• Kā mīlulim pareizi izņemt ērci mājas apstākļos?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    25. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ērču pārnēsātās slimības var izplatīties mājdzīvnieka ķermenī jau 12 stundas pēc ērces piesūkšanās. Dažas no šīm slimībām, piemēram, Laimas slimība, var tik pārnestas arī uz cilvēkiem. Tāpēc, ja ieraugi tavam sunim vai kaķim ērci, svarīgi to ātri un pareizi noņemt.

    Kas nepieciešams, lai izņemtu ērci?

    • Smaila pincete vai speciāls ērču izņemšanas instruments
    • Medicīniskais spirts vai šņabis
    • Antibiotiku ziede (ja tev mājās tāda ir)
    • Burciņa vai kāds cits trauks ar vāku
    • Kāds, kurš palīdzēs pieturēt dzīvnieku
    • Kārums

    Kā pareizi izņemt ērci?

    1. Uzvelc vienreizlietojamos cimdus.
    2. Piepildi trauciņu ar medicīnisko spirtu.
    3. Uzmanīgi paņem savu mīluli un novērs viņa uzmanību ar kādu našķi.
    4. Pašķir sāņus suņa apmatojumu un pārliecinies, ka tā patiešām ir ērce, nevis kāds ādas izaugums, piemēram, kārpiņa.
    5. Uzliec uz ērces vates tamponu, kas samērcēts spirtā vai šņabī, tā paturi minūtes piecas, ērce apreibs, un būs vieglāk to izņemt.
    6. Uzmanīgi satver ērci ar pinceti vai speciālu ērču izņemšanas instrumentu (knaiblītēm) iespējami tuvāk dzīvnieka ādai un tad lēni, ar apļveida kustību izskrūvē (nevis izrauj) ērci ārā. Esi uzmanīgs un pārāk cieši nesaspied kukaini, jo, saspiežot ērces vēderiņu, koduma brūcē var iekļūt tā iekšējais saturs, un tad palielinās iespēja saslimt ar kādu no ērču pārnēsātajām slimībām. Ja tev nav ne pincetes, ne speciālu rīku ērču noņemšanai, ņem talkā diegu – apsien to stipri ap ērces snuķīti un, velkot aiz diega galiem, izņem ērci. Ja ērce vēl ir maziņa (nesen piesūkusies), ar diegu parasti ir ļoti grūti operēt, bet mēģināt var.
    7. Izvilkto ērci iemet medicīniskajā spirtā un aiztaisi trauku ar vāciņu.
    8. Ja ir iespēja, koduma vietu apsmērē ar antibiotiku ziedi. Ja tādas nav, apstrādā brūci ar kādu dezinfekcijas līdzekli.

    Pareiza atbrīvošanās no ērces ir svarīga, lai tā atkal neiekostu tavam sunim (vai arī tev pašam). Ērci no burciņas ar medicīnisko spirtu ieteicams aizskalot tualetes podā.

    Ko darīt, ja ērcei notrūkst galva?

    Ja ērces izvilkšanas procesā tai notrūkusi galva un iestrēgusi zem ādas, neko daudz jau vairs neizdarīsi. Un tam vairs arī nav nozīmes, jo, ja ērce bija slima, inficēšanās visdrīzāk jau ir notikusi. Katrā gadījumā necenties izķeksēt to ārā, jo tā vari palēnināt brūces sadzīšanu, radot labvēlīgus apstākļus infekcijas attīstībai.

    Visticamāk, organisms pats izstums svešķermeni ārā. Aptiekās nopērkamas speciālas ziedes (piemēram, Ihtiola ziede), ko var izmantot, lai paātrinātu jebkura svešķermeņa izgrūšanu no brūces un mazinātu iekaisumu. Pēc ērces izvilkšanas vairākas dienas novēro koduma vietu un, ja parādās liels pampums, ved mīluli pie veterinārārsta. Neliels apsārtums vai krevelīte vietā, kur ērce bija piesūkusies, ir normāla parādība.

    Kā cīnīties pret ērcēm?

    Ir daudzi un dažādi varianti, kā pasargāt mājdzīvnieku no ērcēm, – skaustā pilināmie līdzekļi, pretparazītu kaklasiksnas, tabletes, šampūni, aerosoli utt. Jāpievērš gan uzmanība dzīvnieka sugai, kurai līdzeklis domāts, jo ne viss, kas der suņiem, derēs arī kaķiem. Ņem vērā, ka dažādiem līdzekļiem ir atšķirīgi darbības ilgumi un darbības mehānismi. Kā arī atšķiras laiks, kad tie sāk darboties.

    Latvijā suņiem pieejama arī vakcīna pret Laimas slimību. Ja tavs suns lielu savas dienas daļu pavada brīvā dabā, tas ir lielisks variants, lai pasargātu viņu no šīs smagās slimības – boreliozes. Tai ir sarežģīta diagnostika. Nereti ir gadījumi, kad dzīvnieks nomirst pirms diagnozes noteikšanas. Dzīvnieki, kuri pārnēsāt šo slimību, bet pagaidām klīniski neslimo, arī ir riska grupā. Baktērija paslepus grauj suņa imunitāti līdz brīdim, kad organisms vairs netiek galā, un diemžēl rezultāts nereti ir letāls.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē