• Kā samierināt kaķus, ja draudzība neveidojas

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    3. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gamaliel Espinoza Macedo, flickr.com/gamikun
    Kaķene, kas līdz šim bijusi vienīgā šīs sugas valdniece mājās, negrib samierināties ar jauno iemītnieku – vēl vienu kaķēnu, tāpēc gaidītā prieka vietā, mājās valda agresīva gaisotne. Iezemiete asi protestē pret mazuli, šņācot, rūcot un pazūdot prom no mājām stundām un pat dienām ilgi. Kā rīkoties, lai samierinātu abus minčus, stāsta kaķu pazinēja Rasma Sauja.

    Svarīgi pareizi un rūpīgi iepazīstināt veco un jauno iemītnieku. Vispirms kaķēnu ieliec konteinerā vai būrī (tā viņš būs pasargāts no rezidējošā kaķa draudiem un agresivitātes) un tikai tad ļauj mājas valdniekam to apošņāt un iepazīt. Ideāli, ja kaķēns ar visu būri tiek pārvietots no vienas istabas uz otru apmēram nedēļu – lai nostiprinātu viņa klātbūtnes tiesības visā mājā.

    Esošajos kaķus tualetes traukos var ievietot mitrās sastāvdaļas no kaķēna tualetes, kas palīdzēs smaržu sadales procesā, un kaķus ieteicams barot cieši līdzās vienu otram, atdalot ar aizsprostiņu – lai veicinātu personīgās telpas kopīgu izmantošanu.

    Pirmā neierobežotā tikšanās rūpīgi jāuzrauga, abus pieturot ar roku vai uzliekot iemauktiņus.

    Ko darīt ja kaķene tomēr nepieņem jaunpienācēju:

    • Apmēram pēc trīs nedēļām var secināt – vai harmonija abu starpā būs iespējama. Taču, ja spalvas put arī pēc šī laika posma, ir vērts rīkoties pēc principa: kas pēdējais iekšā, tas pirmais ārā.
    • Prātīgāk būtu jaunulim sameklēt citus saimniekus un nevilcināties pārāk ilgi. Mazulim ir būtiski augt un attīstīties draudzīgā, nesasprindzinātā atmosfērā, taču valdošā kaķa nezūdošā agresija jaunajam kaķim liks dzīvot nepārtrauktās bailēs un faktiski liegs normāli attīstīt paša raksturu visā pilnībā.

    Kaķis, kurš mazotnē audzis kopā ar daudziem kaķiem un ir pieradis pie citu klātbūtnes un ēdiena dalīšanas, daudz labāk pieņem jaunatnācēju.

    Ja no kaķēna tomēr nevari atteikties, ķeries pie pēdējā salmiņa:

    • Ieberzē jaunā kaķa lietotus pakaišus otra kaķa vilnā. Dažos gadījumos tas palīdz.
    • Ieberzē abu kaķu kažokos kaķu mētru vai baldriānu – minči, kas jutīgi pret šo smaržu, jutīsies labāk viens otra tuvumā;
    • Ja agresīvas reakcijas ir spilgti izteiktas un ilgstošas, vieglas, nomierinošas homeopātiskas zāles rūdītam valdniekam palīdzēs pieņemt jaunatnācēju.
    • Sacensības garu var mazināt arī jaunpienākušā sterilizācija (vai kastrēšana), cik vien ātri veterinārārsts to ļauj.

    Der zināt!

    • Vienmēr būs kaķi, kuri neparko nepieņems cita kaķa klātbūtni savā teritorijā. Turklāt dzīvniekam kļūstot vecākam, agresijas izpausmes parasti palielinās.
    • Ieziemietim vienmēr ir nepieciešams laiks, lai novērtētu, kā saimnieki un citi dzīvnieki izturas pret jaunatnācēju. Ja viņš novēro no viņu puses labvēlību un redz, ka jaunais ģimenes loceklis tiek atzīts – tas var palīdzēt valdošajam kaķim mainīt savu nostāju.
    • Mazs kaķēns vēl smaržo pēc mātes piena un tā kaķene, kurai pēcnācēji ir bijuši, jauniņo uztver kā bērnu un nereti abi kaķi atlikušo mūžu tā arī nodzīvo mātes un bērna attiecībās. Sterilizēta bezbērnu kaķene šīs sajūtas nepazīst un mazo uztver vienkārši kā svešinieku.
    • Kaķis, kurš mazotnē audzis kopā ar daudziem citiem kaķiem un ir pieradis pie citu kaķu klātbūtnes un ēdiena dalīšanas, daudz labāk pieņem jaunatnācēju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē