• Kā iemācīt sunim neraut pavadu?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    8. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Nav nekā briesmīgāka kā pastaiga ar suni, kurš velk savu saimnieku pie pavadas. Rezultātā suns aizelsies, saimnieks, mēģinot pār suni gūt fizisku pārsvaru, nosvīdis un abi – pagalam nelaimīgi. Kā suni atradināt no šī niķa?

    Kā māca kucēnu?

    Kucēnu sāk mācīt staigāt pie pavadas jau no 4–5 mēnešiem. Šajā vecumā sunim viss iet caur vēderu, arī mācīties prieks, un iemācīt smuki iet blakus ir visvienkāršāk. Ja vien saimniekam kabatā ir gardumi, suns būs ieinteresēts grozīties turpat vien – saimnieka tuvumā.

    Ņem vērā!

    Nedod sunim nopietnu komandu, ja uzreiz redzi, ka viņš to nespēj izpildīt. Pretējā gadījumā komanda sunim kļūs par fona troksni un nedarbosies. Komanda Blakus! patiešām ir nopietna un sunim jāizpilda precīzi – lai situācijās, kad suns jāatsauc, tas reaģētu momentā. Šo komandu nevajadzētu atkārtot pārāk bieži, citādi suns to vairs neuztvers.

    Kļūda!

    Lielākā kļūda ir dot sunim komandu Blakus! un tajā pašā laikā pavadu turēt ar spēku, nospriegotu – tādā gadījumā suns iet blakus nevis tāpēc, ka izpilda komandu, bet tāpēc, ka fiziski citādi nespēj.

    Kā pāraudzināt pieaugušu suni?

    Tiklīdz suns sāk vilkt aiz pavadas:

    • dod komandu Blakus! un uzreiz strauji, spēcīgi parauj pavadu atpakaļ. Taču suni nedrīkst raut no nostieptas pavadas! Lai rāviens būtu efektīvs, mirkli pirms tam rokas un pavada jāatbrīvo un tikai tad jāizdara rāviens;
    • tiklīdz suns atrodas blakus, viņu paslavē, pacienā ar gardumu, vienlaikus vēlreiz atkārtojot komandu Blakus!;
    • perfekti, ja visas šīs trīs darbības – vispirms vārds, tad fiziskā iedarbība un tad apstiprinājums – izdodas realizēt trijās sekundēs.

    Kļūda!

    Laikā, kad suns iet rāmi blakus, saimnieks aizmirst viņu paslavēt par pareizu uzvedību. Suns jāpaslavē un jāsamīļo arī tad, ja viņš pats dara ko labu. Tiesa, tiklīdz paslavē, suņa uztvere dažkārt mēdz atslābt un viņš atkal atgriežas pie vecā paraduma. Taču tas ir normāli – it īpaši apmācības jeb pārmācīšanas sākumstadijā.

    Ja suns spītīgi atsakās turpināt ceļu

    Mēģinājumi ar pavadu izkustināt no vietas spītīgi apsēdušos suni spēj nokaitināt un padarīt gandrīz bezspēcīgu pašu saimnieku. Taču fiziska pārspēka demonstrēšana, cenšoties suni vilkt pa zemi, nav izeja. Arī te vajadzīga pacietība, bet vispirms saimniekam jāsaprot, kāpēc suns apsēdies un nav izkustināms tālākai iešanai.

    • Ja suni pārsteidzis kas tāds, kas izraisa bailes, diskomfortu vai neizpratni, šāda reakcija ir normāla (tiesa, visbiežāk novērota kucēniem, jauniem suņiem). Ja viņš nobijies no kāda nepazīstama objekta, šādā situācijā vislabāk ar suni nedarīt neko, lai viņš pats izdomā, kā ar to tikt galā. Ja iespējams, saimnieks var palīdzēt mīlulim risināt situāciju: pieskarties objektam, iebakstīt ar kāju – tā pārliecinot, ka tas nav nekas bīstams.
    • Ja suns ir vienkārši iespītējies, vislabāk viņu atstāt un vienkārši aiziet prom. Protams, to nevar darīt pilsētas centrā, bet pļavā, mežā: «Negribi? Lūdzu! Paliec!» Saimnieks tikmēr var paiet kādu gabaliņu un aiz ceļa līkuma pavērot, ko spītnieks dara, kā reaģē. Agri vai vēlu suns sajutīsies atstāts un skries saimniekam pakaļ. Suns jāaudzina tā, lai viņš rīkotos pēc principa: klausīt saimnieku tomēr ir foršāk!

    Jo cilvēks jau ved pastaigā suni – tā tam jābūt un nevis otrādi!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē