• Kā pārvadāt mašīnā papagaili

    Daba un dzīvnieki
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    13. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Parasti šāds jautājums rodas tiem putnu saimniekiem, kuri nevis vienkārši pārved papagaili no zooveikala, bet vēlas to aizvest uz pārbaudi pie veterinārārsta, uz vasarnīcu vai transportēt uz citu dzīvesvietu. Šādos gadījumos runa ir par salīdzinoši gariem pārbraucieniem. Bet, ņemot vērā, ka jebkura apstākļu maiņa putnam ir liels stress, jāzina, kā to darīt pareizi un putnam iespējami komfortabli.

    Jānodrošina ērtības

    Ornitologi saimniekiem atgādina, ka jebkurš ceļojums putniem vairumā gadījumu būs liels uztraukums un pārdzīvojums. Putns ir pieradis pie noteiktas vides – būra, dzirdinātavas, dienas režīma. Nonākot pilnīgi nezināmā vidē, viņš jūtas neaizsargāts un ir spiests adaptēties.

    Tiesa, arī šajā ziņā ir vairāki izņēmumi. Piemēram, putni, kuri regulāri ceļo kopā ar saviem saimniekiem. Viņiem šāda pārvietošanās kļūst par priecīgu notikumu. Lai kā arī būtu, galvenais saimnieka uzdevums – organizēt braucienus tā, lai mazinātu putna bailes, uztraukumu, radītu mieru, ērtības un siltumu brauciena laikā.

    Ja tavs papagailītis pieder pie neliela izmēra putnu kategorijas (viļņainais, korella), viņa pārvadāšanai automašīnā var izmantot nelielu kastīti ar caurumiņiem gaisam.

    Optimālais variants – speciāla transportēšanas kaste putniem. Tādas var nopirkt zooveikalos, daudzos interneta veikalos, un tā nav dārga. Ja tu plāno savu putniņu pārvadāt ne reizi vien, šāda kaste tev lieti noderēs.

    Protams, mēdz būt situācijas, kad nav laika iet un meklēt speciālu pārvadājamo konteineru putnam, un tu izvēlies parastu kasti, kāda atrodama mājās. Tā nekādā gadījumā nedrīkst būt kaste, kurā glabāta sadzīves ķīmija!

    Ja tev liekas, ka šis priekšmets nesmaržo un tīri labi der putna pārvadāšanai automašīnā, tu maldies. Mēs, cilvēki, neesam tik jutīgi pret dažādiem aromātiem kā putni. Viņi ar savu smalko ožu un maigajiem miniatūrajiem elpošanas orgāniem būs spiesti visu ceļu ieelpot ķīmiskus izgarojumus.

    Lai pārvadātu lielo sugu papagaiļus (Amazones papagaili vai kakadu), saimnieki nereti izmanto kaķu pārnēsājamās kastes. Tajās var ievietot dzirdinātavu, barotavu, ielikt kociņu, uz kura putnam pasēdēt. Proti – tādā veidā izveidot putna būra analogu.

    Parasts būris neder

    Vairāki putnu saimnieki interesējas, kāpēc pārvadāšanai automašīnā neder parasts papagaiļu būris. Atbildi uz šo jautājumu zina tie, kuri bijuši tik neapdomīgi un ko tādu reiz izmēģinājuši. Pirmkārt, putns redz nepazīstamu vidi, maziņus attēlus, pārvietojoties lielā ātrumā, un tas viņam rada stresu.

    Otrkārt, papagailis būrī var sākt mētāties no vienas vietas uz citu un rezultātā iegūt traumas. Ja braukt paredzēts pa lauku ceļiem, piemēram, uz vasarnīcu, tur būs daudz bedru un nelīdzenumu. Strauja bremzēšana un transporta kratīšanās var novest pie tā, ka papagailis atsitas pret būra stieplēm. Tāpēc parasts putnu būris pārvadāšanai automašīnā neder.

    Ja jābrauc tālu, transportēšanai var izmantot grozu ar vāku. Atceries, ka grozā obligāti jābūt dzirdinātavai.

    Nevajadzētu aizmirst, ka putnu lielākais bieds ir caurvējš. Tāpēc neatkarīgi no tā, vai brauc tuvu vai tālu, nekādā gadījumā never vaļā visus mašīnas logus. Dažkārt pietiek tikai ar minūti divām caurvējā, lai brauciens putnam beigtos visai bēdīgi. Caurvējš ir bīstams jebkurā gadalaikā – pat viskarstākajā vasarā.

    Ja putnu mašīnā transportē ziemā, bet salons slikti un lēni sasilst, padomā par to, kā nodrošināt papagailim siltumu.

    Vislabāk mašīnu iesildīt jau laikus un tikai pēc tam nest uz to pārvadājamo kasti ar putnu. Otrs variants – kaste kārtīgi jāsatin segās. 

    Kādu izmēru?

    Runājot par pārvadājamās kastes izmēru, parastam viļņainajam papagailītim mierīgi pietiks ar 30 × 20 × 20 cm lielu kasti. Tās dibenā vajag ieklāt dvielīti vai kādu lupatiņu, lai putnam neslīdētu kājas. Bet ievietot putnu tajā vajag nevis īsi pirms izbraukšanas, bet jau laikus.

    Jau dienu vai divas iepriekš uz kādu laiku putns tajā jāieliek, lai viņš var izzināt jauno vietu, pierast pie tās.

    Tad brauciena dienā putnam kaste vai konteiners jau būs pazīstams priekšmets un stress nebūs tik liels. Brauciena laikā ar putnu jākomunicē, jāuzrunā vārdā, jāuzcienā ar kādu kārumiņu. Kasti vislabāk vest uz aizmugurējā krēsla, turot to rokās, vai arī piesprādzēt, lai putnu mazāk kratītu. Automašīnas vadītājam jābūt ļoti akurātam šāda brauciena laikā. Vajadzētu censties iztikt bez straujas bremzēšanas un citiem manevriem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē