (ekskrementus, urīnu un barību) par savu eksistenci.

    Galvenokārt viņš to darīs uz grīdas istabas kaktos, bet dzirdēts arī par īpaši augstu čurāt spējīgiem trušiem, kas spēj saslapināt tapetes teju metra augstumā.

    Saimniekam jāņem vērā, ka metodes, kā trusim likt pārstāt iezīmēt savu teritoriju neatļautās vietās, nav. Vienīgais ceļš ir rīkoties preventīvi – sargāt trusi no stresa, apdraudējuma un dot viņam pietiekami daudz personīgās dzīves telpas, lai trusis varētu netraucēti dzīvot.

    Tautas metode !Trusim vairs negriboties iezīmēt neatļautu istabas stūri, ja tas izslaucīts ar etiķi. Tas nomāc arī urīna smaku.

    Zoda berzēšana

    Iespējams, tu esi ievērojis, ka trusītis berzē zodu pret dažādu priekšmetu stūriem, izvirzījumiem un jauniem interjera priekšmetiem, kuri novietoti viņa ceļā. Tā nav niezošas vietas kasīšana, bet gan sistemātiska atgādināšana par savu klātbūtni un par to, ka, piemēram, šī būrim blakus stāvošā žurnālgaldiņa saimnieks ir viņš.

    Zem mēles pūkainim atrodas smaržu dziedzeris. Caur porām uz zoda priekšmets tiek iezīmēts ar cilvēkiem nejūtamu un neredzamu vielu, ko toties labi jūt citi dzīvnieki. Nav nekāda iemesla neļaut trusim berzēt zodu, kur vien tīk. Tas nerada nekādus vizuālus bojājumus, neizplata sliktu smaku un ir pilnībā netraucējoši.

    Nekastrēto un nesterilizēto trušu problēmas

    Šajā gadījumā vārds problēma tik tiešām izmantots pilnā un tiešā tā nozīmē. Problēma, pirmkārt, ir trušu pusaudžiem, kuru hormoni trako tik spēcīgi, ka histēriski iezīmēts ar ekskrementiem un urīnu tiek pilnīgi viss: būris, visi stūri, priekšmeti un nereti arī citi truši, mājdzīvnieki un cilvēki…

    Berzējot gar priekšmetiem dibengalu, trusis iezīmē teritoriju ar otru smaržu dziedzeri, kas atrodas anālās atveres rajonā. Un, otrkārt, problēma ir truša saimniekam, kuram tas viss jātīra.

    Lai saimnieks nesāktu trusīti klusībā nīst par viņa šmucīgo uzvedību un trusis hormonu vētrā nesajuktu prātā, šie dzīvnieciņi ir jākastrē un jāsterilizē.

    Pret šo procedūru skeptiski noskaņotajiem jāpaskaidro, ka tas nekādā veidā nemazina istabas truša dzīves kvalitāti. Tieši otrādi. Dzīvnieks ilgāk dzīvo; ir mierīgāks un draudzīgāks pret trušiem (jo nav ar zobiem un nagiem jāuzvar kavalieru cīņās, kas neapšaubāmi sagādā lielu stresu un rada agresīvu uzvedību); ir labvēlīgāks pret cilvēkiem; trusis var dzīvot kopā ar draudziņu, vislabāk pretēja dzimuma; trusis jūtas krietni laimīgāks, jo necieš no konstantas nespējas apmierināt pārošanās vēlmi. Jāpiebilst, ka tas attiecas arī uz citu sugu mājdzīvniekiem.

    Piemērotākais laiks, kad kastrēt vai sterilizēt trusi, ir pirmais dzīves pusgads. Puikas var operēt ātrāk (jau četru mēnešu vecumā), meitenes – apmēram sešu mēnešu vecumā. Procedūra nav ilga un sarežģīta, bet svarīga gan.

    Papildus hormonu vētras nomierināšanai, sterilizēšana un kastrēšana ievērojami novērš iespēju saslimt ar dzimumsistēmas audzējiem, dzemdes un urīnceļu audzējiem. Pēc operācijas dažu nedēļu laikā truši parasti sāk godīgi un kārtīgi veikt savas tualetes darīšanas tam paredzētajā kastītē, nevis ārpus tās.

    Padomi tualetes kastītes lietošanai

    Shutterstock

    Ja svarīgā operācija ir veikta, pagājušas pāris nedēļas, hormoni nomierinājušies, bet trusītim ar tualetes kastītes lietošanu neveicas tik gludi, kā gaidīts, iespējams, ka vaina ir funkcionālajā dizainā. Lai ļipainītim būtu ērti un tīkami izmantot kastīti, svarīgi ievērot dažus priekšnoteikumus.

    • Kastes augstums – apmēram 15 centimetru. Tik augstas kastītes sienas domātas tiem trušiem, kuri dabiskās darīšanas kārto no augstākas pozīcijas.
    • Trušiem patīk rakt, un tualete ir brīnišķīga vieta rakšanai. Ja tev netīk uz visām pusēm izrakņātais un izspārdītais kastītes saturs, ir divi veidi, kā rīkoties. Ieviest slēgta tipa tualeti ar ieejas durtiņām – trusis varēs rakties, cik tīk, bet ārā neko neizbārstīs. Ieviest atsevišķu kasāmkasti, lai tualetes kastei paliek tai paredzētās darīšanas.
    • Pārspīlēti pedantiska attieksme pret higiēnu var trusī izraisīt apjukumu – kur ir mana kastīte, ja nekur nav redzamas iepriekšējās tualetes apmeklējuma sekas? Lai trusis justos komfortabli, viņam jāsaož un jāredz, ka vismaz daži dārgumi ir savā vietā un tu tos neesi aiznesis prom.
    • Katram savu kastīti. Tā nav obligāta prasība, bet diviem trušiem var izrādīties grūti sadalīt vienu kastīti. Kā lai mierīgi nokārtojas, ja otrs gaida un dīdās, un arī cenšas iekāpt kastītē?
    • Pareizais novietojums. Pavēro mīluļa paradumus un pielāgojies viņam, novietojot kastīti tur, kur viņam tīk nokārtoties. Pats taču viņš kastīti nenoliks tur, kur tai, viņaprāt, jābūt!
    • Kastīšu skaits. Ja tavam trusim ir privilēģija joņot pa visu dzīvokli, ar vienu kastīti nepietiks. Trusis netērēs laiku, lai ietu uz būrīti. Tāpēc izliec pa kastītei visās telpās, kur dzīvnieciņš uzturas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē