• Kā pasargāt mājdzīvniekus svētku laikā

    Mājas mīluļi
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Mīluļu saimnieki zina, ka ar gardiem cienastiem piekrauts svētku galds piesaista četrkājainos draugus, un ne katrs spēj pretoties, kad suns vai kaķis zem galda lūdz dalīties ar gardumiem. Taču daži produkti var nopietni kaitēt dzīvnieka veselībai.

    Nestle Purina Petcare Baltics pārstāve Anita Lebana uzsver, ka dzīvnieki brīvdienu laikā ir pakļauti virknei apdraudējumu, tādēļ saimniekiem jābūt informētiem un vajadzības gadījumā jārīkojas: «Pirmajā vietā ir dzīvnieka veselība. Kvalitatīvs uzturs, kustība, socializācija. Taču svētku laikā dažkārt aizmirstam par būtiskām drošības prasībām, un vēlme, piemēram, iepriecināt mīluli ar gardumiem no svētku galda var beigties bēdīgi.»

    A. Lebana izceļ galvenos riska faktorus un sniedz padomus, kā no tiem izvairīties.

    Svētku galda pārpalikumi

    Dažiem viesiem patīk palutināt mājdzīvnieku, iedodot kādu gardumu no galda, taču ir produkti – šokolāde, vīnogas un rozīnes, sīpoli un ķiploki satur dzīvnieku veselībai kaitīgas vielas: «Piemēram, tumšajā šokolādē ir īpaši augsta teobromīna koncentrācija – tas ir alkaloīds, kas pat nelielās devās var nodarīt nopietnu kaitējumu suņiem.» 

    Nereti cilvēki mēdz dzīvniekiem atdot svētku pārpalikumus, kuru termiņš ir iztecējis. Ja šāda pārtika nav veselīga cilvēkiem, tad tā arī nebūs laba dzīvniekiem. Veselīgākais un mājdzīvniekam piemērotākais risinājums svētkos būtu ievērot ierasto rutīnu un nemainīt uzturu. Dzīvnieki ir pieraduši pie savas barības, tāpēc pēkšņas uztura maiņas dēļ var streikot gremošanas sistēma, un saimniekiem var nākties steigšus plānot papildu pastaigas,» brīdina speciāliste.

    Svētku dekorācijas

    Kvēlojošas gaismiņas, sveces, izkārtie rotājumi – tas viss piesaista dzīvnieka uzmanību un vilina apostīt vai rotaļāties, tāpēc visām dekorācijām jābūt labi piestiprinātām.

    «Izrotātā egle īpaši piesaista mājdzīvniekus: Suņi nereti mēģina dzert ūdeni no trauka zem eglītes, var to apgāzt un savainoties. Mājdzīvnieku vajadzētu iepazīstināt ar jaunajiem rotājumiem, pavērot tā uzvedību un aizrādiet, ja redzat, ka mīlulis spēlējas tā, ka var savainoties. Jāņem vērā arī egles stabilitāte – tai jābūt nostiprinātai tā, lai ne dzīvnieks, ne bērns nevarētu to izkustināt un nogāzt,» stāsta A. Lebana.

    Ziemassvētku rotājumi laukos un viensētās piesaista arī savvaļas dzīvnieku uzmanību – tie var sapīties virtenēs un nodarīt kaitējumu ne tikai cilvēkam, bet arī sev – tā nereti gadās ar ragaiņiem, kuri vēl nav nometuši ragus. 

    Dzīvnieku emocionālā labsajūta

    Pēc Lebanas domām, svētku laiks dažiem mājdzīvniekiem var radīt lielu stresu – viesi, troksnis, rutīnas izmaiņas. Ir svarīgi, lai būtu vismaz kāda vieta, kur dzīvnieks var netraucēti uzturēties. Tāpat svarīgi ir izskaidrot viesiem, kādi ir dzīvnieka barošanas noteikumi, kāda veida produktus tam var dot. «Bērniem ieteiktu vajadzētu atgādināt, ka šokolāde un konfektes nav īstais ēdiens kucēnam, un, ja ļoti vēlies viņam uzdāvināt kādu cienastu, vislabāk iedot dažus graudiņus mājdzīvnieku barības vai īpaši dzīvniekiem paredzētus kārumus. Tas pasargās mīluli no netīšas saindēšanās,» iesaka A. Lebana.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē