• Kā iemācīt kaķi pastaigāties pie pavadas?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    4. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vairumu kaķu var pieradināt pie pavadiņas. Taču vai tiešām tas ir vajadzīgs? Mājas kaķi parasti ļoti baidās no ielas. Ja pie mājām nav parka un īsti nav, kur pastaigāties ar kaķi, tad varbūt labāk atmest šo ideju? Taču, ja tomēr esi izlēmis, ka tavam mīlulim nepieciešama šī prasme, lūk, daži padomi, kas varētu noderēt.
    1. Pirmkārt, jāatceras, ka kaķa pavadai jābūt vieglai, tam derēs izstrādājumi no tāda auduma kā, piemēram, neilons. Pavadas no ādas nebūs tas veiksmīgākais variants, jo tās ir pārāk smagas un vairāk domātas suņiem. Vēl kā variantu var izmantot pavadas, kas domātas dekoratīvo šķirņu sunīšiem. Taču zooveikalos var nopirkt arī speciālas siksniņas un iemauktiņus, kas paredzēti tieši kaķiem.
    2. Otrkārt, kaķi ir brīvību mīloši dzīvnieki, tāpēc būs vajadzīga liela pacietība un ilgu laiku. Pieradināt pie pavadas vajag pakāpeniski, sākumā tikai un vienīgi mājas apstākļos. Dod dzīvniekam iespēju iepazīties un pierast pie viņam jaunās lietas, atstāj pavadiņu kaķa iemīļotākajās atpūtas vietās, tikai tā viņš ar laiku pārstās izturēties pret to ar piesardzību, un ar laiku pazudīs arī bailes.
    3. Kad pamanīsi, ka tavs mīlulis ir pieradis pie jaunā priekšmeta, vari mēģināt aplikt ap kaķa kaklu siksniņu vai iemauktiņus, bet pirmās reizes tas jādara, nepieāķējot pavadu. Steigties nevajag, citādi tu riskē nobiedēt minci, un viss būs jāsāk no sākuma. Un tikai pēc tam, kad kaķis pārstās pievērst uzmanību iemauktiem un būs pilnībā pieradis pie tiem, var sākt mēģināt pieāķēt pavadiņu. Arī šajā gadījumā nevajag izrādīt pārlieku lielu degsmi un neatlaidību.
    4. Pavadiņas un iemauktus iegādājies tikai un vienīgi zoopreču veikalos, ieklausoties konsultantu padomos. Visprātīgāk ņemt kaķi līdzi, lai nekļūdītos ar iemauktu izmēru, tiem jāpiegulst kaķa ķermenim pietiekami cieši.
    5. Kad redzēsi, ka mīlulis pilnībā pieradis pie jaunajiem aksesuāriem un uztver tos kā pašu par sevi saprotamu, vari doties pirmajā pastaigā uz ielas. Sākumā pastaigām nevajadzētu būt ilgākām par dažām minūtēm. Pakāpeniski laiku var pagarināt. Saimniekam noteikti jāatceras, ka kaķi nedrīkst vilkt aiz pavadas kā suni. Viņš sastings un pieplaks pie zemes. Kaķim jāpārvietojas brīvi, proti, kaķis būs izvedis pastaigā tevi, nevis otrādi, citādi vienkārši nesanāks. Cieni sava mīluļa brīvību un apbruņojies ar pacietību, tikai tā var nonākt pie savstarpējas sapratnes un izvairīties no problēmām.

    No kāda vecuma var sākt pieradināt pie siksniņas?

    Mācīt var jebkurā vecumā, kaut vai no diviem mēnešiem. Jo ātrāk treniņus sāksi, jo lielākas izredzes, ka iecerētais izdosies. Trenēt kaķi – tas nozīmē ļoti lēni un ļoti pakāpeniski pieradināt pie siksniņas (kas kaķiem bieži nepatīk), dodot gardumus un uzslavējot mīluli (ar pajāšanu). Katru dienu paildzini laiku, kad kaķis valkā siksniņu. Svarīgi vienlaikus pieradināt arī pie jaunas vides, dažādiem trokšņiem, kustības, lai dzīvnieks pastaigā nebaidītos.

    Ņem vērā!

    Ja esi nolēmis savu kaķi iemācīt staigāt pie saitītes, iegādājies tieši kaķiem, nevis suņiem paredzētos iemauktiņus un pavadu. Tā kā kaķi var veikli izmaukties no vienkāršas kaklasiksnas, viņiem der vienīgi iemauktiņi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē