• Kā kopt punduršpicu kuplo kažoku?

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    10. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pomerānijas špiciem raksturīgs biezs un garš apmatojums, kas vienlaikus ir arī šīs suņu šķirnes lepnums un rota. Rūpēties par šo suņu kažoku nav īpaši sarežģīti, taču tam jāvelta laiks. Lai tavs mīlulis vienmēr izskatītos labi kopts, viņš regulāri jāvanno, bet apmatojums vismaz divas reizes nedēļā jāķemmē un ik pa laikam jāapgriež.

    Špici pēc dabas ir jautri un draudzīgi suņi, kas dievina savus saimniekus un priecājas arī par tā viesiem. Laiks, ko pavadīsi, rūpējoties par mīluļa kažoku, noteikti tiks atalgots ar sunīša mīlestību un pieķeršanos.

    Špiciem ir raksturīga ļoti bieza pavilina, kas paceļ uz augšu virspusējos akota matiņus, radot iespaidu par ļoti kuplu un siltu kažoku. Pēc tā, cik bieza un kopta ir pavilna, var novērtēt suņa ārējo eksterjeru un špica kopējo apmatojuma kvalitāti. Tā kā ar biezo un silto kažoku sunim ir jāpārlaiž arī gada karstākie periodi, vienmēr atceries, ka mīluli nepieciešams regulāri padzirdīt ar ūdeni. Neatstāj viņu ilgstoši vietās, kur nav iespējams paslēpties no tiešajiem saules stariem – suns var pārkarst.

    Savukārt ziemā špiciem nav nepieciešams kāds papildu apģērbs, ja nu vienīgi apmetis pret lietu.

    Kādu ķemmi labāk izmantot?

    Špica kažoka kopšana galvenokārt sastāv no regulāras un rūpīgas ķemmēšanas. Špiciem paredzētajai ķemmei jābūt ar ne pārāk smalkai, lai apspalvojumu varētu uzmanīgi un rūpīgi izķemmēt. Vienlaikus ķemmes zobiem jābūt tik bieziem, lai matiņus varētu atšķetināt, bet apspalvojums netiktu izplūkāts.

    Kažoka kopšanai nav ieteicams izmantot sukas ar sīkām un īsām metāla adatiņām, kas paredzētas pavilnas izplūkšanai. Tās var radīt brūces uz maigās špicu ādas un izraisīt iekaisumu.

    Ķemmes ar asiem zobiem var savainot dzīvnieku un sabojāt tā kažoku. Izmantojot mīkstu saru suku, vienlaikus var masēt arī dzīvnieka ādu. Atmirušie matiņi ir rūpīgi jāizķemmē no kažoka. Pēc šīs procedūras mājdzīvnieka kažoku var ar rokām nedaudz pabužināt, lai matiņi neizskatītos salipuši.

    Ķemmējot un sukājot špicu, lietderīgi izmantot īpašu suņu kosmētiku: aerosolus, kondicionierus. Tie ievērojami atvieglos šo procesu, turklāt apspalvojums kļūs spīdīgs un zīdains.

    Lai rūpētos par špicu, būs nepieciešams šāds aprīkojums:

    • ķemme ar ciešiem zobiem;
    • ķemme ar retiem zobiem;
    • masāžas suka ar metāla sariem, kas piestiprināti pie mīksta gumijas spilventiņa;
    • dabisku saru suka;
    • šampūns, kondicionieris, antistatisks līdzeklis, dažādi speciālie aerosoli, lai saglabātu kažoka krāsas spilgtumu un novērstu tā savelšanos;
    • šķēres ar neasiem galiem matu apgriešanai, lai suns iegūtu koptu izskatu. Ar tām apgriež garāk izaugušos matiņus uz ausīm, ķepām, ap anālo atveri.

    Cik bieži un kā ķemmēt?

    Cik bieži to darīt, var noteikt tikai suņa īpašnieks, jo daudz kas atkarīgs no tā, vai suns ir īpaši frizēts un kāds ir viņa apmatojuma stāvoklis. Nav ieteicams ķemmēt katru dienu, jo tā var zaudēt visu biezo pavilnu, kas balsta virsējos akota matiņus, un attiecīgi tiks sabojāts špica kopskats. Ja virspusējais apmatojums ir īss, pietiks ar ķemmēšanu vienu reizi nedēļā. Ja sunim kažoks ir ar garu spalvu, šī procedūra būs jāveic vismaz divas reizes nedēļā, it īpaši lietus sezonā. Biežāka ķemmēšana pieļaujama spalvu mešanas periodā, kad tas jādara uzmanīgi, ar mīkstu masāžas suku.

    Špiciem spalva jāķemmē pretēji tās augšanas virzienam, ik pa laiku to ar rokām viegli izpurinot, lai tā paceltos uz augšu kā gaisīga frizūra.

    Īpaša uzmanība jāpievērš vietām, kur suņa āda ir maigāka – aiz ausīm, uz zoda, padusēs un cirkšņu rajonā. Cirkšņos un uz ķepām bieži veidojas grūti atšķetināmi savēlumi, tāpēc šajās vietās ir nepieciešama regulāra kažoka kopšana un matiņu apgriešana. Savēlušies spalvu kumšķi jāšķetina ļoti saudzīgi.

    Ieteicams suni pieradināt pie kažoka ķemmēšanas trīs līdz četru nedēļu vecumā. Šajā laikā kucēni jau diezgan mierīgi attiecas pret tādām procedūrām.

    Protams, pēc mazgāšanas vai apcirpšanas vēlams kucēnu par labu uzvedību pacienāt ar ko garšīgu.

    Ķemmēšanas procedūru vislabāk veikt, kucēnu turot klēpī vai noliekot uz galda, kas paredzēts tā kopšanai. Paņemiet mīkstu suku un viegli ar to ķemmējiet pretēji matiņu augšanas virzienam.

    Kādi šampūni ir piemērotākie?

    Špicu vēlams mazgāt ne biežāk kā reizi mēnesī vai divos, izņemot, ja gaidāma piedalīšanās izstādē. Pēc pastaigas pietiks, ja nošmulētās vietas un ķepas noslaucīsiet ar mitru lupatiņu, bet virspusējo kažoka apmatojumu viegli ar suku izķemmēsiet. Protams, ja neilgi pēc vannošanas suns atkal ir ļoti nosmērējies, tā kažoks kļuvis tik netīrs, ka ar ķemmēšanu vien nepietiek, būs nepieciešama atkārtota mazgāšanās procedūra.

    Lai to paveiktu, vēlams izmantot īpašus šampūnus un kondicionierus. To izvēle ir tikpat individuāla kā cilvēkam, jo suņu kosmētikas klāsts ir ļoti liels.

    Vērts iegaumēt dažus noteikumus.

    • Ieteicams iegādāties viena un tā paša zīmola produktu komplektu: antiseptisku līdzekli, šampūnu un balzamu. Tas ievērojami atvieglos kažoka kopšanas procedūru, dzīvnieka apspalvojums kļūs veselīgs un skaists. Vēlams, lai šie kosmētiskie līdzekļi būtu hipoalerģiski, ar ultravioletā starojuma aizsargfiltru, nekaitīgi acīm, uzturētu apjomu, vienlaikus padarot virspusējos matiņus zīdainus.
    • Nekādā gadījumā nevajadzētu mazgāt suni ar cilvēkiem paredzētajiem šampūniem, pat ne ar visdārgākajiem kosmētikas zīmolu produktiem. Suņiem paredzētajiem mazgāšanas līdzekļiem pH līmenis ir atšķirīgs.
    • Balto kažoku īpašnieku mazgāšanai var lietot īpašus balinošos līdzekļus, kas paredzēti suņiem.

    Dažreiz vannošanas vietā varat izmantot noderīgu izgudrojumu – sauso šampūnu suņiem. Pēc struktūras tas atgādina pulveri un ātri attīra dzīvnieka vilnu no sataukojuma un netīrumiem, vienīgi pēc apstrādes ar pulverveidīgo vielu kažoks būs kārtīgi jāizķemmē.

    Kā pareizi mazgāt špicus?

    Pirms ūdens procedūru sākšanas vajadzētu špicu pabarot un izvest pastaigā, kā arī īsi pirms mazgāšanas izķemmēt viņa kažoku. To dara, sākot no galvas līdz astei, sadalot apmatojumu pa šķipsniņām un ķemmējot rūpīgi no matu saknēm – tā, lai netiktu izplūkta pavilna. Ieteicams izsmidzināt nedaudz ūdens no speciāli šim nolūkam iepriekš sagatavotas ūdens pudeles, jo sausu kažoku būs grūtāk ķemmēt.  

    Ja gadās pa kādam matu kumšķim, savēlumu vieglāk būs likvidēt, ja to apsmidzināsit ar speciāli savēlumiem paredzētu spreju. Kad virsējie matiņi ir izķemmēti, viegli ar suku var izķemmēt arī pavilnu.

    Pirms suņa vannošanas savirpini pietiekami lielus vates kamoliņus, ar ko aizsargāt suņa ausis no ūdens iekļūšanas tajās. Pēc vannošanas neaizmirsti mīluļa ausis no tiem atbrīvot!

    Mazie špici nevairās no ūdens, vannošanās tiem patīk, tāpēc var droši suni aplaistīt ar siltu dušu, kurai ir vienmērīgi noregulēts viegls ūdens spiediens. Kad pakāpeniski kažoks ir saslapināts, atšķaidiet atsevišķā trauciņā ar ūdeni šampūnu un tad šo šķidrumu vienmērīgi izklājiet pa visu suņa ķermeni. Galviņu špicam mazgā pēdējo un uzmana, lai šampūns nenokļūst acīs. Jāraugās, lai mazgāšanas laikā netiktu savelta mitrā pavilina, tāpēc nav ieteicams to berzēt ar rokām, šim nolūkam var izmantot masāžas suku.

    Pēc mazgāšanas kažoku rūpīgi skalo, apstrādā ar kondicionējošu un antistatisku līdzekli un pēc tam ar rokām viegli nospiež lieko ūdeni. Ļaujiet sunim izpurināt savu spalvu rotu un beigās viegli nosusiniet ar frotē dvieli.

    Kā pareizi izžāvēt mitro kažoku?

    Pēc vannošanās mīluļa kažociņš ir jāizžāvē. Neceri, ka tas izžūst dabiski: šīs šķirnes dzīvniekiem mitrajā apmatojumā var ieperināties dažādas baktērijas un veidoties sēnītes. Nav nepieciešams suni ilgi turēt ievīstītu savā iemīļotākajā dvielī, pietiks, ja pažāvēsiet viņa kažoku ar fēnu. Noregulējiet to tādā gaisa plūsmas režīmā, kas nav pārlieku spēcīga un karsta.

    Žāvēšana jāsāk ar ekstremitātēm, tad pārejot uz sāniem un muguru. Fēnošanas laikā ieteicams izmantot masāžas suku, piepaceļot virsējos matiņus, lai siltais gaiss varētu piekļūt arī biezajai, mitrajai pavilnai. Fēnot ieteicams, tāpat kā ķemmējot, pieturēt matiņus pa atsevišķām šķipsnām. Necentieties pirmajā reizē pilnībā izžāvēt katru šķipsnu, atkārtojiet šīs darbības pēc laika, viegli izķemmējot kažoku.

    Izvairieties no kažoka pārsausināšanas. Tad matiņi kļūs trausli un sāks lūzt.

    Vislabāk žāvēšanas laikā ir darboties ar abām rokām, tāpēc noderīgs būs fēns uz statīva, vai arī novietojiet to tā uz kāda paaugstinājuma, lai nebūtu jātur rokā. Atcerieties par elektrodrošību, nekad nežāvējiet suni vietā, kur fēns var saskarties ar ūdeni.

    Kā pareizi frizēt špicu?

    Špicam nav nepieciešama kāda noteikta frizūra, lai gan dažiem punduršpicu īpašniekiem patīk tos safrizēt kā mazus lauvēnus, atstājot garāku apmatojumu uz apkakles un apcērpot īsāku uz muguras.  Tomēr ikdienā pietiks, ja apmatojums, kur tas izaudzis garāks, tiks nedaudz pielīdzināts ar šķērēm – suns izskatīsies kārtīgs un glīts.

    Tāpat vajag apgriezt garāk ataugušos matiņus ap ausīm un to iekšpusē, no sāniem un uz skausta. Jāatceras, ka sunim matiņi neaug tā kā cilvēkam, tie parasti sasniedz noteiktu garumu un pārstāj augt.

    Nav arī vēlams izmantot speciālos matu griešanas aparātus. Ja kādā vietā apcirpsiet špicu uz nullīti, tur var vairs neataugt špicam raksturīgā kuplā pavilna. Var nedaudz apstrādāt muguras apspalvojumu ar filējošām šķērēm, ja vēlaties vasarā mīluli nedaudz izģērbt no biezā kažoka. Tomēr šim nolūkam labāk apmeklēt profesionāļus specializētajās suņu frizētavās.

    Pundušpicu kažoka apgriešanu parasti sāk, kad tie sasnieguši triju mēnešu vecumu.

    Vai špici met spalvu?

    Pirmoreiz saskaroties ar špicu aprūpi, var rasties jautājums, vai un cik bieži špici met spalvu. Špiciem ir raksturīga sezonālā spalvu mešana, kad kažoks būtu jākopj katru dienu. Pirmo reizi tā sākas, kad kucēns ir divus trīs mēnešus vecs. Pēc triju gadu vecuma sasniegšanas, kad suņa apmatojums ir pilnībā izveidojies, spalvas mešana ir tikpat kā nemanāma, ja par kažoka kopšanu rūpējas regulāri.

    Izteiktāk spalvu var mest kucītes, ja tās baro jauno paaudzi, jo laktācijas laikā to organisms strauji zaudē minerālvielas, kas nepieciešamas arī veselīgai ādai un kažokam. Tādēļ pēc dzemdībām īpaši jādomā par špica barošanu ar pilnvērtīgu uzturu.

    Šīs šķirnes suņu pavilna ir blīva un bieza, tāpēc apmatojuma mešanas periodā var būt jāsavāc daudz spalvu. Ieteicams špicu ķemmēt kā parasti, sākot no astes līdz galvai, šim nolūkam izmantojot masāžas suku.

    Spalvas mešanas laikā suns ir jākopj īpaši rūpīgi, jo atmirušie matiņi var paši neizkrist, bet sakrāties un savelties neizķemmējamos kumšķos, kas pēc tam būs jānogriež.

    Ūdens procedūras spalvu mešanas laikā nav ieteicamas, jo tās tikai veicinās apspalvojuma izkrišanu.

    Šajā periodā suns var pat mainīt kažoka krāsu, tā kā tiek zaudēts liels daudzums apmatojuma. Bet par to nevajadzētu uztraukties – kucēnam kļūstot vecākam, kažoka biezums noregulējas un tā tonis kļūst vienmērīgāks.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē