• Kā tiek veidota čūsku kodumu pretinde?

    Daba un dzīvnieki
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    17. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tas, ka var sakost indīga čūska, ir daudzu cilvēku lielākā fobija. Un tā nav nepamatota: čūsku inde var izraisīt smagu alerģisku reakciju, organisma intoksikāciju, bet atsevišķos gadījumos pat beigties letāli. Par laimi, medicīna glābj cilvēku dzīvību. Tāpēc, pat ja tevi sakodusī čūska bijusi indīga, savlaicīga un kompetenta palīdzība pēc kodiena var glābt dzīvību un veselību.

    Svarīgākais palīdzības sniegšanā ir laikus ievadīt vakcīnu, kas satur īpašu serumu. Tas palīdz ķermenim tikt galā ar čūskas indi. Bet kā tas tiek ražots? Patiesībā seruma izgatavošanas tehnoloģija, kas palīdz pret čūsku indi, kopš tās izgudrošanas pirms vairāk nekā divsimt gadiem nav piedzīvojusi radikālas izmaiņas. Franču zinātnieks Alberts Kalmets ierosināja šo metodi, tāpēc viņu var uzskatīt par tās izgudrotāju.

    Kāda ir šīs metodes būtība?

    • Indīgajai čūskai tiek izņemti īpaši dziedzeri, kas ražo indi.
    • No šiem dziedzeriem izdala toksīnu.
    • Iegūto indi ievada cūkas vai zirga asinīs nelielās devās, kas nav nāvējoša.
    • Dzīvnieka ķermenis izstrādā antivielas. Pēc vairākām dienām no dzīvnieka tiek paņemtas asinis (no zirga – līdz pat 6 litriem). Tās savāc, attīra, nodala nepieciešamo vielu un pārvērš serumā, pievienojot tam līdzekļus ilgākai uzglabāšanai.

    Šī metode saglabājusies līdz mūsdienām gandrīz nemainītā veidā, vienīgi mūsdienās šie serumi pieejami dažādāki. Proti, pret noteiktas čūskas kodumu palīdz tikai tā vakcīna, kuras izgatavošanai izmantota tieši šīs sugas čūskas inde. Cita neiedarbosies. Piemēram, pretinde, kas izgatavota, par pamatu ņemot karaliskās kobras indi, būs efektīva tikai pret šo čūsku kodieniem, bet nederēs, ja sakodīs, piemēram, odze. Nesen tika izstrādāti universāli serumi, taču zinātnieki un ārsti strīdas par to efektivitāti.

    Vakcīnu ievada zem ādas, intramuskulāri vai intravenozi. Ir ļoti svarīgi to ievadīt iespējami ātrāk pēc čūskas koduma, lai izvairītos no indes toksiskās iedarbības. Šī seruma izgudrošana kļuva par īstu izrāvienu medicīnā un ļāva ievērojami samazināt nāves un invaliditātes procentu pēc čūsku kodumiem. Pateicoties šim ģeniālajam izgudrojumam, tagad mirst tikai 2–3 procenti sakosto, lielākoties Indijā, Āzijā, Dienvidamerikā un ļoti reti Eiropā. Un arī tikai tad, ja cilvēks bijis tik vieglprātīgs un laikus nav devies pie ārsta vai arī nav līdz tam paspējis, jo pretinde jāievada dažu stundu laikā pēc koduma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē