• pareizi rūpēties par grūsnu jūrascūciņu

    Daba un dzīvnieki
    Ligita Timma
    26. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jūrascūciņai grūsnība ilgst aptuveni divus mēnešus vai nedaudz ilgāk, un dzīvnieciņa organismam tas ir smags darbs. Ne velti grūsnības laikā jūrascūciņas visai bieži nomirst, lielākoties grūsnības toksēmijas dēļ. Taču pirms laika par to nevajag raizēties. Grūsno cūciņu rūpīgi kopjot un uzmanot, ar viņas veselību viss būs kārtībā.

    Kā zināt, ka cūciņa grūsna?

    Nereti gadās tā, ka jūrascūciņa ir kļuvusi grūsna, bet saimnieks par to pat neiedomājas. Jūrascūciņu meitenes var apaugļoties, sasniedzot mēneša vecumu, puikas iegūst spēju apaugļot jau 24 dienu vecumā. Ja mazuļi laikus nav atšķirti, pārošanās lietas var notikt agri un mājiniekiem nemanot. Vēl jo vairāk tāpēc, ka jūrascūciņas mēdz rosīties naktīs, kad saimnieki parasti guļ. Gadās arī tā, ka no zooveikala pārvestā mīlulīte jau ir grūsna. Visu iepriekš minēto ņemot vērā, svarīgi laikus noskaidrot – vai tavai mīlulei ir drīz gaidāmi pēcnācēji.

    Saimniekam pašam konstatēt cūciņas grūsnību nav vienkārši, izņemot gadījumus, kad jau tuvojas dzemdības un dzīvniekam vēderiņš kļuvis krietni apaļāks.

    Tā kā grūsnība ilgst no 60 līdz 72 dienām, tad tas jau būs uz otrā mēneša beigu pusi. Metienā jūrascūciņām mēdz būt no viena līdz sešiem mazuļiem, bet pirmajās dzemdībās biežāk ir tikai viens pēcnācējs, protams, ka tad cūciņai noteikti nebūs zīmīgi liels puncis. Nekādā gadījumā nesāciet stipri spaidīt dzīvnieka vēderiņu – tas var izraisīt abortu!

    Varētu pamanīt to, ka jūrascūciņa vairāk ēd uz dzer, bet arī tā nav 100% droša pazīme grūsnībai, jo visi jauni dzīvnieki dūšīgāk ēd – viņiem taču jāaug! Daudzām dzīvnieku sugām viena pazīmēm, ka gaidāms pieaugums, ir migas veidošana, taču jūrascūciņas netaisa migas.

    Ja tev ir aizdomas, ka cūciņa ir grūsna, to jebkurā gadījumā var lūgt noteikt veterinārārstam. Arī ja skaidri redzams, ka cūciņas vēders ir palielināts, – tas var būt saistīts nevis ar grūsnību, bet ar kādu kaiti. Veterinārā klīnikā, kur ir iespējams veikt ultrasonogrāfisku izmeklēšanu, visdrošāk varēs noskaidrot, vai jūrascūciņa gaida mazuļus. Ar ultraskaņas palīdzību var mēģināt noteikt arī to, cik mazuļu cūciņai gaidāms un aptuveni cik laika vēl palicis līdz dzemdībām.

    Ja jūrascūciņas grūsnība gadījusies neparedzēti, noskaidro, kā tieši viņa varējusi sapāroties – vai tas noticis, iekams esi viņu iegādājies, vai arī kādā tavā būrītī kopā dzīvo gan jūrascūciņu puiši, gan meitenes. Drošāk būs, ja uzticēsi kādam speciālistam, lai pārbauda dzimumu visiem taviem mīluļiem.

    Ņem vērā!

    • Ja esi nolēmis, ka jūrascūciņai vajadzīgi pēcnācēji, atceries, ka labākais vecums, kad pirmo reizi pārot, meitenēm ir no 5 līdz 9 mēnešiem (ieteicams – kad sasniegušas vismaz 500 gramu svara), tēviņiem – no 7 mēnešiem.
    • Nevajadzētu mātīti pirmo reizi pārot, ja tā jau ir vecāka par gadu, jo ir lielāks risks, ka grūtniecības laikā var rasties sarežģījumi.

    Noskaidro riskus!

    Ja grūsnība iestājusies neplānoti, svarīgi pārliecināties, vai saistībā ar to nevar rasties problēmas jūrascūciņas veselībai vai mazuļiem. Vēlams pārliecināties, vai ir risks mazuļiem piedzimt ar kādu iedzimtu kaiti.

    Ja šī viņai ir pirmā grūsnība, noskaidro, vai tava cūciņa ir piemērotā vecumā – sasniegusi vismaz piecu mēnešu vecumu un nav vecāka par deviņiem mēnešiem? Ja šī ir kārtējā grūsnība, vai tā neseko pārāk ātri pēc iepriekšējās (normāli būtu nepārot biežāk kā divas līdz trīs reizes gadā), vai dzīvnieks nav vairāk nekā divus gadus vecs. Ja tavai jūrascūciņai grūsnība gadījusies neīstajā laikā, dodies pie veterinārārsta, kas ieteiks vēlamās barības piedevas vai citus līdzekļus, kā riskus mazināt.

    Riska kategorijā ieskaitāmas arī jūrascūciņas, kas sirgst ar aptaukošanos, jo tām ir lielāka bīstamība saslimt ar toksēmiju.

    Grūsnības laikā un pēc tās, kamēr turpinās mazuļu zīdīšanas periods, biežāk sastopamā problēma ir grūsnības toksikoze. Tās cēloņi vēl tā īsti nav izpētīti, bet ir zināms, ka vieni no toksikozes provocētājiem ir stress un karstums (cūciņas, kā zināms, arī nebūdamas grūsnas, vēsumu panes vieglāk nekā karstumu). Tāpēc ļoti svarīgi, lai dzīvnieks, cik vien iespējams, būtu pasargāts no uztraukumiem, diskomforta, karstuma.

    Kā rūpēties?

    • Gādā, lai grūsnu jūrascūciņu neizbiedē skaļi trokšņi un spilgtas gaismas.
    • Neatstāj viņu tiešos saules staros vai pie apsildes ierīcēm, radiatoriem – uzmani, lai dzīvniekam nav par karstu.
    • Pēc iespējas saglabā ierasto dienas kārtību un vidi. Ja noteikti nepieciešamas izmaiņas, izdari tās grūsnības agrākajā posmā (piemēram, barības vai būra biedru maiņa).
    • Nemazgā viņu grūtniecības laikā.
    • Ņem cūciņu rokās pēc iespējas mazāk, jo tas var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības. Pēdējās divās nedēļās labāk nemaz neņemt rokās. Ja nepieciešams pārvietot, piemēram, lai nosvērtu, ievilini viņu kastītē un tajā arī nes un nosver.
    • Turpini laist jūrascūciņu pastaigās ārpus būra.
    • Parūpējies, lai cūciņai ir nodrošināts vajadzīgais barības daudzums un sortiments, vitamīni, kā arī svaigs ūdens.

    Ja tev rodas aizdomas par jūrascūciņas pašsajūtas pasliktināšanos vai pamani kaut vienu no toksikozes pazīmēm, nekavējoties ved dzīvnieciņu pie veterinārārsta.

    Toksikozes pazīmes

    • Siekalošanās.
    • Slikta apetīte.
    • Nespodrs apmatojums.
    • Aktivitātes zudums.
    • Puspievērtas acis.
    • Acetona smaka izelpotajā gaisā, var būt jūtama arī no ādas.

    Iekārto ērtāku būrīti

    Grūsnības laikā vairāk rūpju prasa arī jūrascūciņas būrītis. Tam jābūt gana ērtam, lai cūciņa labi justos. Viņai šajā periodā nebūs piemērots vairāklīmeņu sprosts, jo, būdama druknāka un smagāka, viņa nevarēs tajā brīvi pārvietoties. Jāsagādā arī iespējas cūciņai paslēpties. Šim nolūkam varētu derēt neliela kurpju kastīte, bet, ņemot vērā, ka kartonu viņa var sagrauzt, vairāk būtu piemērota kastīte no plastikāta.

    Līdztekus parastajai ikdienas sakopšanai un pakaišu maiņai būris divreiz nedēļā kārtīgi jāiztīra. Uzmani, lai tas neatrastos caurvējā vai vietā, kur var būt pārāk karsti.

    Tikai tīkamus kaimiņus!

    Jūrascūciņas ir sociāli dzīvnieki un vēlas sabiedrību, tāpēc arī grūsnības laikā labprāt dzīvo kompānijā. Taču, ja tev it divas meitenes un jūti, ka grūsnajai cūciņai būra biedrene lāgā nepatīk, pārcel otru uz citu būri. Citādi abu strīdi grūtniecei nenāks par labu, tas būs papildu stresa cēlonis.

    Ja viņa ir vienā būrī ar pretējā dzimuma pārstāvi, tad ap 50. grūsnības dienu puisis ir jāpārvieto uz citu vietu, lai cūciņai netraucē. Turklāt jāņem vērā, ka teju tūliņ pēc mazuļu piedzimšanas viņš var meiteni atkal apaugļot.

    Ēdienkartes īpatnības

    Parasti jūrascūciņu iesaka barot divreiz dienā, bet grūsnās jābaro biežāk – 3–4 reizes dienā. Tā kā grūsnības laikā jūrascūciņām ievērojami paaugstinās glikozes patēriņš, ēdienkartei jābūt īpaši sabalansētai. Ēdienkarti veido kvalitatīva specializētā sausā barība ražotāja noteiktajās devās, neierobežots siena, zāles daudzums un dārzeņi. Svaigam sienam jābūt pieejamam vienmēr. Gan grūsnām, gan barojošām jūrascūciņām iesaka to papildināt ar lucernas sienu, jo tam ir augsts kalcija un proteīna saturs. Vasarā cūciņu pakāpeniski pieradina ēst arī tīru zāli – āboliņu, pienenes u. c.

    Jūrascūciņām ik dienas ieteicams saņemt vienu sauju svaigu dārzeņu, bet grūsnajām (kad tās sāk ēst vairāk) dārzeņu porciju var palielināt līdz pusotrai vai pat divām saujām dienā. Biežāk no dārzeņu klāsta tiek doti burkāni, salāti, pētersīļi, tomāti, paprikas, spināti, vasarā zirņu pākstis. Nevajadzētu piedāvāt vienu un to pašu dārzeni vairākas dienas pēc kārtas.

    C vitamīns visām jūrascūciņām ir obligāts, jo cūciņas organisms pats to nespēj sintezēt.

    Grūsnām jūrascūciņām nepieciešams arī lielāks C vitamīna daudzums. Daļu vajadzīgā daudzuma dzīvnieks uzņem ar barību, bet vismaz 5 mg C vitamīna dienā iesaka dot papildus. Neiesaka pievienot C vitamīnu dzeramajam ūdenim, jo vitamīns maina ūdens aromātu. Iespējams, ka dzīvnieciņš negribēs tādu dzert, bet tas savukārt var radīt organisma atūdeņošanos, grūsnās cūciņas no tāda stāvokļa jāuzmana īpaši, jo tas var beigties pavisam bēdīgi. Jāņem arī vērā, ka ūdenī izšķīdināts C vitamīns ātri zaudē savu efektivitāti.

    Ar augļu došanu jūrascūciņām neiesaka aizrauties, taču grūsnības laiks ir izņēmums – pēdējās četrās nedēļās ik pēc trim dienām cūciņu var pacienāt ar nelielu ābola gabaliņu vai ar zemeni, vai vīnogu bez sēkliņām.

    Katru dienu cūciņai jānodrošina svaigs, tīrs ūdens. Grūsnības laikā tas ir sevišķi svarīgi. Dzirdināšanai var izmantot bļodiņu, ko novieto uz būra grīdas, taču ieteicams izvēlēties dzirdinātavu – slēgtu pudelīti, ko iekarina būra restēs. Ūdens pudeli tīra reizi nedēļā, lai tajā novērstu aļģu un baktēriju veidošanos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē